КОИ ПОЛИТИЦИ СПЕКУЛИРАХА ДНЕС

политически сепкулации
Време за четене: 3 минути

Семантичното значение на думата спекулация е да използваш положението с користни цели, да злоупотребяваш с обстоятелствата. Едно твърдение престава да е спекулация, ако е подкрепено с факти и доказателства. Ако те липсват, това може да означава само едно – да се въздейства с политически внушения на общественото мнение. До този момент нито една, упълномощена по закон, институция не се е произнесла по съществуващи факти и обстоятелства, свързани с все още неприключилата продажба на ЧЕЗ. Единствено КЕВР ни уведоми днесче към този момент сделката не е във фаза, която да изисква реализирането на нейните правомощия, така както закона го предвижда.

По-долу съм ви подбрала част от изказвания на политици от днес, по повод случая „ЧЕЗ“. В тях преобладават политически спекулации, внушения и класификации. За българския политически език те са нещо обичайно. Впрочем, анализът оставям на вас и на политическото ви въображениеЩе се получи един строен сюжет с видими и невидими герои. Лесно ще се убедите как тези, на които по време на избори им давате вашето доверие, се възползват користно от обстоятелствата за свои политически цели. Как го правят ли? Ще се уверите сами – с изкривяване на информационната среда и като сами изпадат в противоречие.

Трайчо Трайков: (Оставката на Т. Петкова) „…не е, че бившият енергиен министър се е познавал с избрания купувач на ЧЕЗ, а това, че не се е интересувал от случващото се.“. 

Румен Радев: ”Правя срещи с отговорни институции, които имат отношение по въпроса, но по закон те имат отношение постфактум….. Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, като от месец се знаят потенциалните бъдещи собственици. На практика е сключена сделката вече…… Защо отговорните институции, които са към МС, действат като постфактум. Такива проверки трябва да се правят предварително, след като са ясни потенциалните купувачи….. Сделката с ЧЕЗ е схема за скрито придобиване на дружество.” 

Татяна Дончева: ”Сделката с продажбата на ЧЕЗ е едно голямо безобразие, извършено от хора, които овладяха държавата в много голяма степен…. Тази сделка е сключена със съгласието на Бойко Борисов – иначе нямаше да се случи. Ако все пак бъде спряна, това ще предизвика скандал между Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган.”

Весела ЛечеваБойко Борисов беше главен секретар на МВР, част от правителството на НДСВ, което приватизира ЧЕЗ, беше в управлението, когато се продадоха миноритарни дялове на ЧЕЗ, сега е на власт, нека да не бяга от отговорност в случая.”

Корнелия Нинова: ”Нашата  позиция – БСП категорично се противопоставя на тази сделка, която е неясна, задкулисна. Не се знае кой е крайният купувач, кой финансира сделката и какво ще е бъдещето на дружеството.”

Димитър Делчев: Зад Гинка стои някой друг…..процедурата не е прозрачна….Истинските собственици не са тези….цената на тока ще се повиши.

Всички българи бихме искали да разберем фактите и обстоятелствата около реализирането на сделката, която не е приключила и е на етап предварителен договор. Фактите и обстоятелствата биха имали за нас стойността на гаранции, с които упълномощените по закон институции и специализирани органи, трябва да запознаят българските потребители на енергия. Използването на класификации и необосновани обобщения е недемократично и недопустимо, защото съществува риск да бъде подменена умишлено същността на комуникацията – вярна и обективна информация. Политическият език в конкретния случай може само да приканва към конкретни действия институциите, упълномощени да се произнасят в регламентираните от закона срокове. Иначе всичко намирисва на онова, за което днес говореше министър-председателят Бойко Борисов – няКой иска да повтори Февруарските събития от 2013 година, като нажежава обществения градус с удобни интерпретации и спекулации. И още нещо – няКой се чувства застрашен, че губи геополитическото си влияние на Балканите и иска да сложи на това край. А за постигане на целите си той има отдавна известни на всички ни български помагачи…

error: Свържете се с автора за разрешение!!