ПСИХОЛОГИЯ НА ТРОЛА

психология на трола
Време за четене: 6 минути

Писала съм доста статии, свързани с фалшивите новини, както и за комуникацията в социалните мрежи. Ще ви призная, че от професионален интерес реших да се потопя в средата на това своеобразно общуване. Аз от десетилетия съм публична личност и имам опит да изразявам позиция и да защитавам гледната си точка по начин, който публичността ми позволява. В основата на моите размишления или коментари винаги присъства ценностната корелация. От много години боравя с компонентите на формалните методи и мисловни инструменти, разработени от професор Де Боно в неговата Система за латерално мислене. Оттам знам, че съпричастността е също умение и то винаги се реализира, като се търсят допирни точки с твърденията на другия. Това е смисъла на общите усилия да променяме света в положителен аспект. Може да е и професионално изкривяване, но винаги се опитвам да разбера човекa срещу мен, който има различна гледна точка. Опитвам се да открия ценностите, от които той изхожда, и съм готова да приема мнението му за валидно. Склонна съм да стигнем до повече допирни точки, защото за мен винаги е било важно съгласието, като водещо за решаването на проблеми.

В какво се състоеше моят десетдневен експеримент? Преди месец регистрирах профил на моя сайт, който от две години привлече много читатели. Знам, че те са хора, които ценят творческото усилие и всеки човек, който е решил да сподели с тях опит и знания. С това си обяснявам постоянството им. Аз съм човек, който не си позволява да губи време за анонимни “опоненти” в даден форум, които са хора, наети да “тролят”. Те са лесно разпознаваеми, защото си служат с провокативна лексика и имат маниер да искат да ви “закачат” за себе си и така да отнемат от психическата ви енергия. Някои от тях просто решават да се забавляват с вас, защото имат такава потребност. Те обикновено са подразнени от мнението ви и могат да ви атакуват с обиди. Други са наети да изпълнят платена услуга, като целта е манипулирането на общественото мнение.

Какви са моите изводи, свързани с поведенческия модел на трола. Отначало само четях коментари. Запомнях имена и се опитвах да надграждам моята оценка за тях. Има такива, които се забавляват като обиждат и не обръщат внимание на правописа. Втората група са тролове, които работят за идейната приобщеност на групата и знаят правилата. Но трябва да правим разлика между тролене и публично изразена позиция. Срещат се и такива, които не превключват към зададената тема, а си казват това, което са си наумили. Тези три групи са разпознаваеми и всеки просветен потребител на социалната мрежа го знае. Много трябва да се внимава с т.н. платени и дебнещи тролове. Първите се включват целенасочено в нарочно избран форум по две причини – да го залеят със спам и да съсипят трафика му, т.е. да го направят неинтересен. Вторите, т.н. дебнещи тролове са най-често наети. Те бързат да сложат своя коментар, който ценностно е противоположен на публикацията, за да дадат евентуално отвратителен начален тон.

Искам да отделя специално внимание на най-наглите, които са наети от задкулисни политически играчи. Те следят блогове, сайтове и групови профили, които са ценностно ориентирани към определени каузи и които са заплаха за техните интереси. Това добре проличава и в предизборната кампания за евроизбори. По време на предишните парламентарни избори станаха публично известни факти, свързани с практиката на тролене на БСП по определена схема. Специалисти ми обясниха, че обикновено задълженията на всеки член на групата се разпределят по сайтове. Един от тях следи публикации или коментари на определен човек и ги разпределя. Започва едно редуване във всеки един ден от седмицата. Много е просто – човекът отсреща трябва да бъде принуден да се “закачи”, a те да получат възможност да развият противоположното мнение. Подобна тактика се опитват да приложат и към мен – очевидно група, работеща за БСП и за президента. Няма да се получи, защото не съм търсения от тях човек.

Публична тайна е, че има платен тролинг, който се е превърнал в част от предизборните стратегии на много партии. Използва се и за изграждането на положителна репутация на кандидати за евродепутати. Говори се, че за наетите тролове се организира специално обучение. Проучвайки материали по темата разбрах също, че троленето е най-новото съвременно оръжие за намеса и във вътрешните работи на чужди държави. За целта се влагат много средства и ресурсите се инвестират в мощни стратегии за манипулиране на общественото мнение. Обикновено троловете работят по групи, а действията им са точно описани и се режисират, така че да създават впечатление за многопластово присъствие на “спорещи и несъвместими” мнения. Всъщност изпълнителите са едни и същи, но са обучени да влизат в различни роли. Пак специалисти ми споделиха, че колкото повече почтени потребители “прикачи” един трол, толкова по-бързо си изкарва нормата. Съществуват и различни тактики, за да не бъдат идентифицирани – клонират се чрез създаването на няколко акаунта от различен компютър.

В резултат на моите наблюдения и последващ анализ, ще ви кажа, че има тролове, които се вмъкват тихо и безшумно в някоя група. Отначало се държат умерено и нахлуването им е епизодично и индивидуално. Потребителите от групата веднага забелязват присъствието му и се задоволяват само с констатацията, че има “чуждо” присъствие. Аз самата констатирах не един и два случая на подобна миграция, докато не открих, че те започнаха агресивно и планирано да дебнат определен потребител – негови публикации или коментари. Отначало започват с елементарни въпроси към него, които бих определила като въпроси -“куки”. Очакват авторът да се “закачи”, а в същото време те да пренасочат и други тролове, които да притиснат “жертвата”. За тях е много важно да следят съответния сайт или форум във фейсбук, за да продължат настоятелно да изнудват публикатора, като в началото го правят най-често с провокативен въпрос.

Социалните мрежи са съвременна възможност хората да се опознават, като общуват помежду си. Емпатията е способност всеки от нас да вижда света и през очите на другия, имайки предвид, че възприятията са нещо много индивидуално. Благодарение на професионалният ми интерес към латералното мислене, като част от когнитивната психология, се убедих колко важно е да можем да разберем гледната точка на другия. Когнитивната емпатия e добра възможност да се търсят общи правилни решения. Най-важното при възникнали разлики в мненията, е да се назоват по-ясно причините за тях. Но това едва ли може да се случи с няколко реда коментар. Не давайте храна на троловете, като им отговаряте. Игнорирайте ги и не се ангажирайте с диалог. Демонстрирайте опитност и го подминете. Не му отговаряйте, а напишете своето мнение без да го обвързвате с неговото. А и “нима има нещо по-глупаво от двама души, спорещи за противоположни неща, само защото никой от тях не е разбрал какво иска да каже другият. Това е чиста загуба на енергия.” Цитатът е на Едуард де Боно и е в контекста на троленето… Защото изражението на тази спонтанна съпричастност, провокирана от социалното общуване чрез мрежите, трябва да ангажира всеки потребител преди всичко с мислене. а не с емоции

error: Свържете се с автора за разрешение!!