АМА ВИЕ НАИСТИНА ЛИ?

продължаваме промяната
Време за четене: 5 минути

Ама вие наистина ли не разбрахте как вчера от ПП бяха решили да ви “скроят шапката”, докарвайки ви нови неприятности и привеждайки ви в заблуда? Прочетох това-онова в социалните мрежи и не можах да повярвам на очите си. Имам предвид вчера случилото се – пресконференцията на въпросната партия (Mина ли регистрацията й в Софийски градски съд?). Затова веднага ще ви припомня онова, което съм казвала и друг път в мои публикации – разглеждайте всеки факт не поотделно, а в контекста на цялата картина, ако под това понятие условно възприемем сегашното управление на държавата. Ако приемете този мой съвет за обективен подход, трябва да сте сигурни, че така няма да бъдете подведени. Няма да позволите на някой да провокира цееленасочено първичната ви сетивност – да се възхищавате или да отхвърляте, като губите ориентири за баланса във вашите възприятия. Иначе ще си останете в плен на фалшивите новини и на дезинформацията.

Какво всъщност се случи вчера? Внезапна пиар акция, и то в БТА. Момчетата търсят международен отзвук на нещо, което сами са режисирали, търсейки имиджов ефакт, заради недоверието и разклатеното им управление, преди посещението в Киев. Разсъждавайки върху многото варианти как се е стигнало до спиране на газа и действителните причини, довели до това, вчера се появиха много коментари. За мен надделява един – сами са си написали този сценарий, за да излязат от обвивката на едни използвачи на власт в личен и групов(бих уточнила – кръгов) интерес. Нали не допускате, че след три месеца в управлението те все още са с политически неразпозната окраска? Още повече, че междувременно станаха публично известни много факти и руски обвързаности. А позицията им за войната от Украйна е ясна от първия ден. Премиерът предреча, че до дни Русия ще е победителят. Продължи се с шикалкавене и както казва народът ни – седят на два стола. Обикновено в такива случаи се пада. Всичките етапи, през които преминават ПП и правителството по-скоро напомня за действия от лоша трагикомедия.

Обяснениято за случилото се вчера трябва да търсим в контекста на цялата картина, която представлява това управление. То работи за кръговете в него, които са четири, а някои казва, че са пет. Засега правителството работи не за вас и за икономиката. То разтури, както бизнеса, така и държавата. И вчера те имахa нужда отново да се погрижат за себе си – и заради пропадащия им личен рейтинг, и заради провала на управлението. Така да се каже – вчера имаше “разбъркване на картите”! Някой ги беше посъветвал, че правителството “потъва” и трябва да извадят друга карта най-отгоре на тестето. Нали знаете, че сред професионалните играчи на карти винаги има един, който да измами останалите. Та и сега, с тази пресконференция целта беше да излязат от впечатлението за себе си, което засега събира фокуса единствено в безконтролното харчене на публичен финансов ресурс и заеми. Някой ги беше посъветвал да измият това впечатление като публичното им популистко присъствие добие “политическо проявление“. При това – поднесено с демонстрирането на “невиждано мъжество”. То трябваше да покрие и да изтласка онова, което пряко засяга всички нас като граждани – цените на газа и тока, които действат шоково на цените на храните и на ресурсите за икономиката. И както се казва в публикувания тези дни доклад на Световната банка за переспективите на стоковите пазари:“Това е най-големият шок, който преживяваме от 70-те години на миналия век“. Пак там се сочи като реална опасността от стагфлация и затова политиците трябва да положат усилия за стимулиране на вътрешния икономически растеж.

В момента България прилича на разтурена къща, която всеки момент ще се срути. Тези дни някой в мрежата – вероятно е искал да илюстрира истината за действителния живот на руснаците, бе публикувал фотография на леко наклонена дървена къща, подпряна от едната страна с дебели греди, забити в земята. Отхрих аналогия с нашата държава в момента. Нещо повече, усещането за хаос и как едни “мишки” си играят на “примък-примък”, вече тревожи много български граждани. А вчерашният етюд няма как да проработи в интерес на излизане от ситуацията, в която е загробена държавата ни. Бяхме свидетели на поредното действие за оставане във властта – още малко. Защото отношението към политиката на Кремъл няма как да бъде изчерпано с една пресконференция за демонстриране на “мъжество”. Тя няма как да неутрализира въпроса – а какво всъщност се крие зад гърба на тези резки пропагандни движения? Сами разбирате, че зад досегашното прокарване на проруските опорки от това правителство, да търсим в акта на спиране на газа някаква политическа реакция спрямо управляващите, ще е хипербола. В контекста на недоверието на българските граждани към тях, което те извоюваха сами с действията си, съм по-скоро склонна да допусна, че става въпрос за поредни щети, нанесени от тези хора, които ще понесем всички заедно. И аз с нетърпения очаквам извънредното заседание на НС, което ще е по искане на 59 депутати от ПГ ГЕРБ-СДС. Но вие бъдете убедени, че има нещо, което трябваше да бъде забулено с търсения емоционален ефект, за който говоря в началото на статията ми. Между другото, ще е важно да чуя доколко депутатите оценяват факта, че еднолично някой решава въпроси, свързани със стратегически отрасъл като енергетиката, който е част от националната ни сигурност.

Гледайте с отворени очи и мислете с отворените канали на вашия ум към фактите и обстятелствата. Ако не го правите – вече ви го казах в началото, ще си останете в плен на фалшивите новини и дезинформацията. Не позволявайте да въздействат върху вашите възприятия и нагласи и бързо отхвйрляйте всеки опит да провокират първичната ви сетивност, пропускайки разполагането на детайлите в общата картина.

error: Свържете се с автора за разрешение!!