РАЗШИРЯВАНЕТО – ПЛАТФОРМА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА

разширяване на ЕС
Време за четене: 2 минути

+++ На 7 декември в София ще се проведе конференция „Западни Балкани“. В нея ще вземат участие политици и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност. Сред участниците са представители на европейски институции, НАТО, неправителствени организации, български депутати, еврокомисарят Мария Габриел, както и посланикът на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова.

Конференцията е организирана от Международния републикански институт (IRI) и Фондацията за европейска реформа New Direction, чийто вицепрезидент е българския евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Ще бъдат обсъдени ключови теми, свързани с бъдещето на Западните Балкани – сигурност, миграция и присъединяване към НАТО, регионално сътрудничество и укрепване на трансатлантическия ангажимент, предизвикателства и  решения за бъдещето на региона.

+++ Преди десет години, през 2009-та година в Прага, шест “източни съседи” – Украйна, Беларус, Република Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан подписаха декларация за по-тясно сътрудничество. В тематичната платформа „Демокрация, добро управление и стабилност” на Източното партньорство бяха заложени реформи, които да осигурят стабилност и просперитет в региона. Инициативата стартира след като бе отчетено, че ориентацията от постсъветска към проевропейска политика при тези източни държави продължава да протича в сянката на Русия и до голяма степен те са зависими от руско влияние. Източното партньорство им предложи нов подход в отношенията между Изтока и Запада, базиран на сътрудничество и интеграция с Европейския съюз посредством общи ангажименти и споделени ценности.

Изминаха десет години от стартирането на тази тематична платформа. По този повод, и по време на дебат в Европейския парламент относно Източното партньoрство, полският евродепутат Витолд Ващиковски заяви, че тридесет години след разгрома на комунизма проектът за свободна, демократична и обединена Европа все още не е напълно реализиран. Той смята, че има дълъг списък от страни и кандидати, които желаят да участват в проекта. Евродепутатът заяви още, че “10 години след създаването на Източното партньорство е време да се направи преоценкa. Нуждаем се от повече инициативи и нова стратегия за Източно партньорство. Новата стратегия трябва да се основава на диференциран подход, който да доведе до разширяване. Да, разширяване. Не трябва да се страхуваме от този термин. “Това е крайъгълен камък на европейската външна политика.

error: Свържете се с автора за разрешение!!