ПРАВИТЕЛСТВО НА ОБЩЕСТВЕНИЯ КОНСЕНСУС

Време за четене: 6 минути

В българската история сме имали много моменти, когато необходимостта от обществен консенсус се е оказвало водещо за оцеляването ни като държава и нация. Сега сме точно в такава ситуация, когато след осеммесечното управление на Четворната коалиция България изгуби ориентири за демократичното си развитие. Водещи европейски ценности бяха натикани в килера на променкаджиите – самозабравили се аматьори и случайници във властта. Те са и главната причина за загубата на доверието в политическата класа, доколкото може да приемем, че ПП са част от нея, тъй като и към този момент те си остават един шуробаджинашки кръг, но в никакъв случай не са партия в класическото и правно разбиране на това понятие.

Като първа политическа сила ГЕРБ-СДС и лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проявиха за пореден път отговорността за завръщането на България на пътя на нормалността и евроатлантическото ни развитие. Пред държавата ни има важни задачи за разрешаване, които са мащабни и неотложни във времето. Най-важната цел на едно бъдещо антикризисно редовно правителство е първо, преодоляването на общественото разделение и възстановяването на диалога между институциите. Защото това е и предпоставката за успешното справяне с кризите и техните отражения върху парламентаризма, държавността и правовата държава. Известно е, че натрупаният негативизъм в отношенията между отделните власти, между институциите и между партиите се отразява пряко на функционирането на всички системи.

По изявление на кандидата за премиер професор Габровски, той ще се придържа към поемането на пълна отговорност това да се случи и един от принципите ще е избора на такъв състав, който да разчита на експертизата и да се ръководи от обществения и държавен интерес. Ето я цялата декларация:

Поемаме отговорността за съставяне на редовно правителство с пълната убеденост, че е необходимо бързо преодоляване на общественото разделение, възстановяване на диалога между партиите, прекратяване на политическата криза и избягване на каскада от предсрочни избори. Възстановяване на доверието в институциите, постигане на обществен консенсус за провеждане на правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията.

Заявяваме ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана.

Ефективно противодействие на всички форми на хибридна пропаганда и дезинформация.

Поставяме нуждите на всеки български гражданин като приоритет за всички институции. Готови сме да реализираме целенасочени публични инвестиции в ключови сектори за цялото общество, каквито са – образованието, здравеопазването, социалната защита. Наред с това ще приложим бързи и ефективни антикризисни мерки, които да преодолеят предизвикателствата на икономическата криза, инфлацията и спада на икономическия растеж. Постигане на фискална устойчивост.

Готови сме да създадем условия за разгръщане на икономическия, иновационния и научния потенциал на нацията и да продължим развитието на електронното управление и услуги.

Правителството ще следва следните приоритети:
1. Разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., съдържащ пакет от антикризисни мерки за ограничаване на инфлацията, за стимулиране на икономическия растеж и за стабилизиране на публичните финанси;
2. Постигане на политически и обществен консенсус за конституционни и законодателни промени в областта на правосъдието, противодействие на корупцията и повишаване на сигурността на гражданите;
3. Провеждане на ключови реформи, включително чрез План за възстановяване и устойчивост;
4. Полагане на активни политически и дипломатически усилия за приемане на България в Шенгенското пространство;
5. Мобилизиране и ангажиране на целия национален потенциал, подготовка на бизнеса, банковия сектор и гражданите за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 година. Своевременно присъединяване на България към ОИСР;
6. Постигане на енергийна независимост, включително чрез продължаване на усилията за осигуряване на реална диверсификация на източниците на доставка;
7. Увеличаване на националните отбранителни способности в рамките на колективната отбрана на НАТО. Ускорена модернизация на въоръжените сили и повишаване на стандарта на живот на военнослужещите;

България трябва да излезе час по-скоро от безвремието и спиралата от избори. Вниманието, енергията, времето и усилията на българските граждани трябва да бъдат насочени към постигане на общонационални цели, които гарантират сигурност, демокрация и просперитет.

Преглеждайки публикувания проектосъстав на кабинета, категорично става въпрос за личности с доказана експертиза, която са готови да използват в обществен и държавен интерес. А България има нужда от личности – понятие, което е различно от индивид. Да не забравяме, че историята е преди всичко биографии на личности (прочела съм го някъде), а професор Габровски е личност и вероятно принципно се е ръководил и в избора на бъдещите министри. Допускам, че самите те са наясно, че в тази ситуация на противопоставяне и на тежка политическа криза, името на всеки ще е обект на очерняне. Вече чета какво били казали онези невнятници и шарлатани от ПП, спекулирайки публично за някаква ос Радев-Борисов-Пеевски. Това може да е плод единствено на нечии уродлив ум, който не е в състояние да поеме политическа отговорност за настоящата ситуация, до която ни докараха самите те при управлението на Четворната коалиция.

Много от имената в проектосъстава на министрите са ми познати. Има и такива, чиито имена чувам за първи път. Но всички те навярно са наясно, че в случай правителството мине през парламента, очакванията, свързани с тях ще са много. Прави впечатление присъствието на няколко жени, което е добър знак за баланса между половете. Що се отнася до онези кандидати, свързани с предишно участие във властта, спомена ми за тях е, че те запазиха и след това впечатлението, че избират да останат в качеството си на експерти. Това ги прави удачен избор за настоящата политическа ситуация. Би трябвало шанса да е на тяхна страна и правителството да бъде гласувано. След пораженията, които Четворната коалиция нанесе на държавността, България има нужда да си отдъхне и с общи усилия да излезе от тунела, в който ни натикаха шарлатаните от последното редовно правителство.

Що се отнася до ПП ГЕРБ, партията на Бойко Борисов като първа политическа сила направи и прави много в името на държавността и на България, издигайки кандидатурата на професор Николай Габровски за премиер на бъдещо редовно правителство. “ГЕРБ за пореден път прави своя избор да постави интереса на държавата над всичко”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Според мен, негласуването за този кабинет ще е равносилно на политическо самоубийство за неподкрепилите го. Самарът върху гърба на народа доста е натежал….Магарето ще започне скоро да рита и първите изритани ще са те. А вие не се поддавайте на въздействието с пропагандни опорки и спекулации, с които от днес започнаха да промиват мозъците ви, търсейки боклук там, където го няма…

Нужен ни е обществен консенсус за каква България сме. А боклукът е другаде и той наистина трябва да бъде изринат….

error: Свържете се с автора за разрешение!!