ПРЕДИ СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ЕС ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ*

Време за четене: 8 минути

Има „ядрен вариант на масата”. Politico научи за плановете на ЕС да заобиколи ветото на Орбан върху Украйна

Наталия Гурковска, РБК-Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан редовно „тласка ЕС към ръба“. В същото време дипломати от ЕС коментират, че неговата враждебност към Украйна „в крайна сметка ще хвърли блока в бездната“ и в момента търсят варианти да заобиколят ветото на Будапеща върху Киев на срещата на върха през декември.

Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на Politico .

Изданието прогнозира „назряваща политическа криза“, която може да избухне на срещата на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе на 14-15 декември , когато „лидерите на ЕС трябва да вземат историческо решение за присъединяването на Украйна към Съюза и „да сключат ключово бюджетно споразумение“, за да даде на Киев 50 милиарда евро заеми и безвъзмездни средства през следващите четири години . „ Срещата трябва да изпрати сигнал на САЩ, че въпреки политическото разсейване, причинено от войната в Близкия изток, ЕС е напълно ангажиран с Украйна“, отбелязва Politiko. Но както пише изданието, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан вече настоява за спиране на целия този политически и финансов процес. „Това причинява огромно главоболие на лидерите на ЕС. Въпреки факта, че Унгария съставлява само 2% от населението на ЕС, Орбан може да държи блока като заложник, тъй като ЕС трябва да действа единодушно при важни стратегически решения“, се посочва в публикацията.

Не е първият случай

Както пише Politico, това далеч не е първият път, когато Орбан се намесва по този начин в работата на ЕС. Публикацията напомня, че именно Орбан „беше най-шумният противник на санкциите срещу Русия след анексирането на Крим от Путин през 2014 година.“. Но този път всичко е различно, казват дипломати и представители на ЕС в коментари към изданието. „Насочили сме се към голяма криза“, каза представител на ЕС пред Politico, пожелал анонимност. Един високопоставен дипломат от ЕС предупреди, че това може да бъде „един от най-трудните Европейски съвети“.

Орбан играе дълга игра, казва Петер Креко, директор на Будапещенския институт за политически капитал. “ Орбан чакаше Европа да разбере, че е невъзможно да спечели войната в Украйна и че Киев трябва да направи отстъпки. (… ) Сега той чувства, че неговото време идва, защото умората от Украйна нараства и това се забелязва в общественото мнение на много държави от ЕС“, обяснява позицията си той.

Начини за излизане от ситуацията

Теоретично, както отбелязва изданието, „има ядрен вариант на масата“ – да се изключи Унгария от политическите решения на ЕС. Но страните-членки смятат, че такава „аварийна стъпка“ е токсична, защото ще създаде прецедент за разединение и фрагментация на ЕС. „ Засега европейските лидери изглежда се придържат към обичайния си подход да ухажват лошото момче на ЕС и така да се опита да намери компромис“, се посочва в публикацията. Затова и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, чиято задача е да посредничи в споразуменията между 27-те лидери, ръководи т.н. „тихо-меко преследване на компромис“. Наскоро той пристигна в Будапеща за интензивна двучасова дискусия с Орбан. „Въпреки че срещата не постигна незабавен пробив, беше полезно да разберем опасенията на Орбан“, каза друг служител на ЕС.

Защо Орбан се държи така?

Някои дипломати от ЕС тълкуват заплахите на Орбан като стратегия за засилване на натиска върху Европейската комисия, която задържа 13 милиарда евро еврофондове за Унгария поради опасения, че страната нарушава стандартите на ЕС за върховенството на закона. Други обаче казаха, че би било грешка да не се погледне отвъд тактиката за директно набиране на средства. ЕС признава, че Орбан отдавна поставя под съмнение стратегията на ЕС за Украйна, но до голяма степен той е игнориран. „Може би не разполагахме с достатъчно време, за да го (Орбан, – бел.ред.) изслушаме наистина “, призна вторият високопоставен дипломат от ЕС в коментар за изданието.

Изолацията на Орбан се засилва

Както подчертава Politico, лидерът на партията Фидес, какъвто е Орбан, е все по-изолиран в Брюксел. Това се улеснява, например, от завръщането на проевропейски и антируски настроен Доналд Туск в Полша. Това, както се отбелязва в статията, „само ще повиши статута на Орбан като самотен, непокорен противник“. „Не остана никой, който да мотивира Орбан“, заяви трети служител на ЕС, като подчерта, че това не пречи на Орбан „да подкопава ЕС отвътре“.

ЕС действа срещу Орбан

Докато разочарованието расте, ЕС в момента претегля как да се справи с унгарските заплахи. На теория, както пишат авторите от Politico, „Брюксел може да излезе с голямо оръжие“ и да приложи т.н. процедура на ЕС по чл. 7 срещу Унгария, която се използва, когато се счита, че страната е изложена на риск от нарушаване на основните ценности на съюза. „Тази процедура понякога се нарича „ядрената опция“ на ЕС, тъй като включва най-сериозната политическа санкция, която може да бъде наложена на държава-членка – спиране на правото на глас по решения на ЕС“, се казва в статията.

В същото време ЕС се опасява от последствията, поради което, както се казва в Politico, има нежелание да се използва този вариант срещу Унгария. Защото, „когато лидерите на ЕС наложиха „дипломатически санкции“ срещу Австрия през 2000 г., ден след влизането на партията на австрийския крайнодесен лидер Йорг Хайдер в коалицията, това имаше обратен ефект. Много австрийци бяха ядосани от намесата на ЕС и настроенията срещу ЕС скочиха. По-късно санкциите бяха отменени“ – така изданието обяснява сдържаността по отношение на „ядрения вариант“. Както посочва Politico, сега има широко разпространено усещане в Брюксел, че чл. 7 може да предизвика подобна реакция в Будапеща, подхранвайки популизма и потенциално дори предизвиквайки в дългосрочен план „ефекта на снежната топка“ , който ще доведе до нежелано излизане на Унгария от блока.

Варианти за заобикаляне на ветото на Орбан

Като се имат предвид тези страхове, дипломатите все още се опитват да намерят варианти за заобикаляне на ветото на Унгария върху Украйна на срещата на върха през декември. Единият вариант е 50-те милиарда евро от 2024 г. до 2027 г. за Украйна да бъдат разделени на по-малки суми на годишна база, коментират пред изданието трима служители. Но критиците предупреждават, че този вариант не би постигнал целта – по-голяма предвидимост и сигурност на затруднените публични финанси на Украйна.Това също би изпратило лош политически сигнал: ако ЕС не може да поеме дългосрочни ангажименти към Украйна, как може да изисква от САЩ да направят същото?“ – обяснява статията.

Същата дилема важи и за планираната военна помощ от ЕС. „Държавите от ЕС биха могли да използват двустранни споразумения, вместо структури на ЕС като Европейския фонд за мир, за да изпратят военна помощ на Украйна, като на практика „замразят” Будапеща. Това обаче би означавало, че ЕС като такъв няма да играе роля в доставката на оръжие, признавайки безсилието си , което е трудно за преглъщане и вреди на единството на ЕС по отношение на Киев“, подчертава Politiko.

Друг вариант

Остава още един вариант, както пише Politico – по подразбиране и той е класически вариант за ЕС: да хвърли всичко възможно и да отложи ключовите политически решения по отношение на Украйна за началото на следващата година. В допълнение към Унгария, например Берлин, в момента също се бори с последиците от най-висшата инстанция на Германия, която анулира 60 милиарда евро от климатичния фонд, създавайки по този начин огромна дупка в бюджета. От друга страна, както пише вестникът, подобно забавяне ще се отрази на единството на ЕС, каза друг дипломат от ЕС. Но „в реалния свят това не би било проблем, защото бюджетът на Украйна е ясен до март 2024 година“. „Приближаването до изборите няма да улесни нещата. За Зеленски е екзистенциално да поддържа морала на бойното поле“, каза служител на ЕС пред изданието, подчертавайки, че бързите решения са ключови за Украйна .

Дългата игра на Орбан

В същото време, на фона на украинския въпрос, “ Брюксел също е все по-загрижен от дългата игра на Орбан“. По-специално, според Politico, има постоянен поток от атаки от Будапеща срещу Брюксел по въпроси, вариращи от липсата на демокрация до културни войни относно миграционната политика на ЕС. Последният пример е агресивна евроскептична рекламна кампания с плакати, насочени към самата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Никой не се чувства комфортно предвид това, което се случва в Унгария. Много е трудно да се приеме, като се има предвид кампанията, която Орбан води срещу ЕС и срещу председателя. Когато пита хората си за много неща, той не пита дали Европейският съюз е много по-лош от СССР и ако е така защо не си отиде от него?“ – коментира по този повод пред журналисти комисарят по бюджета Йоханес Хан. Но Орбан, както отбелязват журналистите, „изглежда е по-заинтересован от превземането на ЕС отвътре, отколкото да изостави кораба“, както направи Великобритания. „Орбан играе дълга игра. С Вилдерс (нидерландският крайнодесен лидер Герт Вилдерс, който спечели неотдавна изборите) и още един или двама крайнодесни лидери в Европа, a и при потенциално завръщане на Тръмп, той скоро може да се почувства по-малко изолиран от нас“, каза трети представител на ЕС.

Прев от укр

*Оригинално заглавие – „Э  ядерний варіант. Politiko стало відомо про плани ЄС обійти вето Орбана щодо України, Наталия Гурковска, РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!