ПОСТИСТИНА ЗА СВАЛЕНИЯ Ил-76*

Време за четене: 8 минути

Всичко сочи руска провокация

Любко Петренко, Zahid.net

На 25 януари феновете на настоящия украински президент Володимир Зеленски трябва да празнуват рождения му ден. Въпреки това всякакви тържества, както официални, така и неофициални, бяха отменени на фона на новината за катастрофата в навечерието на руския военнотранспортен самолет Ил-76. По-рано подобни новини само допълваха празничното настроение. Но не и този път. Защото руската страна твърди, че в момента на падането на самолетя е имало 65 украински военнопленници. Наистина ли е така

Ясно е, че да вярваш на кремълските лидери означава изобщо да не уважаваш себе си. Лъжите им могат лесно да бъдат разкрити. Очевидно е, че и този път лъжат. Но проблемът е, че с тази лъжа руснаците лесно могат да убият същите 65 украинци или да прикрият своето престъпление на масово убийство, извършено преди това.

И тук, за да разбера ситуацията, отново ще се опитам да използвам понятието постистина**. Т.е. създаване на такава ситуация, в която истината е замъглена, фактите са заменени с емоции, а реалността е заменена с желание или страх.

Спомняте ли си как беше с друг разбит самолет – MH17 през юли 2014 година? За да прикрие истината, че именно руски войници под санкцията на Владимир Путин са свалили пътническия Боинг 777, в резултат на което са загинали около триста души, вкл. малки деца, Русия започна да възпроизвежда версия след версия. Нямаше значение, че едната противоречи на другата и беше относително лесно да бъде разобличена. Основното нещо е да объркате обикновения човек, който в крайна сметка ще махне с ръка и ще реши, че по принцип е невъзможно да се стигне до истината. Тогава Кремъл, чрез контролираните от него средства за масово осведомяване, пусна фейкове за украински щурмовик, който уж е свалил пътнически самолет. Дори държавният телевизионен канал публикува грубо редактирана фалшива снимка на украински изтребител до Боинг 777. Тогава имаше приказка за „испанския диспечер Карлос“, който по чудо работеше на украинското летище. В крайна сметка се твърдеше, че системата за противовъздушна отбрана „Бук“, с която е свален MH17, е на въоръжените сили на Украйна и че атаката е извършена от територията, контролирана от Киев. Задълбочените разследвания, първо на Bellingcat, а след това и на Международния съвместен разследващ екип, категорично доказаха, че Русия е виновна за всичко. Разследването ясно установи военното поделение, откъдето е докаран „Бук“, маршрута на движението му и всички замесени в престъплението.

Сегашната ситуация е малко по-различна от тази преди почти десетилетие. В момента официалните руски източници се придържат към една версия. Нека се опитаме да го формулираме. И така, според руснаците, военнотранспортният самолет Ил-76 уж е превозвал 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени на границата с Харковска област. Както вече много пъти е правено. Руските власти уверяват, че украинската страна е била предварително информирана за маршрута на самолета и неговите пътници. И се твърди, че въпреки осведомеността си за ситуацията, украинските военни са свалили самолета със зенитен огън, когато е кацал на летището в Белгород. Според Министерството на отбраната на Руската федерация самолетът е бил свален от въоръжените сили на Украйна с цел „да се обвини Русия в унищожаването на украинската армия“ и уж по този начин да се блокира размяната на пленници.

Главният руски пропагандист, ръководителят на държавния телевизионен канал RT Маргарита Симонян, дори публикува списък на украинските военнопленници, за които се твърди, че са били на седалката на самолета. Но веднага беше пробита, защото в публикувания списък намериха войник, който вече беше разменен по-рано.

Освен това възникнаха големи съмнения относно официалната руска версия поради споменаването на загиналите руснаци. Според Кремъл, 65 затворници са били конвоирани само от трима надзиратели. А какво знаем ние, обикновените граждани, за транспортирането на военнопленници със самолети? Освен това, което се видя в култовия американски екшън филм „Въздушен затвор“ с Никълъс Кейдж в главната роля. Помните ли какъв мощен и добре обучен конвой придружаваше затворниците. И това въпреки факта, че самолетът е бил специално оборудван за тази цел. Имаше клетки за особено опасни престъпници, а останалите бяха оковани с ръце и крака за местата им.

Очевидно е, че злополучният Ил-76 не е имал дори близо до такова оборудване, защото е бил използван за най-различни цели, включително за транспортиране на оръжие и боеприпаси. Следователно конвоят трябваше да бъде много по-мощен. Според статута на руската армия трябва да има поне още петима ескорти. Ето още едно сериозно несъответствие.

Да отидем по-нататък. Оскъдните данни и видеозаписи доказват, че сваленият преди катастрофата самолет не се е движил от североизток на югозапад, както трябва да бъде според схемата за подход, а от юг или югозапад на север. Т.е. така щеше да излети от летището, вместо да кацне. Тогава защо самолетът, докарал затворниците, ще отлети с тях в неизвестна посока.

Да, експертите правят това заключение въз основа на много бедни материали, така че нищо не може да се каже със сигурност. Всички съмнения за движението на самолета обаче биха могли да бъдат разсеяни от данните от сайта Flightradar. Но не. Защото по някаква причина самолетът се движеше с изключен транспондер. Защо? Например, за да се затрудни установяването на истината за причините за катастрофата, тъй като тази истина очевидно би била неприятна за руската страна. Отново същата постистина.

Освен казаното още един момент е тревожен. Факт е, че официалният Кремъл никога не е признавал факта, че Украйна е свалила руски военни самолети. Освен това той не даде информация какво и как е унищожено. Нека си припомним поне последните случаи, когато Русия упорито отказваше да признае за свалянето на нито трите унищожени изтребители-бомбардировачи Су-34 над окупираната част на Херсонска област, нито летящия радар А-50 над Азовско море. Там е въздушният команден пункт на Ил-22М11. Въпреки че не, трябваше да се каже нещо за последните два, но Кремъл реши, че е по-добре да излъже за грешката на собствената си ПВО и свалянето на два важни и ценни самолета с „приятелски огън“, за да не признае, че е дело на украинските военни.

Защо има такава необичайна информационна активност по отношение на Ил-76? Може би точно защото това е информационно-пропагандна операция.

Външният министър Сергей Лавров беше на път за Ню Йорк за среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и наистина му трябваше повод да се оплаче от „жестокостта на украинците“ на най-високо международно ниво. За целта бяха проведени „спецоперации“, като бяха обстрелвани Билгород, Донецк, а сега и самолетът с пленниците. Русия трябваше да се представи като жертва, да прехвърли вината от болната глава върху здравата. А също – да има аргументи да убеди западните политици да не предоставят повече оръжия на Украйна. Защото украинските войници уж обстрелват мирни руски градове и самолети със западно оръжие.

Сега по отношение на украинската страна. Какво поведение трябва да следва тя? Бих посъветвал, от една страна, да бъдем максимално дискретни в оценките, а от друга страна, да бъдем максимално открити в предоставянето на информация, която не е вредна за нашата безопасност. Защото досега официален Киев направи няколко пробиви в отразяването на инцидента в Белгородска област. Първо имаше бравурни изявления за свалянето на самолета, после някак неумело ги отмениха. Което хвърли сянка на съмнение върху ситуацията. Освен това няма ясно изявление относно процедурата за размяна на пленници, каква информация е предоставена и каква не е предоставена от руската страна.

Само няколко часа по-късно, когато новината вече обиколи всички международни медии, се появи изявление на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна. „Днес (24 януари – бел. ред.) трябваше да има размяна на пленници, която не се състоя. Според руската страна това е станало в резултат на свалянето на руския самолет Ил-76, за който се предполага, че е превозвал наши затворници. Към момента не разполагаме с достоверна и изчерпателна информация кой точно е бил на борда на самолета и в какъв брой“, се казва в съобщението.

Освен това ГУР подчертава, че Украйна „не е била информирана за броя на превозните средства, маршрутите и формите на доставка на затворниците“. И че „кацането на транспортен самолет в 30-километрова зона на бойни действия не може да бъде безопасно“. Изявлението завършва със следните думи: „Въз основа на това може да става дума за планирани и умишлени действия на Руската федерация с цел дестабилизиране на ситуацията в Украйна и отслабване на международната подкрепа за нашата държава“.

В хода на военните действия военнотранспортният самолет е законна цел за врага. Като например, бронетранспортьор или покрит с брезент камион, който обикновено превозва боеприпаси. В крайна сметка военнопленници, предназначени за размяна, също могат да бъдат качени в такива коли и откарани до границата. Но ако не предупредите врага за това, тогава камионът и BMP стават оправдана цел за атака.

Така че основният въпрос остава: предупреди ли Русия за транспортирането на военнопленници с конкретен самолет? Всичко сочи, че не. Защото нашите войници никога не биха открили огън по транспорт, превозващ украински граждани.

И тук човек не може да не се съгласи с президента Зеленски, че само международно разследване може да установи истината. Въпреки че се знае предварително, че Русия няма да допусне нормално, пълноценно разследване. Така че ще трябва отново да се задоволяваме с постистината.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие:Постправда про збитий Ил-76. Все вказуе на росiйську провокацiю, Любко Петренко, Zahid.net

**Думата постистина, означава „обстоятелства, при които обективните факти се възприемат като по-малко влиятелни при формиране на общественото мнение.Това понятие бе обявено за „дума на годината” през 2016-та и се използва широко в политически контекст.https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!