“ДЪРЖАВНОСТТА Е РЕАЛНОСТТА НА МОРАЛНАТА ИДЕЯ”

назначаването на Иван Гешев
Време за четене: 2 минути

Днес президентът Радев най-после се произнесе за назначаването на Иван Гешев. Ама да чакаш толкова време, за да обявиш формалното изпълнение на едно конституционно задължение…. А можеше всичко това да бъде казано в по-обозрим срок и най-много с десет изречения – толкова силни, че българските граждани да чуят нещо ценно и добре балансирано. Но на някого му беше необходимо време за нажежаване на граждански настроения и за пораждане на негативен обществен фон, за да може Някой публично да каже, че изборът се съпътства от “гражданско” недоверие. Протестираха хората около ДеБъ, от познатите ни техни НПО, служители от фирмите на близките им олигарси. Стигна се и до коленичене в “краката” на президентската институция.

“Държавността е реалността на моралната идея” е казал Георг Хегел. Ясно е, че се отнася до носенето на отговорност, от която никой политик или държавник не бива да разграничава нито себе си, нито съпартийците си. Какво осъждаме, докъде се разпростират административните и политическите отговорности и какво искаме да заклеймим не е пожелание, а принцип в политиката и в управлението. В него са скрити измеренията на справедливостта, която очакваме от години като граждани. Защото не може да призоваваш за еднакво отношение към всички, нарушили закона, а услужливо да премълчаваш търсенето на справедливост там, където са корените на злото…

А днес българският президент за пореден път се сети единствено за „скритите офшорни сметки, имоти и придобивки на политици зад граница, корупцията във властта, безобразното качество на инфраструктурните проекти и ремонти, грабежа на КТБ“. Така той отново не пропусна “да изплюе камъчето”, вторачвайки се единствено в настоящето, мислейки че така се цели в управлението и в политическия опонент на партията, чиито интереси той представлява. “Забрави” за “грабливата приватизация”, за източените и фалирали банки… Забрави за тях и за лицата на политико–олигархичния “елит”, чиито представители все така нагло не се отказват да са наши ментори и “защитници на бедните”.

Колкото до Хегел, той патки да пасе!

error: Свържете се с автора за разрешение!!