MASQUERADE!

Мая Манолова
Време за четене: 6 минути

Вече стана ясно от разпространено във ФБ видео, че Манолова ще се кандидатира за кмет, издигната от инициативен комитет. От изявлението, което тя прави, се затвърждава отдавна изреченото от мен, относно истината за нейното подвизаване като омбудсман. Тя не си изпълняваше задълженията, така както те са предписани по Закона за омбудсмана и конституцията. Защото няма спор – омбудсманът не е политик, a обективен правист и обществен защитник. Българският омбудсман “забрави” за този публичен образ и се отдаде на популизъм за трупане на рейтинг. И сега прозвуча много “скромно”, чувайки от Манолова, която навремето стана омбудсман – не по заслуги за почтено и честно отношение към българските граждани и българската държава, а заради подадена й от ГЕРБ човешка подкрепа, я чух да казва в това видео, че винаги е „постъпвала почтено и честно”. Това тя направи като встъпително генерално обобщение за себе си по повод на предстоящата й оставка. Изреченото от нея за почтеността и честността в личната й история, е и първата й грешна стъпка в завръщането й към така познатото ни нейно социалистическо минало, което тя всъщност никога не е напускала.

Като омбудсман тя не успя нито за миг да се дистанцира от “мъртвата реч” – риториката на популизма, присъщ за социалистите. Изречения като “Заедно се борим срещу групата на организираната алчност” звучи като римейк на стила на Милиончева. A поканата на инициаторите към нея:” „България се е превърнала от истински земен рай в страна на беззаконие и безвластие. Търпението ни се изчерпа! Трябва да действаме с убеденост и решителност! Всички знаем, че през последните години Вие успяхте да спечелите доверието и любовта на българските граждани, затова хората Ви искат!“, са вторият и най-голям гаф в старта на нейната кампания. Точно на тази стилистика просветените българи не вярват. Защото на подобно “гъделичкане” можеше да се разчита в едно друго време, но днес очите на българите виждат друго – България се променя към все по-добро и това не бива да спира. България днес има друго лице – променена и променяща се! И това няма как да бъде скрито! Празни лозунги са думите за “беззаконие и безвластие”, защото никога до сега държавата не е стояла така зад своите граждани със силата на закона, действайки със своите институции.

Няма никакво съмнение кое е задкулисието, което “издига” пък тези “граждани”, използвани за фасадно прикритие на “онези”, които не смеят да се покажат. “Гражданските й каузи”, за които Манолова се хваща в голямата заблуда за нейната кандидатура, не бяха нищо повече от бутафорно спретнати и режисирани спектакълчета. Именно – режисирани, за да й послужат на този ден, старателно подготвян и от приближени шамани. И макар да ги произнася още в ролята на омбудсман, думите й, че “сме забравили да правим добро”, няма как да звучат искрено и почтено точно от нейната уста. Защото как да вземеш гума, и да изтриеш всичко онова, което си натворил, свързано с ценностното отношение към държавността. “Гъделичкането” и емоционалното говорене против държавата и управлението ще продължи да е част от тактиката й по време на кампанията й.

И няма как да не попитамe, а кои ще са тези граждани, които ще я подкрепят? Защото, за да признаеш Манолова за “флагман”, и в същото време си мислещ човек, ще трябва много от себе си да зачертаеш…. Или може би това ще са хора, на които просто не им се налага да правят това, защото не го притежават. Всъщност има над какво да се замислите! Става въпрос за поредния masquerde, в който главната роля е отредена на Мая Манолова, а другите ще останат скрити зад нея. Но не е трудно да се досетите Кое е това задкулисие…Все хора, които напират лично да успяват в анархия, прикривайки тези си намерения в “граждански” движения… В тази връзка, има от какво да се страхува Нинова, защото Манолова не просто иска да стане кмет, а да използва същия популизъм, издърпвайки “чергата” изпод краката й.

Не че БСП няма да побърза да я подкрепи – то така навярно е и замислена снощната неформална среща – да изпревари предстоящия пленум на БСП. Идеята на “онова” задкулисие, скрито зад актьорите (в буквалния и в преносния смисъл) в тази поредна измамна политическа игра, е тихомълком Манолова “да издърпа” и партията от ръцете на Нинова. Нали се сещате колко стара е тази “кауза” за “независими граждански” кандидатури, “граждански” инициативи….И защо й е на Манолова точно в този момент “да стане флагман на общонационално движение и да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна”, посочено като едно от решенията на въпросната среща. Тя кмет на София ли ще става, или президент? Ами смешно е, Манолова – “флагман”! Понякога неподходящо избраните определения може и да те позорят, вместо да те величаят!

Спомняте ли си 2013-та година? Тогава гражданите се изправиха срещу партиите и поискаха смяна на системата, без да назоват алтернатива на демокрацията и на сегашната демократична държава. Тогава много политически субекти се солидаризираха с тях – повече загрижени за собственото си оцеляване. Правеха го безотговорно и по начин, който насърчаваше политическото невежество и гражданската неопитност. Разчитайки на тях и знаейки от къде и как започва апетита за власт, политиците започнаха да подхвърлят към протестиращите “трохички” от нея. А някои отвориха широко врати за гражданска квота. Появиха се и плакати с надпис:”Цялата власт в ръцете на народа”. Познато ви е нали? А и наскоро Дългия ви го припомни с “онази” декларация за учредяване на неговата партия.

Както в “онези” протести и в “онази“ декларация, така и в кампанията на Манолова прозира тази стара идея, намирисваща единствено на рушене на държавността и напомняща на песента “Няма такава държава”. Популизмът наистина е “мъртва” реч, с която политици-некадърници искат да се харесат и да примамят лековерните. Най-опасно е да използваш за стръв чл. 1 oт Кoнcтитуциятa: „Цялaтa държaвнa влacт прoизтичa oт нaрoдa”, защото тази власт ce реализира oт нeгo нeпocрeдcтвeнo, и чрeз oргaнитe, прeдвидeни в тaзи Кoнcтитуция. Това означава, че властта произтича от народа, но не и че „ нaй-oтгoрe във влacттa cтoи българският нaрoд” и че подстрекаването към хаос е най-нормалното решение. Очаквайте много лъжи, а те ще са като хлебарките… Оставям ви да мислите…. Maskuerade! Лъжлива външност! Сега задкулисието си избра Манолова…

error: Свържете се с автора за разрешение!!