23 ЮЛИ 2013 ГОДИНА

нощта на белия автобус
Време за четене: 2 минути

Така записах нощта на “белия автобус”

ПРОЛОГ. Тази вечер полицаите от “антиконфликт” незнайно защо ги няма. Четиридесет дни МВР вадеше от протеста едни групички, но така и не каза кои са те, кой ги ръководи, чии поръчки изпълняват. Днес те ясно могат да бъдат идентефицирани от протестиращите, но няма към кого да се обърнат за съдействие. Напразно се оглеждат за представител на “антиконфликт. С наближаването на нощта, на площада става все по-тъмно. Случайно или не, той не е осветен. А на него има струпани толкова много хора. Напрежението расте. От едната страна са протестиращите, а отвъд загражденията – тежко оборудвани и въоръжени полицаи.

КУЛМИНАЦИЯ. 22 часа е. Появява се бял автобус. Без диалог и без устно предупреждение, право към загражденията се втурват полицаи, размахващи палки. Те започват да разгонват протестиращите и да махат част от загражденията, проправяйки път на автобуса. Той се движи заплашително към изненаданите хора – мъже, жени, а сред тях и майки с деца. По-късно един министър ще каже:”не очаквах едни граждани да бъдат нападнати от едни други български граждани.” Да се разбира – едните граждани са депутатите, а другите граждани са протестиращите. Както искате, така разтълкувайте изречението. За мен то има не един, а два смисъла.

МЕДИЙНОТО СЪЗАКЛЯТИЕ. Началото на акцията не е случайно. Първи се вдигнаха на крак с извънредни включвания проправителствените телевизии – все пак е време за късните новини. Видяното трябваше да шокира останалите български граждани с “новото” лице на протестиращите. Повечето зрители са изненадани от услужливата реакция на най-послушните телевизии – БНТ, БТВ и ТВ-7. Целта е българските граждани, които не са на площада, да се отвратят от това “ново” лице. Дали успяха? По-скоро се получи обратното – зрителите видяха грозното лице на полицията, изправена срещу едни отчаяни хора, които трябваше да защитават телата си от настъплението на белия автобус. Готови на всичко, за да “опазят” “едни граждани” от “други граждани”, вилнеещите полицаи удряха, ритаха. Гледката напомняше случилото се преди 15-16 години, когато тогавашните комунистически управляващи се опитваха с провокативни действия да останат във властта.

ЕПИЛОГ. В нощта на случилото се министър Йовчев заяви, че “протестиращите се държали недемократично, а демокрация с насилие не се установява… Приемам за голяма грешка действията на тези, надявам се, малка група протестиращи, които ескалираха напрежение.” А “малката група протестиращи” бяха провокаторите, които МВР нарочно тази нощ не прибра….

2013 г.

P.P. Седем години след това… Oставям ви да размишлявате. Защото Ad cogitandum et agendum homo natus est, т.е. човекът е роден да мисли и да действа. Но аз бих ви напомнила и една друга латинска сентенция:” Corrige praeteritum, praesens rege, cerne futurum, което в превод означава: ”Поправяй миналото, ръководи настоящето, предвиждай бъдещето (Сенека).

 

Снимка: https://bg.wikipedia.org/

error: Свържете се с автора за разрешение!!