IN BREVI

новогодишната реч
Време за четене: 3 минути

Вкратце, т.е. направо

И в снощното си новогодишно обръщение българският президент e преливал от пусто в празно (да се подразбира – пореден инвентарен опис на предизборни опорни точки). А защо констатирам това в преизказно наклонение ли? Защото го изгледах тази сутрин. И бъдете сигурни – нито аз, нито вие ще сбъркате, ако кажем, че този човек няма представа от времето и от действителността. Ще кажеш, че всичко започва от него и ние сме в зората на 90-те. До там го е докарало безвремието в президентстването му. “Демонтаж“ и “антимафиотски консенсус“ са само част от стилистиката на човек, който продължава да обслужва Партията-майка, фалшивите новини и протестърските лозунги. Явно е искал да влее живец в провалените протести и да обвърже себе си с тях, обслужвайки предизборните си страсти за втори мандат. Поради тази причина и това негово новогодишно обръщение е поредният неудачен опит за излизане от формата на траурните речи, които сме слушали в мандата му. Нерегламентираното размахване на ръцете и сменящите се гримаси удивително пък напомнят (както написаха в един сайт) на “човек, който рекламира продукти в телешоп”.

Ако трябва да говорим професионално, то и за новогодишните обръщения съществува конституционна норма, която се обляга на основното определение за президент, олицетворяващ единството на нацията. Този жанр задължително отговаря на изискването за тематична и протоколна обвързаност. Традиция е тонът да е позитивен и с елемент на равносметка и призиви за единение на фона на глобалната криза. Въпрос на професионализъм е избора на най-подходящ стилистичен похват и прилагането му в президентско обръщение, послание или публично изявление. Всички те са елементи от комуникационните функции на държавния глава. Реализирани, извън това разбиране, се нарича дилетантщина и халтура – недопустими за държавността. Затова видяното и чутото от българските граждани в тази новогодишна нощ може да бъде определено като поредния “бисер” в реализирането на комуникационните функции на българския държавен глава. Нищо повече от едно партийно-политическо телевизионно обръщение, заклещено между изпълнението на гайди, което между другото определям като гаф в сценария на БНТ. Този режисьорски трик в никакъв случай не компенсира дефицита на усещане за единение на нацията, което трябва да е естествено заложено в жанра на президентските обръщения.

Напротив, противопоставянето беше водещо в сюжетната линия за разединение на българските граждани. Думите му няма как да произведат каквото и да е сцепление в името на националния интерес – опазване здравето и живота на българските граждани и справяне с последствията от небивала световна криза, незапомнена през последните седемдесет години. Една задача, определяна като национална не само за 2021 година, но и за всяка следваща, предвид прогнозите на много експерти. Между другото, вие случайно да открихте във въпросното обръщение споменаването поне веднъж на думата на 2020-та година – COVID-19 или пък нейния синоним – коронавируса? Аз не можах, освен еднократната употреба на пандемия. Докато истината е, че в основата на всичко, което промени социалния ни живот, пренастрои функционирането на държавата, икономиката и образованието, е точно този вирус. Това имах предвид и когато казах, че този човек продължава да живее в безвремието на един катастрофален мандат от гледна точка на конституцията и реализирането на функционалните му президентски задължения. In brevi, вкратце и направо – нищо ново! Изненадани няма…До края на мандата му остават още ….. дни. Дотогава е ваш избора да го слушате или не.

error: Свържете се с автора за разрешение!!