НЕ Е ВРЕМЕ ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

предсрочни избори
Време за четене: 5 минути

Ако България е правова държава, правителството няма да допусне незаконна подмяна на вота на българския народ. Правителството има мандат и не съществуват законни основания той да бъде прекъснат предсрочно. Не са достатъчни неоснователните безпринципни внушения на опозицията. На нея това й е работата – още в първия ден след изборите да им се привиждат предсрочни. А засега и на фона на протестната вълна в света, вероятността да се случат предсрочни избори под натиска на улицата май съществува само по нашите ширини. Във Франция имаше 16 месеца брутални протести, но Макрон не наруши конституцията и не подмени парламентарния вот. А и има ли още някой, който да не е разбрал, че този ппротест е сценарий за метеж срещу държавата и посегателство срещу държавността. Маргиналните политици, които оформят политическата физиономия на този протест са достатъчни за да бъде отхвърлен от мнозинството български граждани. Тоав е и една от причината той да не генерира енергия. Такива личности като “отровното трио” няма как да са алтернативата. Самите те се определят като подбудители в едно от обръщенията си към протестиращите: “ние сме ваши подбудители”.

Твърдението, че този протест е на “млади образовани българи” и на “млади готини хора” се оказва една голяма лъжа. Напротив, по-точен в оценката си се оказа техният логист Черепа, който ги нарече “тълпа” и “лумпени”. Допускам, че там има и много представители на криминалния контингент. И разбира се, вечно протестиращите от оня политико-олигархичен кръг…, както и провалени “политици” от прехода. Ще пропусна този път поименното им споменаване, защото това работи в полза на фалшивото им усещане, че са фактор. Колкото до автентични протестиращи, сигурна съм, че вече са напуснали протеста. Излишно е на този фон да откриваме алтернатива. Такава няма! Така както този протест няма лице, няма лидери, а образоваността на протестиращите е внушение за заблуда на мнозинството български граждани. Поради тази причина проблемът е, че вече осемнадесет дни няма кой да излезе публично, за да формулира какви са конкретните им социални или политически искания. Ултиматумите за оставки не са искания.

Да искаш оставки е най-лесното и е израз на политическа безпомощност. Каква е алтернативата на това управление? Не могат да ви я кажат. Но ние я знаем и тя е свързана с апетита за власт у самозабравилия се Радев. Мечтата на Радев е да назначи служебен кабинет и да упражнява безконтролна власт. Очите му са широко отворени към милиардите, които ЕС ще разпределя. Но той трябва да знае, че служебното правителство нито има подобен мандат да преговаря и да планира тяхното разпределение за следващите седем години. Между другото, служебното правителство не е практика в никоя европейска държава. Според мен, то противоречи на конституцията на РБ, която казва, че България е парламентарна република, а се получава така, че няколко месеца страната е президентска с излъчено от държавния глава правителство. Така се установява авторитарна и безконтролна президентска власт, докато всички знаем, че властите са три – законодателна, изпълнителна и съдебна. През това време няма парламент и това поставя държавата в риск, защото не може да се вземат законодателни решения. В условията на такава световна криза вероятно ще има нужда да се вземат парламентарни решения. Вероятно ще продължат и обсъжданията в Европейский съвет, предвид изразеното несъгласие на ЕП по приетатата финансова рамка. А и предвид казаното до тук, България не може да бъде поверена на човек, който погазва конституциятa и отдавна е излязъл извън границите на президентската институция. Няма как да се доверим на човек, който призовава за законност и справедливост, а в същото време се противопоставя на демократичния принцип за върховенството на закона и разделението на властите.

Вече е ясно, че този сценарий с протеста е замислен така, че Радев да е главният герой. И тъй като золумите в президентство вече не са малко, а рейтингът му май стигна Марианската падина, Радев реши да си организира предизборно антиправителствена кампания. С това си говорене той се опитва да черпи легитимност, защото е повече от ясно, че се провали като държавен глава. Разчита на политически неграмотни граждани, уязвими за манипулиране, насъсквайки ги към мъст и агресия. Призивите му за сваляне на демократично избраните правителство, за разпускане на парламента и за оставка на главния прокурор са неконституционни. Противоконституционно е президент да приканва за демонтаж на демократичната и правова държава. Това той го заяви публично и аз се надявам Конституционният съд да се е самосезирал и за този факт, тъй като предстои да изледе с тълкувателно решение по чл. 103.

Абсурдно е България да бъде предадена в ръцете на безнадеждни и безотговорни политици. През следващите месеци настоящото правителство трябва да прояви отговорност и да защити националния интерес. А той е да осигури през есенно-зимния сезон стабилност и сигурност за всеки български гражданин. Тогава здравословната криза ще има многообразни проявления, освен коронавируса, а икономическият спад ще придобие нови измерения. И най-важното, зад това правителство стои вота на милион и половина избиратели. Днес всички те питат: “Върховенството на закона или “върховенството” на улицата? Отговорността пред нацията или безотговорността на псевдополитиците?”

error: Свържете се с автора за разрешение!!