СИГУРНОСТТА – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ПРЕД FACEBOOK

Предизвикателството пред Facebook
Време за четене: 2 минути

В реч по време на участието си в Международната конференция за сигурност в Мюнхен, изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че администраторите на социалните мрежи изтриват около един милион фалшиви акаунти всеки ден, някои от които са свързани с политически кампании. “Сега изтриваме над един милион фалшиви акаунти на ден. По-голямата част от тях се откриват в рамките на минути след регистрацията. Повечето от тях нямат връзка с правителствени структури, които да се опитват да повлияят на избори. Те са комбинация от спамери и хора, които се опитват да правят различни неща. Но, разбира се, някои от тях са част от политически кампании “, каза Зукърбърг.

Според него, на Facebook му се налага да променя алгоритмите и политиката за проследяване на активността на потребителите след скандала с изборите през 2016 г. в САЩ. Тогава Русия беше обвинена в провеждането на информационна кампания, включително Facebook, ориентирана да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори. Както е известно, след това Зукърбърг беше извикан в Конгреса, за да даде показания. Той увери участниците конференцията, че Фейсбук е подобрила работата си по предотвратяване на онлайн намесата в избори и потвърди стремежа за регулиране на вредното съдържание.

Според говорител на компанията, Facebook „не иска неговите услуги да се използват за манипулиране на хора.“ „След Brexit и изборите през 2016 г. в САЩ, когато, честно казано, всички интернет компании не разбраха веднага какви информационни кампании бяха проведени от Русия и от други страни в Интернет, ние наистина разгледахме този въпрос и си казахме: „Е, ситуацията със сигурността, пред която сме изправени, не е само в традиционните хакерски атаки, с които сме се занимавали преди. Без съмнение, cегашните координирани информационни кампании ще се увеличават. Затова ние трябва да сме сигурни, че в бъдеще можем да предотвратим това“, каза Зукърбърг.

error: Свържете се с автора за разрешение!!