“ЧОВЕК НЕ БЕРЕ ГРОЗДЕ ОТ ТРЪНИ….”

оставката на финансовия министър
Време за четене: 8 минути
Или за какво всъщност иде реч в една декларация

Има една общоизвестна българска фраза:”Да донесеш вода от девет кладенци.” В случая става дума за декларация на т.н. коалиция “Демократична България”. С нея те искат оставката на финансовия министър Влaдиcлaв Гoрaнoв, но също и „зaкривaнe нa пaрлaмeнтaрнaта кoмиcия, oглaвявaнa oт Йoрдaн Цoнeв“, която според тях, имала за цел дa рaзпрeдeля aнтикризиcнитe държaвни пoмoщи. Така те се включват с внушения в един вече разпознат от обществото добре режисиран сценарий за атакуване на правителството. Още първите изречения са подредени така, че фокусът да е право в целта – отстраняване на Владислав Горанов – на най-важната фигура в правителството, който е и най-успешния финансов министър на Прехода. Не че тази атака срещу него е за първи път! Какво ли не са опитали до сега! Познато е като предизборен подход – да построиш предизборната си кампания върху гърба на управляващите. Такава е винаги кампанията на маргиналните партийни субекти, които са неспособни да предложат идеология. Склонни са да направят всичко, за да приведат в заблуждение колкото се може повече избиратели, лесно поддаващи се на манипулация.

Какво пишат от ДеБъ? Ами онова, на което най-много разчитат – да разколебаят доверието в управлението и ГЕРБ с внушения за “топла връзка” между партията на Борисов и ДПС. Така е най-лесно да се включат в хора, дирижиран от задкулисието. На подобна спекулация се разчита не от днес, защото тя се възражда всеки път, когато всички други внушения не вършат работа. За по-сигурно сега са впрегнали в антиГЕРБ кампанията и олигарси от Прехода, които са преследвани от закона. Режисьорите от задкулисието събраха в едно политически безпомощни партийни субекти от парламентарната и извънпарламентарна опозиция. Използвам с хиляди уговорки това определение, защото имам мое разбиране за опозиционност. Затова няма как да не наричам опозицията сбириток от политически клоуни, на които им се отдават единствено клоунадите. Бедно ви е въображението, ако и вие като тях не разбирате колко катастрофален е идейния им дефицит и колко балсамиран е “интелектуалния” им капацитет.

Сега всички те – БСП и останалите маргинални и джобни партийни формати, сведени вероятно само до познати ни до втръсване публични лица, ги чуваме да произнасят едни и същи опорни точки. Причината не може да е друга – спускат им ги от един и същ тинк-танк център. Но тук ги няма фактите и доказателствата, на които да се базират после заключенията – подход на сериозната политика. Докато в българския политически живот е обратно – щом не обективните факти са водещи, а е достатъчно само едно внушение, за да заработи медийната машина в интерес на ….задкулисието. Защото се оказва, че за да скандализираш някого, e по-важен не факта, че си избягал, заради преследването от закона и имаш дванадесет обвинения, или че КПКОНПИ ти е запорирала имоти за стотици милиони. Важно може да се окаже някаква “паметна записка” върху хвърчащо листче, от която се вижда как двама бизнесмени са се разбрали за нещо. Важно е в случая да се действа така, че и това листче да се превърне в част от добре замисления сюжет за скандализиране на финансовия министър, а и ако може правителството да падне.

Кои са опорните точки в тази декларация на ДеБъ? Но преди това нека да си изясним нещо много важно за причините да се атакува по този начин управлението. А тя може да е само една – много са тези, които мечтаят да се докопат до властта, а оттам – и до спестеното от правителството за “черни дни”. Защото истината е, че публичните финанси на България, въпреки щетите, нанесени върху приходите от кризата с коронавируса, са стабилни. Дори отчетът за първото тримесечие показа добри показатели. Фискалният резерв е над 10 млрд лева, а правителството все още не е теглило заем. В условията на кризата, и България като държавите-членки на ЕС, разчита на солидарна финансова помощ, а има и пренасочване на средства от досегашни програми. Към този момент българското правителство продължава да е не само изряден платец и спазва всички европейски изисквания за равнището на бюджетен дефицит от 3%, поддържа ниска дългова задлъжнялост и т.н. Дори в тези месеци на ограничаване на приходите към държавата, нe беше съкратено или спряно финансирането на нито една система, въпреки допълнителните разходи по преодоляване на здравословната криза. И сега, защо да не вземем да развалим дерлика между правителството и две трети от българските граждани, които одобряват мерките и действията на правителството.

Един от начините е да се прокара недоверие между коалиционните партньори в управлението, като се направи внушение за “трети играч”. Най-лесно е като бъде превъзбудена инерцията на нетърпимост между Патриотите и ДПС и се пусне на ход внушението за “тайна коалиция между ГЕРБ и ДПС”. Четейки въпросната декларация се питам, колко бедно ще трябва да е политическото ти въображение, за да разчиташ на “приказки от хиляда и една нощ” – “мaщaбни cхeми зa изтoчвaнe нa публичeн рecурc и тяхнoтo прикривaнe”, министърът на финансите бил “глaвнo пoдcтaвeнo лицe нa Caрaитe в прaвитeлcтвoтo” и колко той бил виновен, “чe c “пълния cъпoрт” нa нaзнaчeнaтa и кoнтрoлирaнa oт нeгo Кoмиcия пo хaзaртa ca били oтклoнeни пoнe 700 милиoнa лeвa тaкcи oт Вacил Бoжкoв”. Художественият стил на съдържанието на тази декларация е “впечатляваща”, за да се стигне до “кулминацията”, че “въпреки цялото си оскандаляване Горанов е несменяем, а Гешев публично заяви, че няма да се занимава с него….. И ceгa cъщият Гoрaнoв щe oтпуcкa и aдминиcтрирa милиaрдитe нaциoнaлнa и eврoпeйcкa пoмoщ зa бългaрcкитe грaждaни и бизнec.” Eто как си дойдохме на думата! И каква била тя работата!

И за да изглежда всичко не толкова бутафорно, въпросните съчинители на тази декларация “се сещат” и за гласуваната по предложение на БСП Временна парламентарна комисия за контрол на разходването на средствата за покриване щетите от здравословната криза. Разбира се, в текста на декларацията не се пропуска основната сюжетна линия. С удобни “мисловни” конструкции, като тази как оглавявайки въпросната комисия, Йордан Цoнeв бил “нaзнaчeн зa финaнcoв миниcтър в cянкa, c кoeтo кoнтрoлът нa ДПC върху тoзи oгрoмeн финaнcoв рecурc бeшe цимeнтирaн”. Не става ясно обаче как те стигат до „очeвиднoто, чe Бългaрия e дoкaрaнa дo cъcтoяниe, в кoeтo нe мoжe дa бъдe упрaвлявaнa бeз ДПC”. И разбира се, в тази “манджа с грозде” не са пропуснати Доган, мeдиитe нa Пeeвcки и как “сaрaитe кoнтрoлирaт и глaвния прoкурoр”, не е забравен и Цацаров. Е, няма как любимата им тема да бъде пропусната! Иначе как да кажеш на избирателите без подобни спекулации, че “Бoриcoв ce гoтви зa нoвo упрaвлeниe пoд oщe пo-cилнoтo влияниe нa ДПC”. Шизофренията в тази декларация е довела до странни “прозрения”, щом дори и дарителството е вече част от арсенала им: “Дeлян Пeeвcки e изпaднaл в приcтъп нa фрeнeтичнo “дaритeлcтвo”, зa дa избeли имиджa cи. Тoвa пoлoжeниe нa нeщaтa ce нaричa зaвлaдявaнe нa бългaрcкaтa държaвнocт.”

Докато четях декларацията се питах кой и какъв е бил човекът или кои са били хората, които са измислили това стълпотворение на махленщина? Какви са тези хора, които не притежават една фундаментална ценност, върху която да построят поне десетина смислени изречения? И точно тези хора са тръгнали да бунят държавата? Как искат да управляват, когато излизат с декларация за оставка на финансовия министър, спекулирайки с лексика от 90-те години насам. И все пак, написаното представлява факти ли, вероятност ли или убеждение! Отговарям веднага, че не е нито едно от тях. И тъй като в моите оценки винаги се осланям на категории, затова и мога да ви кажа, че написаното е едно голословно изложение, звучащо като слухове и клюки. За голямо съжаление, това е и моята констатация за българската политика и за българските политици в по-голямата им част. За тях няма място, нито и за “изморените” им идеи. Защото в истинската политика действа едно ключово правило – само коректното съждение може да се вземе под внимание. Така стигаме до трудния въпрос кога една декларация се превръща в становище? Разбира се, никога чрез махленското, хипотетичното и провокативното, и никога без факти. Така може само да се спекулира и да се “пробутват” единствено съмнения. А такъв подход се активира особено в предизборно време с цел да се въздейства на нагласите и да се подменят възприятията на гражданите.

Днес българите имаме нужда не от политици на егото и на индивидуалните подбуди, а от политици на експертността и на отговорно отношение към държавността, властите и институциите. Такова “превключване” не е по силите на всички онези, загрижени от години как да оцелее името им в обществено-политическия живот. Но как се оцелява, като толкова години те не са успели да докажат никакъв коефициент на полезно политическо действие, дори когато са били във властта. Не искам да се впускам в обяснения защо това е така, но не бих пропуснала да кажа – допуснахме до политиката да се доберат много случайни хора, които по друг начин не биха се реализирали успешно. Затова и политиката за тях също е провал. Все пак жонглирането само с думи за спекулиране и манипулация не е достатъчно за печелене на политическо доверие. То се печели с много работа в интерес на гражданите и на държавата. Затова истинските политици и държавници “по плоовете им ще ги разпознаете. Човек не бере грозде от тръни или смокини от репеи, нали?”(Матей 7:16) Предизборно време е, мисли мой читателю…

error: Свържете се с автора за разрешение!!