ПОСЛУШАНИЕ И МИР

папа Франциск
Време за четене: 5 минути

Годината е 1925-та. Негово Високо Преосвещенство Анджело Ронкали е назначен от Негово Светейшество папа Пий IX за пръв представител на Ватиканската държава пред Българското правителство. Преди да отпътува от Рим за България, епископ Ронкали – по-късно ще стане известен като “Българският папа”, избира за свой девиз „Oboedientia et pax” („Послушание и мир“). Той прекарва в България почти десет години и остава завинаги свързан с българите. Цяло десетилетие живее заедно с тях. Не е случайно признанието му: ”България е моят кръст”. А когато на 27 ноември 1934 година е назначен за апостолически администратор на католиците в Константинопол, за да подчертае своята духовна близост с българския народ преди отпътуването си, той издейства от Ватикана да смени църковния си титул с българско име – Месемврийски архиепископ. Почти забравен факт е и неговия български автограф, изписвайки го с кирилица – „Ангел Йосиф Ронкалий, апостолически делегат”. По думите на проф. Светлозар Елдъров, “няма друг папа, който да се е подписвал на български език и само за това си заслужава да се нарича „Българският папа”.

Искрено доказателство за голямата любов на монсеньор Ронкали към България и силната му връзка с българите е неговата последна проповед у нас на 31 декември 1934 година, в която той призовава: „Ако някой от България мине близо до моя дом – било през нощта или по време на трудности в живота си – винаги ще намери на моя прозорец една запалена свещ. Нека почука. Никой няма да го попита дали е католик или православен – достатъчно е, че е брат от България”. Когато папа Йоан XXIII си отива от този свят на 3 юни 1963 година, изпълняват неговата повеля: ”На прозореца ми запалете свещ за България”. Тези негови думи бяха припомнени от папа Йоан Павел II по време на визитата му у нас през 2002 година.

В навечерието сме на пристигането на папа Франциск в България. В Обръщението си към българския народ той определи това свое пътуване като поклонническо, и че то ще мине под знака на спомена за Светия Отец Йоан XXIII Анджело Ронкали. Самото определение “поклонническо” отразява в пълна степен усещането, че той идва по тези земи, за да добави своя дан към онова, което “Българският папа” завеща не само на българите – общение, послушание и мир. Но има още един повод, заради който папа Франциск пристига: „Вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век. Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел II, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христа и за да може да диша отново и с двата си бели дроба.“

През 2014 година списание Форчън обяви папа Франциск за най-влиятелния световен лидер, заради реформите във Ватикана и положителното лице, което дава на църквата. Впечатлява с доверието, което има към съвременните технологии за комуникация, но владее до съвършенство умения, които му позволяват да общува с представители на различни социални и възрастови групи от обществото. Това споделят всички, които са били близо до него или го познават. Можел да говори с жестове, с мълчание, с очи и с тяло. Дори с външни действия подсказвал какви ще са бъдещите му решения – нещо, за което спомена в снощното си интервю министър-председателят Бойко Борисов. Казват, че е скромен, и е първият папа от повече от век, който отказва да се настани в луксозния папски апартамент в Апостолическия дворец, а предпочита да остане в дома за гости. Заема се с реформи на папските институции и обещава по-голяма прозрачност. Противопоставя се на скандалите, свързани с пране на пари, сексуалните престъпления над деца и затяга законодателството, включвайки и детската проституция, порнографията и сексуалните отношения с деца към определението за „престъпление срещу малолетни”. Според него, всичко хубаво е свързано с красотата, добротата и хармонията в обществото, а семейството е в основата на всяка промяна.

След България папа Франциск ще посети и Северна Македония. И в това няма нищо случайно, имайки предвид поклонническия характер на неговото посещение, което трябва да мине под знака на спомена за Светия Отец Йоан XXIII Анджело Ронкали. По думите на професор Светлозар Елдъров, „когато е у нас, Ронкали е свързан с българската национална кауза по Македонския въпрос, въпреки че не го афишира официално”. По време на неговото пребиваване в България е създадена организацията „Македонска католическа лига”. Тя прави голяма пропаганда в чужбина именно за българския характер на Македония. През 1931 г., с неговото знание и с дискретната му подкрепа, е организирана смесена православно-католическа делегация на български духовници, епископи и свещеници от Македония и Одринска Тракия. Тя обикаля Европа, минава през Ватикана, среща се с папата, отива в Париж, в Берлин, за да представи именно желанието на българите от Македония да възстановят своите институции, които тогава са напълно отричани от Югославия и Гърция.”

Някой тези дни каза, че папа Франциск идва в България и за да ни попита дали ние, българите, сме разбрали урока за истинския мир, който ни е оставил “Българският папа” Йоан XXIII Анджело Ронкали. И ако това е една от задачите му, то отговорът може да е само един – днес България е страна, която е прекрасен пример за мирно съжителство на различните религии. Тя е едно спокойно място, излъчващо стабилност. В тази посока са и сегашните й усилия да превърне Балканите в регион на разбирателство, подкрепяйки усилията на страните от Западните Балкани за присъединяване към ЕС и НАТО. Затова и България, която е лидер за мир в региона, е подходящото място за неговата “Молитва за мир” и за посланията му, които ще прозвучат от България – за разбирателство, послушание, общение и благоденствие. Така мотото на проекта му “Мир на Земята”, който е за мирно съжителство на религиозните общности, ще достигне до още повече хора, които навярно по-лесно ще могат да разберат какво е имал предвид оня италиански фермер, който през септември 2013-та година прави в нивата си „портрет“ на папа Франциск, използвайки само трактор, а над “портрета” му написал: „Любовта те прави свободен“. Любовта и разбирателството, а не омразата…

error: Свържете се с автора за разрешение!!