ISW НАЗОВА ЦЕЛТА НА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПУТИН В БЕЛАРУС*

Време за четене: 4 минути

Артур Родивилов, РБК-Україна

Руският президент Владимир Путин възнамерява по време на посещението си в Минск да окаже натиск върху беларуския президент Александър Лукашенко да направи отстъпки за интеграцията на двете страни, както и да създаде условия за нова атака срещу Украйна. Това съобщава РБК-Україна с позоваване на американския Институт за изучаване на войната (ISW). Кремъл се стреми да използва съюзната държава, за да установи руски контрол над нея.

Лукашенко вече създава информационни условия за отхвърляне на исканията за руска интеграция, както е правил от десетилетия. Той подчерта, че „никой не управлява Беларус освен ние самите“ и че Беларус е готова да изгражда отношения с Русия, но връзките им „винаги трябва да се основават на факта, че ние сме суверенна и независима държава“. И досега Лукашенко до голяма степен се съпротивляваше на засилените искания на Русия за интеграция и отказа да насочи беларуските сили към руската инвазия в Украйна.

Посещението в Минск може да показва, че Путин се опитва да създаде условия за подновяване на офанзивата срещу Украйна. В момента ISW оценява руската инвазия в Украйна от Беларус като ниска, но възможна. Малко вероятно е беларуските сили да нахлуят в Украйна без руска ударна група. Не е очевидно, че Лукашенко ще изпрати беларуски войски да се бият в Украйна дори заедно с руски войски.

Срещата между Путин и Лукашенко обаче ще допринесе като минимум за отделна руска информационна операция, насочена към пречупване на волята на Украйна и желанието на Запада да подкрепи Украйна. Тази среща ще засили руската информационна операция, целяща да убеди украинците и гражданите на Запада, че Русия може да атакува Украйна от Беларус. Продължаващите удари на Русия срещу Киев, постоянното разполагане на войски в Беларус и продължаващата войнствена реторика са част от тази информационна операция.

Едва ли Кремъл ще сломи волята на украинците да се бият. Москва вероятно се опитва да убеди Запада да признае, че Украйна уж не може значително да промени сегашната фронтова линия и че войната на практика е стигнала до задънена улица. ISW смята, че подобно заключение е неточно и че Украйна има добри шансове да възстанови значителна критична територия през следващите месеци.

Основни констатации на анализаторите на ISW:
– Дмитро Медведев направи подстрекателни, но неуместни коментари относно информационни операции, насочени към отслабване на подкрепата на Запада за Украйна.
– Лукашенко вече създава информационни условия за отхвърляне на исканията за руска интеграция.
– Предстоящото посещение на Путин в Минск може да означава, че той създава условия за нова офанзива от беларуска територия.
– Срещата между Путин и Лукашенко най-вероятно ще доведе до отделна руска информационна операция, целяща да пречупи волята на Украйна и желанието на Запада да подкрепи Украйна.
– Руският президент Владимир Путин пренебрегна най-лошите оценки за потенциалните щети за руската икономика, преди да започне пълномащабната си инвазия в Украйна.
– Русия продължава да се сблъсква с икономически проблеми, които са пряко следствие от войната в Украйна.
– Руските войски водят контраатаки в района на Сватово и Креминна.
– Руските войски продължават настъплението си в посока Бахмут и Авдиевка-Донецк.
– Руските войски продължиха отбраната на левия бряг на Днепър.
– Руското военно ръководство вероятно ще се бори за наемане на допълнителни договорни войски.
– Руските окупационни власти продължиха да превземат цивилна инфраструктура, за да предоставят помощ на ранени руски военнослужещи.

Припомняме, че по-рано главнокомандващият на въоръжените сили Валерий Залужний заяви, че Русия може да поднови настъплението през февруари, в най-добрия случай през март, а в най-лошия – през януари. Писахме също, че според ръководителя на Министерството на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, Русия се надява да успее да възстанови военните си способности до края на януари – началото на февруари.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие: Аналітики ISW назвали мету візиту Путіна до Білорусі, Артур Родивилов, РБК-Україна

error: Свържете се с автора за разрешение!!