ОСЪЗНАВАНЕТО НА ЗАПАДА ЗА „НАШАТА ВОЙНА”*

Време за четене: 5 минути

Предпоставки за победа над Русия

Микола Мороз, Zahid.net

От няколко месеца западната преса е пълна с песимистични прогнози за руско-украинската война. Песимизмът, разбира се, е за Украйна. Някой тълкува това като опит на Запада да накара Украйна да преговаря с Русия, „докато ситуацията се влоши още повече“. Някой – като предупреждение към западните политици, като им казват да внимават, защото ако не помогнете на Украйна навреме и изцяло, войната ще дойде на прага ви.

Полската преса дълго време се съпротивляваше на песимизма, но напоследък тази тенденция засегна и западната ни съседка. В началото на годината авторитетното полско издание Gazeta Prawna публикува интервю с известния експерт в областта на геополитиката Кшищоф Войчал. В него анализаторът изрича ужасни за нас думи: „За съжаление украинците рано или късно ще загубят войната“. Леле, този е такъв предател! Досега подобни тези са се чували само от устата на руски пропагандисти и техните западни съучастници.

Възможно ли е да включим г-н Войчех в посочената категория? Въобще не. Защото именно той призова Полша и изобщо Запада не просто да подкрепят Украйна, а да признаят: „Това е нашата война!“ ( To jest nasza wojna! – Krzysztof Wojczal ). Той написа статия с това заглавие през февруари 2023 година. Тя започва със следните думи: „Украинците се борят за своята независимост и независимост от Русия, въпреки че тази война придоби по-широк характер на борбата между Запада и Руската федерация. Така. Трябва най-накрая открито да признаем всичко това. И не се страхувайте, че това може да докосне чувствителните струни на Владимир Путин, който ще бъде готов да се ядоса. Изисква се официално изявление, че НАТО е в конфликт (макар и не в пряка война) с Руската федерация заради войната в Украйна. Политически и социално“.

В края на краищата експертът предупреди за екзистенциалната заплаха на Русия за целия западен свят още преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, когато пламъците на войната пламнаха само в Донбас. През септември 2019 г. той прогнозира в блога си , че „Русия ще започне война в Европа… до 2022 г.“. Именно след осъществяването на това пророчество Войхал е наречен „майсторът на геополитическото прогнозиране“ и започва активно да бъде канен да прави коментари в медиите и различни политически токшоута.

Но да се върнем към предателството от неговите уста, за уж неизбежната загуба на Украйна. Ако прочетете внимателно цялото интервю, ще разберете, че на първо място провалът не е толкова неизбежен, тъй като зависи от редица негативни предпоставки, на първо място от липсата на западно финансиране и военна помощ за Украйна. Второ, става ясно, че по този начин интервюираният по-скоро иска да предупреди Запада за прилагането на тези негативни предпоставки.

За да задейства подходящия спусък в съзнанието на западните политици, Кшищоф Войчал прибягва до тактиката да рисува такива ужасни картини на бъдещето в случай на поражение на Украйна:„В противен случай (т.е. когато на Украйна не бъде предоставена цялата необходима помощ, – ред.) ще се изправим пред втора Студена война, в която руската армия ще бъде разположена по цялата полска граница. От Калининградска област през Беларус до Украйна. Може да са милиони войници с военен опит. Днес ние (поляците, бел.ред.) бихме могли да им противопоставим само 120 000 професионални войници. При числено превъзходство 10:1, стойността на нашето възпиране би била незначителна… Подобна перспектива е ужасяваща и трябва да ни кара да мислим всеки ден как да я предотвратим.“

Всъщност да накараш Запада да мисли как да предотврати това е основното послание на това интервю. Но само осъзнаването на опасността не е достатъчно, трябва да действате активно и своевременно. Това, което трябва да бъде първата стъпка, е това, което пише Войхал в споменатата статия „Това е нашата война“:

„Ако открито признаем, че войната в Украйна е наша война, следствието от това признание би било изявление, че възнамеряваме да спечелим тази война. Затова ние не участваме в него и влагаме сили и средства (макар и косвено), за да го загубим. Вярно ли е? И ако целта е победа в Украйна срещу Руската федерация – а всеки от нас знае, че е така – би било добре обществата, в частност западноевропейските, да са напълно наясно с това… Нищо няма да предизвика повече вълнение в Москва отколкото изявление на западни лидери, започвайки с Джо Байдън, че „конфликтът в Украйна е нашата война и ние възнамеряваме да я спечелим“. По този начин руснаците ще получат ясен сигнал: „Само вие в Кремъл можете да решите колко трудно ще бъде вашето поражение. Ще загубите по-малко, ако утре напуснете Украйна. Колкото повече хора и техника изпратите в Украйна вдругиден, толкова по-опустошително ще бъде поражението“.

В крайна сметка страните от НАТО, Европейският съюз и „Голямата седморка“ имат непропорционално по-голям политически, икономически и военен потенциал от Русия. Официалната икономическа статистика на Русия за уж безпрецедентен икономически растеж няма нищо общо с реалността. В страната набира скорост инфлацията, която тази година ще придобие галопиращи форми. Руските валутни резерви постоянно намаляват. Защитата на рублата, недопускането на обменния курс да премине психологическата граница от 100 рубли за долар, се оказа много скъпо начинание, което във всеки случай ще се окаже неоправдано. Икономическият растеж в момента се базира само на отбранителната индустрия, която няма възпроизводствена функция. Построеният танк може да се бие само без да създава допълнителна стойност, а снаряд, излязъл от поточната линия, просто ще избухне на бойното поле след няколко дни. Всичко това неизбежно ще доведе до пълното обедняване на руснаците, които в крайна сметка могат да се вдигнат на гладни бунтове.

Така че във всеки случай западният политически, икономически и военен потенциал е напълно достатъчен, за да победи Руската федерация без нито един изстрел. Това, разбира се, ако здравият разум надделее в Кремъл. Ако Путин и неговата клика продължат да настояват за продължаване на агресивната война, то подобно решение ще бъде фатално както за тях самите, така и за цяла Русия.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие -Усвідомлення Заходом «нашої війни». Передумови перемоги над Росією, Микола Мороз, Zahid.net

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!