ПРЕДСТОИ ИСТОРИЧЕСКО ЗА УКРАЙНА И ЗА ЕС РЕШЕНИЕ

Време за четене: 6 минути

Вчера председателят на ЕК препоръча на Украйна и на Молдова да бъде предоставен статут на кандидатки за членство в ЕС. „Украйна има много жизнено и активно гражданско общество, избирателна система, която се оказа справедлива и свободна, образователна система, която е добре развита. Ние се възхищаваме на цифровите умения, които притежават нейните граждани, както и знаем за изградената цифрова инфраструктура на тази страна“, заяви Урсула фон дер Лайен. Икономиката на Украйна преди войната показа здравословно ниво на дефицит от едва 2%, докато публичният й дълг е под 50%. Добре е да стане напълно функционираща пазарна икономика, което е важно, защото Украйна трябва да може да се интегрира в единния пазар на ЕС.”

„Сега сме на една крачка от началото на пълноценна интеграция с Европейския съюз. Има положително заключение на Европейската комисия относно кандидатурата за Украйна. И това е историческо постижение за всеки, който работи за нашата държава. Остава да изчакаме решението на Европейския съвет следващата седмица. И вярвам, че Украйна направи всичко възможно тази стъпка да бъде положителна – решението на Европейския съвет, т.е. на лидерите на страните от ЕС“, каза президентът Володимир Зеленски. Той акцентира върху факта, че въпреки войната Украйна е запазва привързаността си към европейските ценности. Дори в условията на война украинските институции остават стабилни. Украинските демократични навици не са загубили силата си дори и сега.

Cближаването на Украйна с Европейския съюз ще е положително не само за нея, но и за държавите-членки. Приемането й ще е най-големият принос към бъдещето и на Европа. Европейската интеграция на Украйна ще се отрази много положително на обикновените украински граждани. „Колкото по-близо сме до другите европейски страни, толкова повече възможности ще има държавата ни, за да гарантираме за всички един модерен и проспериращ живот“, каза в изявление президентът на Украйна. За това решение на ЕК, той благодари лично на Фон дер Лайен и на всички членове, както и на председателя на Европейския съет Шарл Мишел. Очевидно координацията на усилията и от двете страни – въпреки войната, са дали тласък на този процес. И в Киев, и в Брюксел са отчели историческото му значение за общите интереси, защото мястото на Украйна е сред европейския демократичен свят.

Вчера правителството на Украйна отмени споразумението за безвизов режим с Руската федерация. Новият визов режим между двете държави ще заработи от 1 юли. “С тази война самата Русия направи всичко, за да разруши всякакви връзки с Украйна. Е, ние правим всичко, за да създадем нашите връзки с Европа“, отбеляза в този ден президентът Зеленски. И той не греши, казвайки това. Всеки ден от Киев идват съобщения за посещение на европейски делегации и лично на лидерите на държавите-членки. Вчера премиерът на Великобритания организира втора визита от началото на войната до сега. Ако съдим от оценката на Зеленски за отношенията между двете държави, те са повече от положителни. Великобритания гарантира подкрепата си до края на войната и след това. „Аз съм благодарен на Борис за неговото лидерство в за подкрепата на Украйна, включително и с оръжие. Благодарен съм също, че заедно възприемаме необходимостта от безусловна защита на нашата държава. Говорихме за гаранции за сигурност. И знаем, че когато определяме техните параметри, те ще са водещи не само за бъдещето на украинците, но и за всяко следващо европейско поколение“, каза Зеленски.

Защо казвам това? Защото властите в Киев са наясно, че бъдещето на Украйна в ЕС преминава през края на войната и постигането на мирния процес. Затова са благодарни на всички, които им помагат, вкл. и за американската подкрепа. „И днес искам да благодаря на президента на Съединените щати Байдън за факта, че американската подкрепа за Украйна се увеличава всяка седмица. Успехите на украинската армия и значителните резултати, които постигаме на фронтовата линия се дължат и на тяхната мощна подкрепа с оръжие, отчете Володимир Зеленски. Киев е наясно, че агресорът може да бъде спрян, но само танковете и щурмовите самолети не са достатъчни. Има необходимост от системи за противовъздушна отбрана. Ако съдя по публикации в украински медии, те едвали ще бъдат дадени, защото има някакво неформално споразумение. Напомням, че по време на посещение в Киев, френският президент Еманюел Макрон каза пред украински журналисти: „Ние помагаме на Украйна да се защити, но няма да воюваме с Русия.” Затова беше договорено да не се доставят определени оръжия.

От началото на войната, а и през всичките тези години след незаконното окупиране на Крим, Украйна и украинската армия доказаха, че не се страхуват от Русия, защото за украинците тя се оказа колос на глинени крака. В крайна сметка, благодарение на неочаквано мощната съпротива от страна на украинския народ срещу руската агресия, западният демократичен свят промени мнението си и макар бавно, започна постепенно да губи собствения си ирационален страх от Русия. На това разчита и Украйна – изявленията на политиците във Вашингтон, Лондон, Брюксел и Берлин, да не са празни думи и обещания. Защото когато един народ в центъра на Европа е избиван, а руският агресор унищожава земята им, цялата инфраструктура на техния доскорошен нормален живот, свързан с бита и икономиката, това вече не е проблем само на Украйна. Затова не са празни думи, когато казваме, че днес укринците се бият и за европейската сигурност, и за суверeнитета на държаите-членки на Европейския съюз.

Предоставянето на статут на страна-кандидат за членство в ЕС бе определено от украинския президент Зеленски като “първа стъпка, която със сигурност ще ни доближи до нашата победа”. Ден преди да обяви публично препоръката за придобиване статут на Украйна като страна-кандидат, самата Урсула фон дер Лайен каза, че „ЕС е на ръба на историческо решениe” дали това да се случи. И акцентира, че “основната задача е да влезем в срещата на върха на ЕС през юни с единна позиция, която да отразява мащаба на едно такова историческо за Украйна решение”. Какво означава това за Украйна и защо е историческо? Струва си да се подчертае, че Европейският съюз за първи път в историята предстои да даде „зелена светлина“ за европейската интеграция на държава, в която се води пълномащабна война и в нея има временно окупирани територии.

Какво следва ли? В допълнение към препоръките, Украйна вече ще получи изисквания, които трябва да изпълнява в бъдеще. По-специално те се отнасят до върховенството на закона, съдебната система и борбата с корупцията. Така че тези препоръки на ЕК ще бъдат представени на лидерите на ЕС за политическо решение. Одобрението от тяхна страна ще трябва да се случи на срещата на върха, която ще се проведе на 23-24 юни в Брюксел. Само напомням, че Резолюцията на Европейския парламент за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС беше одобрена по време на пленарната сесия на 8 юни. Вече е известно, че страните-членки ще подкрепят това историческо и за украинците решение. И ако трябва да цитирам външния министър Дмитро Кулеба, предоставянето на този статут „ще бъде ясно доказателство за европейското лидерство и ще е огромен тласък за по-нататъшните трансформации в Украйна“. Един процес, който украинците разглеждат и като част от съграждането на новата европейска история.

error: Свържете се с автора за разрешение!!