ЗА РУСКАТА ДЕЗИНФОРМАЦИОННА ПРОПАГАНДА

дезинформацията
Време за четене: 6 минути

Войната за Русия винаги е била страхливо бягство от вътрешните проблеми. И затова преди 9 май кремълската машина за дезинформация засилва признаците на съществуването си. На всяка цена Путин иска да отчете победа. И пропагандата работи на пълни обороти. Измислят се и се наслагват събития. На всяка информация, разпространена от официалните власти на Украйна, се отговаря с нейната контра. Многократно повтаряната дезинформация за установяване на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна и осигуряване на сухопътен коридор за Крим, се редува с превземането всеки ден на Мариупол. Едновременно с това върви и пропагандния разказ как украинските въоръжени сили обстрелвали цели на беларуска и руска територия. Или че украинците сами се убиват и се стрелят помежду си, взривяват домовете си и сриват градовете си със земята….Та чак до телевизионните кадри как украинци посрещат с цветя “освободителите” и развяват руски знамена на спонтанни митинги.Така беше още в началото.

За Кремъл пропагандните медии са оръжие в информационната война. При наличието на толкова много канали за сдобиване с информация, на какво тогава разчита руската пропаганда? Най-вече на това, че читателят или слушателят не обръща внимание на източника. Пропаганден трик е, когато на официалната информация от Украйна се реагира с контра представянето й. Така най-лесно се разколебава доверието към истината. Когато например, Министерството на земеделието на Украйна съобщава, че окупаторите изземват житото от фермерите във временно окупираните зони и това много напомня Голодомора пред 30-години на миналия век, веднага изскача “новината”, че Украйна изнася с танкери жито за Румъния, докато народът й гладува. Впрочем спомняте си през колко етапа премина дезинформацията около агресията на Русия. Отначало се използваха голи твърдения, когато искаха да ни убедят, че това е “специална операция”, а не война. После Кремъл отричаше, че обстрелва с ракети и убива цивилни граждани в домовете им. Тръгнаха опорните точки за “нацистка” и “фашистка” Украйна. Украинците първи започнали войната. Правителството им избива населяващите Донецка и Луганска област техни сънародници. Украинците сами се бомбардират и използват химическо и биологично оръжие срещу цивилни в Донбас. Зеленски е избягал в Полша, а труповете в Буча са инсценировка….

След като още преди време Кремъл обяви края на “първата фаза” на “специалната операция”, и макар да не стана много ясно в какво се изрази тя, сега се “нагнетява” т.н “втора фаза”. Тя не е нищо повече от едно продължение на познатия кремълски разказ за “крайната победа”, когато щe приключи “деукранизацията”. Последната се документира освен с масовите убийства, още и с насилственото депортиране на украински граждани и деца в посока съседни руски административни области, което обаче се представя като доброволен акт. Продължават фейковете за Запада, който постоянно готви някакви провокации, за да обвини руската страна в използване на забранени оръжия. Отправят се обвинения срещу САЩ за наличието на биологични оръжия в Украйна. За руската дезинформационна политика е важно да поддържа у руснаците жив този разказ как Русия се защитава от целия свят, който се противопоставял на нейната “освободителна роля”. Изглежда, че в навечерието на 9 май целта на кремълската дезинформация е да бъдат съживени или по-скоро – да бъдат поддържани у руския народ, живи колективните спомени за самозащита. Колкото по-често се използва тази тактика, толкова властта се чувства по-сигурна, че владее ситуацията в руското общество. Не забрвяйте, че за руснаците войната е като хапче за болната им душа. И управляващите в Русия винаги са го знаели.

Всяка година Девети май за руснаците е повече от вдъхновение за националистическите и имперските им страсти. В този ден те забравят за всичките си житейски несгоди. Би било изненадващо, ако в следващите дни „падането на Мариупол“ не им бъде поднесено като “голямата победа” на Русия или като демонстрация, че стратегическите цели на “специалната операция” сe изпълняват. Има все повече признаци този разказ за „победаТА“ да се състои. Вече вървят кадри с развети руски знамена над сградите на местната власт във временно окупираните украински селища. Ликвидират се украински отличителни знаци. На учениците от Мариупол им е наредено да пишат в тетрадките си Мариупол, Ростовска област. Окупаторите бързат – извършва се т.н. “орубляване”. Като в Запорожието – във временно окупирания Енергодар, нашествениците започнаха да пускат в обращение руски рубли. B града са отворили магазини, където терористите продават месни продукти, внесени от окупирания Крим, Беларус и Русия. „Орубляването“ обаче не предизвиква радост и оптимизъм у украинските граждани, както се опитва да го представи руската пропаганда. Във временно окупираните населени места агресорът организира “референдуми”, назначава “кметове” измежду колаборационистите. Най-често те са членове и привърженици на русофилски партии като “Опозиционна платформа за живот”, чиито депутати напуснаха преди време украинската Рада.

Наистина би било изненадващо, ако „падането на Мариупол“ не бъде представено в следващите дни като голяма победа. Но очевидно това няма да е достатъчно и в Кремъл са решили да покачат градуса на “победаТА” и затова продължават с провокациите. Нямат никакво намерение да спрат с легализирането на хиляди военни, които да бъдат употребени за провокации в Приднестровието. Днес бе съобщено за появяването на редица пропагандни материали, съобщаващи за „кървавите терористични атаки над приднестровците на майските празници, когато бяха убити десетки хора, включително деца, възрастни хора и жени“. Тъй като тази информация се появи точно преди празниците, съществува опасност Кремъл да планира да извърши поредица от актове за сплашване на местното население, като ги прехвърлят традиционно на Украйна и на Запада. Русия използва тази тактика и спрямо държави като Грузия, Армения, Азербайджан и Казахстан. Настройвайки населението им срещу Украйна, представяйки я като заплаха и за тях, те разчитат на дезинформационната пропаганда, вкл. и при набиране на доброволци от тези стрни, които да се бият като части от руската армия.

Дезинформационната пропаганда е водещото оръжие на Кремъл и е част от хибридната война срещу Украйна и срещу демократичния свят. Русия я водеше цели осем години след окупирането на Крим. Появата на квази републиките, т.н. ДНР и ЛНР, се оказа недостатъчен знак за демократична Европа, която предпочете да балсамира руската заплаха, оставяйки Украйна сама да се бори с лошите си сънища. Но ето, че “чудовището” се разбуди…А може би става дума за нещо много познато:”Състоянието на война служи само като извинение за вътрешната тирания.”(Александър Солженицин) А знаем, че войната за управляващите в Русия винаги е била страхливо бягство от вътрешните проблеми…

error: Свържете се с автора за разрешение!!