УРОК ЗА ПРИЯТЕЛИ

латерално мислене
Време за четене: 4 минути

Преди почти двадесет години, когато се състоя първият ми досег със Системата за латерално мислене на професор Едуард де Боно и написах писмо до него, аз все още не знаех колко много отговори на интересуващи ме въпроси мога да получа. Защото първото, което разбрах беше, че днес човечеството и правителствата хвърлят “много пари на вятъра” за решаването на различни проблеми, но не разбират, че най-важната инвестиция е тази в човешкото мислене. Защото то е главната причина за съществуването на проблемите. А за тяхното решаване е нужна само една крачка – променете вашето мислене! Едновременно с това кажете “не” на онези, които от десетилетия “задръстват” канала на комуникация помежду ви. Защото днес истинското статукво е в клишето на тяхното говорене, а не в това дали една партия ни управлява десет години, ако тя го прави добре. Проблемът е в мисленето. Но най-големият проблем е, че продължаваме да не осъзнаваме, че това е проблем.

Повече от вас са чували за Сократ, Платон и Аристоел. Но малко от вас знаят, че Де Боно ги нарича “Бандата на тримата”. И до днес човечеството е в техен плен и в търсене на истината. Той смята също, че ние продължаваме да сме в епохата на онова ренесансово мислене, когато водеща е била битката за освобождаване от лапите на църквата. А това е могло да се случи единствено с инструментите на логиката, аргументите и истината. Според Де Боно, и до днес ние “не сме развили мисленето за създаване на стойност”. Това той ми написа и в онова първо писмо, с което ме поощри в моето обучение на ученици. Прочетох го и в книгите му. Повтори го и по време на оня уникален семинар, който той организира в София през 2010 година. Да търсиш истината е само част от мисленето, казва той. Но тогава всички участници го чухме и да възкликва: ”Това е чудесно, но не е достатъчно!”

Защото другата важна част от мисленето е създаването на стойност. Измерението на всяка смислена дейност е каква стойност всеки от нас създава за другите хора. И тук не става въпрос за талант или дарба, а за мисловно умение, което всеки може да придобие. Умение за мислене! И в това няма никаква мистерия. Достатъчно е да пожелаеш да изучиш всички онези формални методи, инструменти и подходи – част от Системата за латерално мислене. Те ще ти помогнат да идентифицираш проблем, да предложиш съзидателно решение, да се научиш да отчиташ всички фактори, последствия, гледни точки, да откриваш алтернативи и да намираш съмишленици, ще предложиш нов механизъм за работа на твоя мозък, ще започнеш да търсиш предизвикателства, а не да се плашиш от тях.

В моя професионален живот и с опита, който съм придобила, твърдя, че всеки проблем е резултат от дефицит на човешки капацитет, на потенциал за предлагане на идеи и за вземане на решения. На всеки проблем трябва да гледаме и като на несвършена от нашия мозък работа, но и като на провокация към нашето мислене. В такъв случай, първата стъпка е да блокираме досегашния начин на действие, като го сменим с друг. Тогава идва времето на идеите, на концепциите и на сблъсъка между тях. Важно е в процеса на спора и противопоставянето резултатът да е един – да намерим т.н “глобален еквивалент”. Става дума за онова всеобщо решение, което може не само да замени досегашното, но и да е с прогнозни резултати, покриващи загубите от забавено съзидетелно човешко мислене.

Светът се променя – бавно, но сигурно, а заедно с него – и мисленето. Тези, които следят моите публикации, знаят колко много пъти съм ги призовавала да се научат да управляват себе си, т.е. да са си сами лидери. Най-добре ще е като начало да започнете да задминавате всички онези, които вече десетилетия ви поучават от ефира, опитвайки се да прокарват “коловози” в главите ви, разчитайки така да въздействат на нагласите ви и да ви манипулират. Не очаквайте те да са тези, които ще ви научат как “да спасите” себе си, държавата и другите граждани. Не вярвайте и на онези, които вчера са плюли “гражданиТЕ”, а днес се самообявяват за техен “флагман”. Това е почти невъзможно – не е същото, като да смениш костюма, в който си бил облечен вчера. Смешници са и онези, които са използвали Прехода, “работейки” единствено за себе си, и не могат да посочат и 1% стойност за другите. Не им вярвайте, когато се изправят пред вас само с обещания. Follow those, които вече са доказали, че могат!

error: Свържете се с автора за разрешение!!