ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ

предизборно време
Време за четене: 6 минути

Истинската демокрация се базира на честните избори. Предизборната кампания е времето, в което партийната политика не е просто ангажимент да се лъже и манипулира. Очакването на гражданите е да чуят истината за управлението на обществените процеси, ако става въпрос за парламентарни или местни избори. По време на евроизбори се обсъждат идеи за бъдещето на Европа, защото ние сме там, a избора на подходящите кандидати за депутати в Европейския парламент е важен и определящ за българския ценностен избор. Гражданите могат да стигнат до разликите в мненията и концепциите за бъдещето на ЕС, единствено чрез съпоставка. Съществуването на различни ценности и опити не е непременно нещо лошо, защото само чрез тяхното изясняване се развива всяка дискусия.

Гледали ли сте как преминават предизборните кампании в САЩ? И каква отговорност към бъдещето на страната излъчва красноречието на техните политици! Навярно техните политици добре знаят, че публичното говорене не е инструмент за манипулиране, а за печелене на съмишленици. Нещо, което нашите политици не владеят. В гротесковото им поведение доминира по-скоро реалитито, което забавлява, но не винаги дава подкрепа. А изричането на що-годе смислена реч се свежда до нападки и агресия. Цялата словесна енергия, доколкото я има, се използва за да се постигне не идейно надмощие над противника, а неговото дискредитиране. Липсват белезите на разумното говорене, което да цивилизова обществото, да му вдъхва доверие и да надгражда неговoто усещане за сигурност и стабилност.

Вчерашният парламентарен ден бе една добра илюстрация за това върху какво БСП се готви да развие предизборната си кампания – върху фейк говоренето и спекулирането, така че да атакува управляващата партия ГЕРБ. На гражданите с отворено съзнание веднага им стана ясно – БСП ще използва тази кампания за евроизбори, за да прави внушения как “управляващите се готвят да фалшифицират изборите.” По този повод аз имам едно много точно определение за подобно поведение – политическа безпомощност. Затова и всичко изглежда толкова прозрачно. И действащите лица са същите, и говоренето им е надъхано единствено с внушенията – “ГЕРБ готви служебна победа и фалшифициране на предстоящите избори”. Социалистическата партия много добре знае какво е действителното ниво на доверие към нея. Опитва се да компенсира с компроматна идеология насочена срещу политическия опонент ГЕРБ, разчитайки на агресивно въздействие върху възприятията и усещанията на избирателите за действителното състояние на демокрацията и на държавата. Затова й техните постановки за предложения в Изборния кодекс оставяха повече усещане за следване на тази сюжетна линия, но не и искрена загриженост за избирателните права на гражданите. Разчитайки на популизма, парадоксът бе в лозунговия патос, а това тотално ги отдалечаваше от експертното обсъждане.

БСП е в идеологически тупик. Атакуването на промените е имитация на опозиционно поведение. Това, което уж правят като предложение, например, по отношение на т.н. запазване на преференциите, е чиста проба двуличие. Нали си спомняте какво беше отношението на ръководството на БСП към случая Момчил Неков? Спомняте ли си колко негативно гледаха нa него в собствената му партия? Не е никак трудно да се досетим, защо изведнъж преференциите се оказаха толкова важни за тях. Навярно защото само чрез тях те могат да намерят решение на вътрешнокотерийните си битки, свързани с реденето на листата. А може би и заради това, че във варианта 15/15 е възможността с по-малко гласове да спечелят място за евродепутат? Съществува и още едно предположение, което бе широко обсъждано от парламентарната трибуна – да се организира корпоративен вот. Българските граждани знаят в чии партийни редици са българските олигарси, а и най-актуалният случай за купуване на гласове е свързан с БСП и нейн депутат.

В така замислената предизборна кампания, Българската социалистическа партия вижда отдушник за вътрешните си проблеми, въздействайки брутално върху избора на българските граждани чрез подкопаване високото доверие в ГЕРБ и в настоящето коалиционно управление. Още в началото това се превръща в някаква истерия, което е още един аргумент за неувереността, с която БСП влиза в предизборната кампания. Ръководството й много добре знае какви са “шансовете” й на евроизборите. Затова отрано тя търси оправдание за своя бъдещ неуспех. Социалистическата партия и нейното сегашно ръководство се страхуват, че това отново ще й се случи. Не мислете, че греша! Аз не смятам, че изборът на Румен Радев е успех за БСП, имайки пред вид неговия провал в изпълнението на основното му конституционно задължение – да олицетворява единството на нацията.

На болшинството просветени българи вече е ясно, че БСП гледат на влизането си във властта като на плячка. А те наистина има какво да плячкосат! Огледайте се и ще разберете колко много се е променила България! Ако сегашния процес на устойчиво обществено-икономическо развитие продължи с тези темпове още 3-4 години, всеки българин ще усети колко много всъщност може да се постигне в условията на демокрация и стабилност. На фона на макроикономическите показатели, напъните на социалистите може да бъдат оприличени единствено на гротескни. A вчерашното обсъждане на Изборния кодекс бе за тях поредното оперативно мероприятие за спекулиране и за сплашване на българския избирател, чиито избирателни права ГЕРБ се готвел да ограничи и отнеме. Да не говорим, че някои от депутатите на БСП се държаха като зомбирани.

Поведението на БСП и на българския президент, който някой от пишещите по форумите с право бе определил като “ехото на БСП и на Москва”, ни връща в началото на демокрацията, защото днес отново сме изправени пред това да я защитаваме от тези, които всячески се опитват да подкопават нейните основи. Но на фона на променена и променяща се България, поведението им има за цел единствено да рушат! Някой трябва да им каже, че когато фалшивите новини и спекулациите се превърнат в основен инструмент за подкопаване на доверието в държавността и в институциите, това отдавна е превърнало БСП в партия, която продължава да губи доверие. Дълбаенето в абсурдни внушения и превръщането на компроматната тактика в единствено убежище за нейната идеологическа несъстоятелност, може да ражда само политически варваризъм. Ние вече сме преминали през него. Затова трябва на висок глас да повтаряме, че днес БСП застрашава по-нататъшното демократично развитие на България.

На изпитание са поставени ценностите на демокрацията. БСП го прави с внушения за “фалшифициране на изборите и налагане на диктатурата на режима „Борисов“. Може да звучи поетично, изречено от лидерката им и от парламентарната трибуна, но всъщност така говорят представителите на една вече окарикатурена партия. Защото за социалистическото в нея напомня само абревиатурата БСП. Вие колко пъти чухте по време на последния им конгрес да се поризнасят думи като социалистическа, социализъм, равенство, братство, или колко пъти имаше позоваване на решения на ПЕС и на Социалистическия интернационал, чийто заместник – председател е лидерката на българските социалисти. Отдавна политическите амбиции на БСП от 90-те години, да е една модерна съвременна партия, призвана да представлява “бедните, безпомощните и онеправданите”, са останали в миналото. Днес нея я интересува единствено как с неконституционни прийоми да се докопа до властта.

БСП е миналото на България, но едва ли е нейното утре. Не знам, при сегашното й поведение и съмненията около нейния идеен образ, колко са просветените българи днес, които продължават реално да я свързват с тяхното настояще и бъдеще. Резултатите от евроизборите ще покажат. Колкото до моята интуиция…Но все пак да не забравяме, че интуицията е сложна преценка, а и тя се основава на личния опит и на личното мислене…

error: Свържете се с автора за разрешение!!