ПЕЧЕЛИВШ Е БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И СПОРТА

печеливш е българският народ
Време за четене: 3 минути

Владислав Горанов: ”Първият печеливш от одържавяването на хазарта е българският народ, който няма постоянно да е подлаган на натиск да участва в хазартни игри. Ние защитихме в пленарна зала една теза за ограничаване на достъпа до хазарта. Ако не решим напълно да го забраним, а една от видовете игри я дадем в право на разпореждане от страна на държавата, най-големият печеливш ще бъде спортът.”

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Панорама“ на БНТ. Той коментира, че сигнали за тежки нарушения в сферата на хазарта са получени още през месец декември от бизнес партньори на собственика на частната лотария. Веднага е разпоредена финансова инспекция. Горанов напомни, че Министерството на финансите не е орган по Закона за хазарта, а функциите по надзор са вменени на Държавната комисия хазарта, в която участват представители на НАП, ГДБОП, ДАНС. Този колективен орган при нарушения или при установяване на пропуски в закона е трябвало да сигнализира, допълни той. Относно получаването на наградите, спечелени от лотарийните игри, министърът обясни, че това ще става съгласно условията за участие, а при уговорено разсрочено плащане – печелившите ще могат да търсят правата си по установения в закона ред.

По темата за приемането на България в еврозоната, финансовият министър заяви, че България е поела ангажимент за приемане на еврото още с присъединяването си към Европейския съюз и дебати за това не могат да се водят безкрайно. Според него, има група от хора, които имат интерес да подбуждат страховете на хората. При някои от тях може да се търси геополитическа причина, защото тясното обвързване към инфраструктурата на ЕС, като в случая с присъединяването към еврото, е нещо, което е безвъзвратно като присъединяването към НАТО и ЕС. Министърът на финансите подчерта, че „темата колко струва българският лев, съпоставен с еврото, трябва да приключи и то при сегашния курс, и то когато влезем в еврозоната“.

Владислав Горанов коментира и други теми от дневния ред на обществото. Според него, има системна грешка в Конституцията, която е свързана с правомощията на президента да назначава служебно правителство, и е необходимо да се проведе дебат по този въпрос. Относно оттегленото доверие от страна на държавния глава, министърът напомни, че правителството управлява държавата, благодарение на волята на суверена, и че понася политическата отговорност за появяващите се кризисни ситуации. „Президентът като институция си има точно очертано място. Той е един успешен военен, добър пилот, но прави една системна грешка, докато стигна до изкушението да дава доверие или не на изпълнителната власт“, заяви министърът.

Източник: Сайт на Министерството на финансите

error: Свържете се с автора за разрешение!!