ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ИНЖЕНЕРИНГ – ЛЮБИМАТА ИГРА НА ЗАДКУЛИСИЕТО -2

политическият инженеринг
Време за четене: 3 минути

Десет години Борисов не ги пуска във властта и затова толкова са огладнели – да крадат, да грабят и да рушат държавата, че вече нищо не може да ги спре. Любимата им игра е политическият инженеринг. Той е в кръвта им – дебнат като изгладнели вълци около кошарата… Подсещам ви за едни кукловоди, които видимо са извън политическото злободневие. Тяхната роля е да се занимават с политически инженеринг – любимата игра на българското задкулисие. Те са невидими, но всички знаем за тяхното съществуване. Понятието “инженеринг” е привнесено от съвременната икономика. Инженерът е конструктор – човек, който разработва и изгражда. И когато някой упражнява подобно умение в политиката, резултатът е да пробута на обществото някое създадено от него “отроче” – я политическо лице, я партия. “Каузата” е винаги една и съща – “стани ти, че да седна аз.” Слоганът: ”Да свалим статуквото!” Кое статукво бе, холън? Та ти си част от него – на Марс ли натрупа милионите, че днес ще се бориш срещу статуквото? Нямало било такава държава! Да, няма! Няма и такъв народ, който да ви търпи золумите!

Какво е в основата на политическия инженеринг в българската действителност? Разбира се – политическата поръчка! За целта се използват ресурси от най-различен характер – най-вече финансови, експертни и човешки. И както в икономическия инженеринг, и в политическия – процесът се обслужва от мноооого “услуги”, които са в пакет с проектирането. Най-рано, и уж между другото, т.н. от мен шамани и гадатели, планирано започват да ни натрапват определено лице, извайвайки виртуалния му политически образ. После го включват в изкуствено рейтингуване. Появява се даже сюжет, в който новият политически херой (евентуално водач на партия) е представян като истински исполин, който влиза в пряка битка със статуквото. Напрежението трябва да е непременно възходящо, за да ни подготви за кулминацията, когато този главен херой “чупи веригите”, с които е окован. Например, слага край на ТВ-предаване, защото се чувства несвободен или заявява публично как ще вземе решение да се кандидатира за кмет, ако властта продължи да го ядосва. И така, политическите чучела, с което ни страхуваха, изведнъж стават лидери!

И както само в приказките се случват вълшебства – още не съмнало, ето ти социологическо проучване! Как става тази работа – 39% подкрепа на още “нероден Петко”. Да бяха се засрамили! Но не би! Нали омерзени, оставихме безсрамието и политическата безпросветност да определят нашето бъдеще. Ама то такова натъкмяване, ама такива „задълбочени умозаключения”! Eдно скроено по последна мода политическо CV! Нали социологията и политологията вече не са онова, което бяха! Няма проблем да ни го опишат като преродил се лидер от историята – към него са отправени очакванията на “протестно настроени млади хора”, които харесвали идеите му, нямало да е “патерица” на този или онзи, гледал във всички посоки за електорат и затова партиите да се пазели… Абе, да не вземе да стане разноглед?! Проявете разум и експертност – спрете с тези художествени измислици, че станахте за смях! Ако не можете – бегом в цирка!

Политическият инженеринг се практикува от задкулисието не от днес, и винаги преди избори. Помним появата на “Атака”, отцепванията в ДПС и БСП, завръщането на Симеон и НДСВ, Бареков, АБВ, Воля…А пък за “левите десни” не ми се говори. Там мутацията е нанесла големи поражения. И от многото превъплощения единствено запомнящи са няколко претендиращи да се наричат “лидери”. Но да оставим миналото! Предизборно време е. Време за пасианси, време за гадаене – кой кого ще катурне и кой ще е по – по – най Иля Муромец

Край

 

Към първа част –>

error: Свържете се с автора за разрешение!!