ЕВРОПА ОТРАЗЯВА ПРОТЕСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

протестите в българия
Време за четене: 4 минути

Или как обективно трябва да се пише за тях

Испанският вестник ABC показва в няколко статии истината за протестите в България. Това е най-четената испанска медия, от която читателите научават кои са истинските лица, стоящи зад тези протести. Посочени са президента Румен Радев и олигарха Васил Божков. Репортерът на изданието Рафаел Алварадо казва, че Радев е свързан с руските тайни служби, а Васил Божков е с 19 обвинения. Той посочва, че в протеста във вторник е взел участие криминален контингент, докаран от цялата страна. 

Авторът информира читателите на вестника, че президентът Румен Радев “води всеобхватна война срещу премиера Бойко Борисов и неговото правителство, подкрепяйки и насърчавайки протестите”. Не е пропуснат и факта, свързан с изказването на Радев от парламентарната трибуна във вчерашния ден – Радев е говорил пред полупразна зала, тъй като три парламентарни групи са напуснали залата. Позовавайки се на различни анализатори, Алварадо напомня, че “номинацията на Радев за държавен глава е консултирана от социалистическия лидер Корнелия Нинова с агента на руските тайни служби генерал Решетников“. За Васил Божков той посочва, че е български олигарх с 19 обвинения за различни престъпления – от пране на пари до неплащане на повече от 350 милиона евро в хазната. Също че е успял да избяга в Дубай и е сочен за един от мозъците на тези протести, подкрепен от трима лидери (има предвид т.н. Отровно трио), които преди  дни са съобщили, че за вторник са подготвили „жестоко нападение“ и „страхотна демонстрация на национален протест“. За тях авторът съобщава, че Хаджигенов е адвокат, а Бабикян е известен с фалшивите новини, които разпространява, а третият – Минеков, е скулптор. Всички те идват от семействата на известни висши служители от бившия комунистически режим, допълва испанският ABC. В друга статия репортерът посочва името на  „неуспял политик“, който също подкрепя протестите. Става въпрос за Христо Иванов, за когото се казва, че заедно с други „неуспели политици  се опитват да завземат властта, но не чрез демократични избори, които ще се проведат през март 2021 г., а през задната врата в бъдещо правителство“.

Испанският автор е категоричен: „Няма съмнение, че този, който запали факлата, довела до тези протести, беше президентът Радев, ожесточен русофил, номиниран по това време от Социалистическата партия, който вместо да поеме ролята на обединител на страната, не спира със своите непрекъснати атаки срещу правителството. Още от първия ден на протестите видяхме Радев да поздравява бунтовниците, вдигнал юмрук в стила на старите партизани; от рамото му липсваше само калашникът. В съответствие с отношението му към непрекъснати атаки срещу законното правителство на Борисов, държавният глава отново изпадна в ярост, когато прокуратурата арестува двама от съветниците му в собствените им кабинети, с обвинението за търговия с влияние. Единият се е застъпил в полза на руски гражданин, който се оказа, че принадлежи към тайните служби, за да получи български паспорт“, се казва още в репортажа на ABC.

До тук перифразирах и подкрепих с цитати една публикация в испанския АВС. Трябва да ви е направило впечатление, че авторът е обективен и в никакъв случай не се разминава с вашата оценка. Не го познавам, но така пишат професионалистите – те отразяват фактите, без капка субективност. И от мен да знаете – така се печели читателско доверие. Читателят трябва да бъде оставен сам да преценява като мисли и така “дописва” публикацията. Не трябва да ви звучи странно, защото професионалната журналистика отразява фактите, не манипулира и не наклонява читателското мислене в желана от автора посока. Нещо, което е типично за българската “свободолюбива” и много “професионална” журналистика. Отворете коя да е медия и си набележете една информация в нея, а  след това я проследете в най-малко още две медии. Ще констатирате три различни нюанса във внушенията, три различни избора на акценти и няколко спекулативни интерпретации. Казано накратко – съобразени с редакционната политика и интересите, които обслужват. Целта е ясна – да се въздейства на вашите нагласи за възприемане на фактите и събитията, но точно в определена желана посока.

Така идваме до един много важен момент. Този момент представлява разликата между честното изследване на един въпрос или на една тема и обективното им отразяване и от друга страна – манипулирането или спекулирането с фактите, свързани  с тях. Истинат е, че спекулациите и манипулациите нищо не доказват по смисъла, по който фактите го правят. Редица политологични изследавния доказват как драстично може да бъдат променени нагласите и мисленето, когато обективното отразяване бъде подменено от субективното. Обективността се изгражда върху принципи – затова в библията има притчи, които са най-лесния и достъпен начин да те накарат да мислиш. Така най-лесно се правят изводи и получавате възможност да надграждате прочетеното.

Написах горните редове, защото медийното отразяване в България е зависимо от политическите интереси. Затова много пъти съм казвала да не се доверявате само на един източник. Винаги се основавайте на вашите възприятия и на вашата гледна точка при вземане на каквото и да е решение.

error: Свържете се с автора за разрешение!!