А VERBAS AD VERBERA

от думи към удари
Време за четене: 4 минути

От думи към удари

БСП са в пълен политически нокдаун поради много причини, но най-важната е дефицит на адекватна политическа реакция и на стратегическа яснота за опозиционната им роля в условията не само на сегашната пандемия. Партията демонстрира пълна безпомощност в опита си да достигне до избирателя със смислено и адекватно политическо поведение. Затова и си търси поводи за предизборно пропагандно говорене от парламентарната трибуна, разчитайки на впечатлението да изглежда опозиционна и алтернативна. А може би трябва да се доверим на мнението на д-р Дариткова – председател на парламентарната група на ГЕРБ, изразено в процедура от парламентарната трибуна, че „обсебеността на Корнелия Нинова в желанието да види министър-председателя тук може да бъде обект на дълго психологическо изследване“. Аз ще бъда по-обобщителна – тяхната трайно изразена обсесивност да бъде викан премиера Борисов се оказва единствено успешна тактика. И това е така, защото подобни предложения им гарантират възможност да атакуват директно българския премиер. A verbis ad verbera, oт думи към удари.

И днешният случай бе точно такъв. Но доколко това е успешно замислено? Веднага отговарям – никак! Би трябвало да знаят кога и при кои поводи явяването на премиера е необходимо и задължително. Съгласно чл. 108 (2) на Конституцията “министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството”. Министрите ръководят отделните министерства. По ресорни теми, каквато специфична тема е тази за ваксините, говорят министри или заместник-министри. За разлика от пропагандните внушения за авторитарен стил на управление, компетентността по определени теми е поверена – и по йерархия и по експертност, на ресорните министри. Правителството по конституция е колективен орган за управление. И ако трябва за втори път да се доверя на д-р Дариткова, която упрекна народните представители от БСП, че е недопустимо, ако те не са представили на останалите си колеги цялата информация от вчершното заседание на Комисията по здравеопазване, това си е пропуск, засягаш парламентарната им група. При това те са знаели, че в днешния дневен ред има точка за обсъждания по темата. Идването на премиера не е обективно изискуемо: “Не мога да допусна, че вие очаквате министър-председателят да представи контраиндикациите за ваксинопрофилактика срещу COVID”, заключи д-р Дариткова.

В контекста на казаното от нея, нещата изглеждат още по-ясни. Предвиждайки отхвърлянето на предложението, направено от парламентарната група на БСП – премиерът да говори за ваксините от парламентарната трибуна, очаквано последваха режисираните изказвания на депутатите от парламентарната група на БСП. Всички – с предизборен пропаганден характер срещу премиера Борисов. Целта беше да бъде дискредетирана неговата компетентност по ваксините ли? Нали затова е ресорният министър, експертните съвети и екипи… В тази връзка, ако има нещо неоспоримо, свързано с Борисов, това са неговите управленски умения да менажира държавата. Управлявала съм и съм била управлявана. Изпитано от мен правило е – всички по йерархията трябва да се чувстват свободни да изразяват притежаваната и легитимирана им експертност. Те не трябва да се чувстват нито помагачи, нито служители за всичко. Но не бива да се случва и обратното, т. е. този, “който ръководи и координира, не трябва да стои далече от своите “войски” (Джак Фостър). Моето впечатление, което е плод на чути публични изказвания на министрите му, е че той успява да съчетае тези две успешни качества – да даде свобода на министрите и да контролира и координира процесите отблизо.

A verbis ad verbera, т.е. от думи към удари, едва ли е успешна тактика. Защото за БСП останаха само думите, думите. Както се пееше в оная песен “parole, parole, parole… Пак думи, винаги думи, същите думи, нищо повече от думи, лесни думи, но свърши времето на мечти и на обещания… Докато социалистическата партия не се откаже от този елементарен подход – да използва парламентарната трибуна единствено за целите на предизборната си кампания, БСП ще продължи да слиза надолу, утвърждавайки се все повече като маргинален партиен субект. Още повече, че в този мандат партията не можа да влезе успешно в ролята на парламентарна опозиция и на алтернатива на сегашното управление.

error: Свържете се с автора за разрешение!!