БОГУ ДУШУ НАШУ ВIДДАМО ЕДИНУ…

молете се за украйна
Време за четене: 7 минути

Ще дадем на нашия Бог душата си,

За нашата земя Свещена Украина

След разкритията вчера за Буча, това, което се случва в Украйна продължава да е все така стряскащо. То позори нашиия съвременен свят, защото геноцидът над украинския народ през 2022-а година е най-страшното престъпление на 21 век в центъра на Европа. В продължение на четиридесет дни в Украйна загиват деца, жени, мъже. Цветущи градове се превръщат в пепелища. Новородени проплакват в укрития. Жени и мъже плачат, когато след дни, прекарани в мазето на блока или на къщата, доброволци им подават хляб. Трупове навсякъде, захвърлени като покосени снопове. Разбити, ограбени и подпалени домове. А преди четиредесет дни в тях са живеели щастливи хора. Правили са планове за живота си, имали са мечти….Днес плодородната им земя вече е горяща пустиня, над която се носят черни облаци. А вчера в Лвов валя цветен сняг. Земята плаче. Плаче под тежестта на толкова много натрупан грях, а стоновете й достигнаха чрез световната информационна мрежа до всеки нормален човек, въпреки ракетните залпове, въпреки бомбените тътени.

Днес Украйна с право е сравнявана с Ада на 2022-а година! Вчера светът бе ужасен от разпространените кадри за масовите убийства на украински граждани в района около Киев. Най-жестоките престъпления на нацизма, за които само бяхме чели, днес се извършват от Русия, разказват за това свидетели. Там откъдето руските окупатори се изтеглят, прогонени от украинските военни, те оставят след себе си трупове на беззащитни граждани, изнасилени жени и момичета, убити деца. След едномесечни атаки украинските военни успяха да превземат Буча, който до момента беше под контрола на руските окупатори, е разположен северозападно от Киев. За това, което видяха очите им, бяха нужни минути, за да научи светът за престъпленията, извършени там над мирни граждани. „Клането в Буча е било съзнателно извършено”, заяви вчера украинският външен министър Дмитро Кулеба, след като там бяха открити много тела, някои – разстреляни направо на улицата, други – убити и запалени в колите си, докато се опитавали вероятно да се евакуират. По думите на президентския съветник Михайло Подоляк, в целия регион около Киев убитите са с вързани ръце и е стреляно в тила им. Труповете са разхвърляни навсякъде. Руснаците са ги убивали с куршум в главата, потвърждава и кмета на Буча Анатолий Федорук. Само в Буча вече са погребани 280 души в общи гробове, защото и в трите гробища вече няма места.

Снощи до полунощ преглеждах украински информационни портали и сайтове. За Ада в района на Киев открих свидетелски разкази на граждани, журналисти, общественици и международни наблюдатели. Те разказват за покъртителната гледка – разрушения, черен дим и много трупове. По пътищата между отделните населени места сe виждат скелетите на изгорели цивилни коли, а в някои са открити обгорели тела. “Вярвам в човечността, но това, което видях вчера, беше нечовешко”, споделя президентския съветник Олексий Арестович. “Човек би си помислил че хората не са способни на такива зверства, но това което видях доказва, че руснаците са способни да ги извършат. Това е военно престъпление.” Видяното в Буча, Ирпен и Гостомел – освободените украински градове, по неговото описание “наистина приличат на картина от постапокалиптичен филм на ужасите. И така е навсякъде – не само в Буча, Ирпен и Гостомел, а и във всички украински градове – окупирани или обстрелвани с ракети и бомби. Дори оттегляйки се, руските военни не спират да мародерстват по обратния път и да отнасят всичко заграбено. Залагат мини навсякъде, където може да бъде застрашен живота на останалите живи украинци.

Открих и много видеа, заснети от дрон, запечатали покъртителни последни мигове на хора, заплашвани и после застреляни от руски войници, тичащи и преследвани от танкове, за да бъдат премазани след това…Не мога и не искам да вярвам, че това се случва в Европа – Европа на ценностите! Ще ми се и аз като бившия естонски президент Тоомас Илвес да изкрещя:”Спахте ли снощи добре европейски лидери Шолц, Макрон, Байдън и другите…, след като разбрахте за масовите убийства в Буча?” Какво още трябва да се случи, за да бъде спрян кремълският агресор и терорист? Обръщам се и към руския народ, който позволява на правителството си да извършва подобни античовешки престъпления срещу народа на една суверенна държава? Няма никакво съмнение, че отстъпвайки, Русия се опитва да ги прикрие или с дезинформация да ги препише на украинските военни – нещо, което тя използва от началото на войната. Русия днес се превърна ще остане като синоним на върварство през 21 век. Вчерашните разкрития за Буча го потвтърждават. Окупаторът продължава да гори всичко след себе си, надявайки се така да заличи следите на престъпните си деяния. Оказва се масова практика да изгарят труповете или да ги захвърлят в общи гробове с руски войници, загубили живота са заради имперските амбиции на “човека от бункера”, чието име оттук-нататък ще е редом до масовите убийци Сталин и Хитлер, които по същия начин са свързани с престъпления срещу човечеството.

Попаднах и на снимката на убита от снаряд жена, която вероятно е багала, за да се спаси. На снимката се вижда много добре, че в ръката си държи верижка с ключове, на която е изобразено знамето на Европейския съюз. Каква ирония, нали? Европа, която се надява “Лудият” да се налудува…. А дотогава един народ – силен в яростта си, ще няма да се откаже да отблъсква окупатора с цената на много страдания и жертви, съсипани животи и човешки съдби. Снимките от Буча наистина са ужасяващи и потресаващи. Никой нормален човек не би предположил, че подобно варварство срещу други човешки същества може да бъде извършено през 2022-а година. След осемдесет години от последната световна война! Бях права, когато в една от моите предишни публикации за войната написах, че за това, което се случва днес в Украйна, е виновен и демократичния свят. Виновен е, когато наблюдаваше как Русия окупира Крим, Донецка и Луганска област, когато по същия начин по-рано си “затвори очите” за домогванията й в Приднестровието, когато подцени осемгодишните атаки на Кремъл срещу Украйна. Това, което се случва днес в Киев, Харков, Чернигов, Лвов, Житомир, Одеса, Николаев и всички украински градове, вече се беше случило през 2014-та година в Приднестровието, Крим, Луганск и Донецк. Според мен, за да бъде опазен мира в Европа, отговорността за него трябва да преминава през общата отговорност за суверенитета на всяка отделна европейска държава. Няма значение дали тя е член на ЕС или на НАТО. Това е единственият начин да бъде запазено мирно небето над Европа.

Тази война е война за геноцид над украинския народ. Руските окупатори се стремят да унищожат колкото се може повече украинци. Украинското правителство е възложило на Върховната прокуратура да разследва и да събира всички доказателства, а местната власт е призована да документира всички престъпления. Най-тежката ситуация е в окупираните селища, където на населението не се позволява да се евакуира, не се допуска хуманитарна помощ, отвличат се хора и представители на местната власт, като се откарват в неизвестна посока или ги убиват назидателно. Престъпленията срещу мирни граждани са ужасяващи и са в противоречие с всички правила за водене на война. Затова след вчерашните разкрития за масовите убийства в Буча, генерланият секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза:”От десетилетия не сме виждали такава жестокост срещу цивилни граждани в Европа. Ужасяващо и напълно неприемливо е, че цивилни граждани са обект на нападения и убийства. Това още веднъж доказва, че тази война трябва да приключи.” Категоричен е и държвният секретар на САЩ Антъни Блинкен:”Невъзможно е да не реагираме на тези разкрития, документирани със снимки. Извършеното е тежък и непоносим удар. Смятаме, че руските войски са извършили военни престъпления, работим по документирането им и предоставянето на информацията, с която разполагаме, на съответните организации. За всичко това трябва да се носи отговорност”.

Молете се за Украйна! Молете се за нейния Господ!

Източник на информацията: UKR.NET , Zahid.net , РБК-Украйна и др.

error: Свържете се с автора за разрешение!!