ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ

Време за четене: 7 минути

При демокрация за проблемите се говори открито

Знаят ли политиците, че и в предизборно време бъларските граждани продължават да се интересуват главно от настоящите си проблеми? Само предлагането на решение за тяхното преодоляване може да привлече вниманието им. Истината е, че след две години на управленски дефицит и на безвремие, те вече не се питат какво ги очаква след поредния априлски вот. Със сигурност повече от тях са убедени, че държавата ни ще продължи да се движи инерционно при едно евентуално продължение на „промяната”. Говорим все пак за един провален сценарий, в който главните герои се оказаха “шарлатани”. А от „шарлатани” няма как да очаквате отговорност и отчитане на бъдещи рискове.

През тези две години кого ли не чухме в различни интерпретации да коментира онези протести, опитвайки се да ги представи едва ли не като “революция на младите хора”. Къде са сега тези „млади хора”? Във време на ковид, те просто спечелиха някой лев за джобни, влизайки в ролята на „протестъри”. Бяха използвани, защото се оказа, че те са „играели” за едни стари муцуни, представяйки се за „промяната”. За това пък през осеммесечното им управление видяхме какво могат и какво не могат. Могат да ошушкат държавата – при това, правейки го пред очите ни, и вкарвайки ни в задлъжнялост – нас, децата и внуците ни, за години напред. Не могат да управляват, поради което вкараха държавата в политическо и социално блато.

Въпреки това, нека се пренесем във времето след втори април и си представим, че провалът им е получил одобрението на мнозинството български граждани. Какво се случва след това? Каква ще бъде България отново при тяхното управление? Как ще продължи след 2 април – в същия корупционен коловоз, описан в Годишния доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ за 2022 година? Има ли алтернативен сценарий за друго развитие на България и за завръщането й в зоната на стабилност? Там, където я остави последното правителство на Бойко Борисов и когато реформите бяха осезаеми и видими в битието на българина и в жизнената му среда. И в това не е ли най-реалистичното измерение на всяка промяна, а не в самоцелното говорене за „реформи”, превърнало се за някои партийни субекти в храна за изнемощялото им политическо тяло? Защото малко останаха онези български граждани, които все още не разбират, че за ДБ от години “реформа” означава да подчинят съдебната система на собствените си политически и олигархични интереси. А това вече е сериозна заплаха за демокрацията и за правовата държава.

Всъщност случилото се на България през тези две години е време на застой, на движение по инерция. Никой не разбра – при тази непрозрачност на разходване на публичните средства, корупционни схеми и правителствени скандали, има ли, и коя е посоката, която следва управлението на държавата. През тези две години то не само не постигна качество, а ни върна в едно друго време на беззаконие, на произволни арести, на публични заплахи и демонстриране на всевластие, на скандално морално поведение, на връзки с ъндърграунда и с подсъдими олигарси в ролята на говорители, ментори и съдници. Не случайно всичко това не остана незабелязано и бе отразено в споменатия доклад на Държавния департамент на САЩ. Държа да напомня, че докладът касае конкретно въпросната 2022 година и засяга правителството на „Промяната” и на служебното правителство на Румен Радев. И в него също толкова конкретно са посочени „произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозна управленческа корупция….Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция на длъжностни лица, правителството не прилага ефективно закона и според сведения длъжностни лица във всички клонове на властта са участвали безнаказано в корупционни практики.”

Преди две години управлението на страната бе оставено в лапите на инерционен сценарий. Навярно сте го уловили като основно мое усещане, отразено в тази статия. Причината за липсата на управленско качество е в дефицитите на управляващите от „промяната”, което обаче не им попречи да се възползват от политическата незрялост на много българи, които не могат да преценяват видимите симптоми на една псевдодържавност, която се крепеше на шуробаджинащина, а след последната пресконференция на прокуратурата – и на олигархични връзки, корупционни схеми, мръсни поръчки и много опасен…..популизъм, който се оказа, че може само да изпразва джобовете ни. Ще е голям компромис, ако системни партии като ГЕРБ, СДС и ДПС, които разполагат с представители – достойни да се причислят към политическия елит, решат да си “затворят очите” пред последствията от управлението на „промяната”. Техният шанс е в това да останат на страната на демокрацята и на правовата държава.

Много българи днес не са доволни от вектора на развитие на българската държавност през последните две години. С оглед на днешните предизвикателства подобно нейно подценяване от упражняващите власт, бих го определила като престъпление. И ако все пак трябва да посоча някаква „полза” от онези протести, то тя е, че през тези две години държавата ни бе извадена от образа на евроатлантическа държава, която отдавна е наясно с пътя, който следва. Много публично известни факти говорят за това, че се е завърнал инерционния корумпиран модел на държавност – посредниците в газа, Джемкорп и т.н. не са единствените примери. Нещо повече – той избуя и чрез наглото присъствие на задкулисието в политическия живот и в демонстриранeто на връзки между политици и подсъдими олигарси. Нещо повече – новите управляващи се оказаха силно привлечени от корупционни изкушения. Шуробаджинащината като израз на роднински и бизнес връзки, и чедо на олигархично-клановата система, не просто процъфтя в правителството на „промяната” и в служебните правителство. Тя е видимата предпоставка за конфликт на интереси и за корупция.

Когато едно осеммесечно управление е свързано с толкова корупционни скандали в различни сфери и на фона на много предизвикателства – война на няколкостотин километра, ковид преди това, нелегален трафик на мигранти, проблеми с газа, висока инфлация, социално обедняване и финансова несигурност, естествено е претенциите към всяко управление да нарастват. За съжаление, и на гърба на народа, осеммесечното управление на „промяната” ни направи свидетели на едно неефективно клептократично управление. Известно ви е, че когато една държава се управлява от клептократи, водещи са техните материални интереси, а не тези на обществото. Говорим за благоприятна среда за корупция и лобизъм. Обикновено това върви едновременно със зависима от него медийна среда, като се надява така да оцелява във времето.

Как? С редакционната политика на зависими медии – като се прикриват, заглушават или пропускат неудобни теми, факти, коментирането на скандалн и като се прави техен изкривен прочит. Обичайно е тиражирането на лъжи, както и дезинформацията. А чрез едностранното представяне на гледна точка, особено сега – в предизборно време, публично известни са две телевизии, които отдавна са редуцирали и изгубили своята информативна функционалност и са се превърнали в рупори на пропаганда в полза на една политическа сила – ПП/ДБ. В тази връзка, точно тук е мястото, където да стане дума за изкривеното и удобно публично интерпретиране на споменатия по-горе Годишен доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ за 2022 година. Заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии.“

Предизборно време е. Време, когато като граждани трябва да направим своя информиран избор. И ако сме демократична държава, и трябва да се позова на казаното от държавния секретар Антъни Блинкън при представяне на доклада – в условията на демокрация трябва да се говори открито и обективно за проблемите, за да бъдат те преодолявани.

error: Свържете се с автора за разрешение!!