ПСЕВДОРЕФЕРЕНДУМИТЕ В ОКУПИРАНИТЕ РЕГИОНИ НА УКРАЙНА

референдуми
Време за четене: 4 минути

Русия използва нелегетимни референдуми, за да „създаде фалшив претекст за промяна статута на украинска суверенна територия, която е обект на руска агресия“.

От 23 до 27 септември са планирани „референдуми“ за „присъединяване към Русия“ в т. н. „ДНР“ и „ЛНР“, както и в окупираните части на областите Запорожка и Херсонска. Освен това руските окупатори изнудват за лични данни украинските граждани от тези региони. На жителите на неконтролираната от Украйна територия на т.н. “ЛНР” ще бъде зададен следния въпрос: „Съгласявате ли се с влизането на ЛНР в Русия с правата на поданик на Русия?“ Очакваше се инициативата на луганските окупатори да бъде подета от представители на „ДНР“. Дори лидерът Пушилин се обърна към руския президент Владимир Путин:„Моля ви възможно най-бързо, в случай на положително решение въз основа на резултатите от „референдума“, в което не се съмняваме, да разгледаме въпроса за включването на „Донецката народна република“ в състава на Руската федерация“, като нарича бъдещото „присъединяване“ – “възстановяване на историческата справедливост”. Салдо, който е лидер на Херсонска област, вече обяви псевдореферендум за датите 23-27 септември, а в окупираната част на Запорожка област ще се разглеждат варианти за „дистанционно гласуване“. Прави впечатление, че след „референдума“ те искат да преименуват частта от Запорожка област на „Запорожски край“.

Лидерите на страните от G-7 („Групата на седемте“) публикуваха в петък изявление, в което осъждат псевдореферендумите, провеждани от Русия във временно окупираните територии, като заявяват че ще продължат да подкрепят Украйна. Според тях, Русия се опитва да използва фалшиви референдуми, за да „създаде фалшив претекст за промяна на статута на украинската суверенна територия, която е обект на продължаващата руска агресия“. „Тези действия явно нарушават Устава на ООН и международното право и диаметрално противоречат на принципа на върховенството на закона в отношенията между държавите… Ние никога няма да признаем тези референдуми, които изглеждат като стъпка към руската анексия“, се подчертава в изявлението. Държавните глави от Г-7 също осъдиха ядрената реторика и обявяването на частична мобилизация в Русия. „Готови сме да наложим допълнителни икономически санкции на Русия, както и на физически и юридически лица – както в Русия, така и извън нея, които предоставят политическа или икономическа подкрепа на незаконните й опити да промени статута на украинската територия“, се подчертава в изявлението им.Лидерите на Г-7 отбелязаха, че ще продължат да оказват финансова, хуманитарна, военна, дипломатическа и правна подкрепа на Украйна, както и да допринасят за нейното възстановяване, вкл. чрез международна експертна конференция, която ще се проведе в Берлин на 25 октомври.

НАТО смята, че Русия може да използва фиктивни референдуми, за да ескалира войната и да може да обяви нападение на „нейна територия“ с оръжие на НАТО. „Точно заради това трябва да сме готови, че Русия ще използва тези фалшиви гласове, за да ескалира допълнително войната в Украйна“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментар за CNN. Той обаче подчерта, че гласуването на въпросните псевдореферендуми няма легитимност и не променя нищо. „Отговорът на НАТО е да увеличи подкрепата. Най-добрият начин за прекратяване на тази война е допълнително укрепване на украинците на бойното поле, така че те да могат на някакъв етап да седнат и да постигнат решение, което ще бъде приемливо за Украйна и ще запази Украйна като суверенна независима държава в Европа“, добави той. Столтенберг изрази подкрепа за президента на Украйна Володимир Зеленски в неговото изявление, че хората не трябва да участват в тези „референдуми“.

САЩ също осъждат фалшивите „референдуми“ и никога няма да признаят анексирането на украински територии от Русия. Правителството ще продължи да работи със съюзниците си за допълнителни икономически санкции. А „руските референдуми са измислица, фалшив претекст за опит за анексиране на части от Украйна със сила, което е грубо нарушение на международното право, вкл. Устава на ООН. Ние ще работим с нашите съюзници и партньори, за да наложим допълнителни бързи и строги икономически санкции за Русия“, се казва в изявлението на американския президент. Затова той заяви, че Вашингтон ще отхвърли всякакви резултати от референдумите и ще продължи да оказва помощ за сигурността на Украйна.

Украинские медии пишат, че основен организатор за провеждането на тези псевдореферендуми е Централната избирателна комисия на Руската федерация. Окупаторите разчитат чрез фалшивото гласуване да решат въпроса за откъсването на тези региони от Украйна, образуването на „държава“ и присъединяване към Русия.

Източник: Zahid.net, РБК-Украина, UKR.NET

error: Свържете се с автора за разрешение!!