БЪЛГАРИЯ ИМА ШАНС С ПРЕМИЕР КАТО МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Мария Габриел
Време за четене: 4 минути

Предложението на ГЕРБ/СДС за Мария Габриел като бъдещ премиер на България е кулминацията в последователните действия на партията на Борисов и на коалиционните му партньори от СДС. И този път Борисов засвидетелства разбирането за политиката – тя не е лъжица за всяка уста. Особено когато управлението на шарлатаните и няколкото служебни правителства на Радев докараха държавата ни до ръба на пропастта. Да не се заблуждаваме – след две години на „промяна” пътят на България засега е път за никъде. Без съмнение, за да се върне върху европейските коловози, на държавата й е необходима нова духовна енергия, управленска експертиза от европейско качество и държавническа отговорност.

Партия ГЕРБ винаги е доказвала готовност да предложи най-силния отбор при сформиране на правителство с нейния мандат. Млади, но опитни и с висока експертиза, готови да остойностят натрупания опит. Без съмнение, като европейски комисар Мария Габриел е готова да докаже, че е наясно с “действителността” в България, което автоматично й дава възможност да интерпретира българския национален интерес през призмата на европейските политики. Тя има всички шансове да дефинира най-точно онези посоки, които веднага – днес, но и в бъдеще ще носят и ще създават стойност за България.

Истината за Мария Габриел е, че тя е успял и влиятелен политик с европейски опит. Спомням си впечатлението, което тя ми направи, докато я слушах как говореше пред ЕП, когато трябваше да представи платформата си на бъдещ еврокомисар. Тогава тя демонстрира не само познания как се адмиинстрират процеси, но личеше ценностното й вглеждане в тях. Без съмнение говорим за един креативен човек, за чието иновативно мислене няма спирачки. Личеше разбирането й, че в основата на политиките са гражданите и поемането на конкретни ангажименти към тях. В същото време младата българка показа качества на визионер, с което впечатли депутатите от Европейския парламент. Накара ги да усетят българското мислене, изразено в народната мъдрост:“Лозете не иска молитва, а мотика”.

Убедена съм, че Мария Габриел знае какво и как да го прави в името на България. Силата й идва не само от влиянието на позициите, които заема към този момент, но и от силата и влиянието на характера й нейния модерен подход към политическите процеси. Убедена съм, че тя ще внесе друг тип духовна енергия. И като част от позитивния образ на България, тя не би си позволила пораженчество и провали. Като бъдещ премиер, Мария Габриел е шанс за България. Тя е нашето момиче, което през 2019-та година бе отличена в класацията на водещото европейско списание за киберсигурност #SCmagazineUK”, като една от 50-те най-влиятелни жени в областта на киберсигурността в Европа. Това беше признание за енергията, с която тя превземаше европейската политика. Още тогава написах, че Мария има бъдеще на политик, който добре знае пътя, по който Европа трябва да върви през следващите години. Тя има талант, знания и експертен опит, чрез които може да допринесе много и за европейското развитие на България.

Време е за пречистване от шарлатаните. След като ефектът „Дънинг-Крюгер” получи поредното си потвърждение в лицето на „Промяната” като „ефект на невежеството, облечено в самочувствие без покритие.” Самочувствие, което cе оказа плод на тяхното въображение и на светоусещане, чиито корени са в завишената им самооценка за себе си. А всъщност са „въздух под налягане”. А когато невежи хора започнат да „впечатляват” със своята праволинейност да атакува другите по един и същи начин, бъдете убедени – те се страхуват да не изгубят представата за себе си. Има нужда всеки ден да повтарят едно и също, разчитайки другите да им повярват. В един момент това се превръща в наслагване на клишета и започва да се възприема като страх от поемане на отговорност и от разобличаване на собствената им некомпетентност. Това е и същинската истина за представителите на „Промяната”.

От днес оста на разделението е дали, и кои партии са искрени, заявявайки, че България има нужда от редовно правителство. Дали пък истината не е друга – работят за Радев и за поредно негово служебно правителство? За „Възраждане” нещата са ясни – щели да подкрепят правителство само с техен мандат. Ами то същото може да се каже и за ПП/ДБ, които все повече изпадат в изолация – по същия начин , както и „Възраждане”. И за двата политически субекта мястото им е на крайни популисти.

Мария Габриел е знак от Брюксел. Признание, че партията на Борисов и лично той, се ползват с респектиращо уважение, a бъдещото правителство може да разчита на европейска подкрепа, и особено на най-голямата дясна европейска партия – ЕНП. Ако ПП/ДБ още не са разбрали, ще им го кажа – популизмът и шарлатанията им не са нищо повече от провинциални зависимости, които доубиват електоралната подкрепа за тях, а това означава, че за тях няма и не може да има сигурно бъдеще в политиката.

Снимка: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/album/M-003277/P-036012~2F00-11 

error: Свържете се с автора за разрешение!!