НОВИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

новини от европейския парламент
Време за четене: 3 минути

# На страницата на Европейския парламент се съобщава, че са одобрени поправки в Газовата директива на ЕС. “За” промените на правилата на газовия пазар са гласували 465 депутати, против – 95, а въздържалите се – 68. Правилата ще засягат всички тръбопроводи към ЕС от трети държави – и действащите, и новите. Целта на промените е създаването на по-конкурентен газов пазар на ЕС, който да гарантира, че собственикът на тръбопроводите, влизащи в ЕС, е различен от доставчика на газ. Изисква се добиването, транспортирането и доставянето на газ да се извършва от отделни страни. Тръбопроводите трябва да бъдат достъпни за всички оператори, което вече е правило за газпроводите на територията на Европейския съюз. Целта е потребителите да спечелят от по-голямата конкуренция, заради по-ниската цена. Окончателното одобрение ще го направи Съвета на ЕС на ниво министри.

# Няма съгласие между Съвета на ЕС и Европейският парламент за избора на първи главен европрокурор. Както вече се знае, Европейският парламент поддържа кандидатурата на Лаура Кьовеши, а Съветът на ЕС е препотвърдил подкрепата си за френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. Аргументите в полза на французина са, че бъдещият главен прокурор трябва да е опитен и независим професионалист. В продължение на седем години той ще трябва да изгради цялата административна и операционна структура на главната прокуратура на общността и да установи добри връзки с националните съдебни власти. Що се касае до избора на Кьовеши, очевидно е, че неодобрението идва от разследването й по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване.

# Двудневен форум в Стара Загора дискутира темата “Чиста енергия” и инвестиции в енергетиката – реалности и предизвикателства”. Енергийният проект „Чиста енергия “ беше приет от Европейската комисия през 2016-та година. Той е насочен към запазване на конкурентноспособността на ЕС в условията на преход към чиста енергия. Ангажиментът на ЕС е да намали до 2030 г. емисиите си на СО2 с поне 40 %, едновременно с модернизация на европейската икономика, създаване на нови работни места и стопански растеж за всички европейски граждани. Трите основни цели са: поставяне на енергийната ефективност на първо място, постигане на глобално лидерство в областта на енергията от възобновяеми източници и осигуряване на потребителите на справедливи сделки. Потребителите ще се превърнат в активни и централни участници в енергийните пазари на бъдещето. В бъдеще потребителите навсякъде в ЕС ще имат по-добър избор на доставки, достъп до надеждни инструменти за ценови сравнения и възможност сами да произвеждат и продават електроенергия. Увеличената прозрачност и по-добрата регулаторна уредба ще създадат възможности за гражданското общество да участва по-активно в енергийната система и да реагира на ценови сигнали. Пакетът съдържа също няколко мерки, насочени към защита на най-уязвимите потребители.

error: Свържете се с автора за разрешение!!