Теми

Популярни

ДА СИ ПРЕЗИДЕНТ НА ГЕРМАНИЯ

Щайнмайер

На двудневно посещениe в България пристига германският президент Щайнмайер. Като държавен глава и по конституция, той има представителни функции и е надпартиен. Работата му е да говори, да отправя послания, да убеждава и да комуникира по начин, който да обединява около ценности. Казват, че сега, когато в Германия управлява широка коалиция между ХДС-ХСС и ГСДП, не съществува никакъв сблъсък между него като държавен глава и изпълнителната власт. Веднага си казах, че това е една добра възможност българският президент да се поучи от опита му, тъй като той продължава да не разбира какво е това да си обединител на нацията, както е записано в българската конституция, а и как на практика се реализират подобни правомощия.

Биха могли да си поговорят, например, за правовата държава. Или що е то независими власти и защо президент с представителни функции не бива да се бърка в работата на институциите. А защо не – и за ролята на президента и президентството като предизборен щаб на партията, която го е издигнала. Нашият президент има какво да сподели като опит в това отношение. Знае ли се, г-н Щайнмайер може да реши да пренесе чуждия опит и между другото се сети, че е от Германската социалдемократическа партия. Защо да не стане дума и за начина на комуникиране с независимите власти и най-вече – с изпълнителната и законодателната? Или да поговорят за липсата на диалог? Та дано г-н Щайнмайер подеме разговор и за това, че когато трите власти са независими, не важи правилото “Власт власт възпира”, защото тях може да ги контролира единствено суверенът. А и излишно е да ви припомням, че българският президент даже не е власт?

Подготвяйки се за тази публикация, прочетох много за германския президент Щайнмайер. Впечатлих се от факта, че всичко, което той е постигнал до преди да бъде издигната кандидатурата му, го е постигнал с интелигентност, прилежност и твърдост – никога чрез борба. В своята кариера на политик и държавен чиновник, винаги е бил там, където има свободно място. Трупал е опит и знания, преди да стане президент на водеща европейска държава като Германия. За такива хора моят баща казваше, че са “дялан камък”. Винаги има какво да се научи от тях…

    Напишете коментар

    Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

    error: Свържете се с автора за разрешение!!