НАРОДЪТ НА УКРАЙНА ПОЛУЧИ НАГРАДАТА “САХАРОВ”

Време за четене: < 1 минута

Наградата Сахаров на Европейския парламент бе присъдена “на смелия украински наров в лицето на ненговия президент, лидерите му и гражданското общество

”През 2022 г. наградата „Андрий Сахаров“ „За свобода на мисълта“ беше присъдена на „смелия украински народ, представляван от неговия президент, избрани лидери и гражданското общество“. Това съобщи председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Според нея украинците защитават свободата и рискуват живота си в името на Европа, така че никой не е по-достоен за тази награда.„Те отстояват това, в което вярват. Борба за нашите ценности. Те защитават демокрацията, свободата и върховенството на закона. Те рискуват живота си за нас“, каза тя.

Освен украинския народ сред номинираните бяха и основателят на Wikileaks Джулиан Асанж и колумбийската комисия за истината, която се занимаваше с национално помирение и уреждане на гражданската война в страната.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е ежегодно отличие на Европейския парламент, присъждано за постижения в следните области: защита на правата на човека и основните свободи; развитие на демокрацията и защита на правовата държава; зачитане на международното законодателство; защита на правата на малцинствата. Тази награда бе присъдена по-специално на украинския режисьор Олег Сенцов.

https://zaxid.net/news/

error: Свържете се с автора за разрешение!!