КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА НАД 13 МЛРД ЛЕВА?

Време за четене: 2 минути

Лъчезар Борисов*, Фейсбук

Как се събират обществени пари от данъкоплатеца и къде изчезнаха покрай „вятъра на промяната“ 13 млрд. лв.?

Тъй като бях обещал пред Вас, приятели и читатели, да задам някои въпроси, свързани с публичните финанси, днес ще го направя (извинявам се за непълната точност на числата).

С оглед на това, започвам от края на декември 2021 г. Тогава медиите говореха как правителството е изхарчило 9 млрд. лв. за 9 дни. За да бъдем честни тези 9 млрд. включваха и текущи разходи (за които не можем да се сърдим), но в същото време и БНБ, и останали институции показаха как над 4 млрд. лв. от тях бяха извънреден разход, похарчени в неясна посока, за което не получихме отговор. Всичко това ми дава основания да попитам, какво се случи преди и след това:

• Държавата прибра от специалната сметка в БНБ близо 500 млн. лв., предвидени за инфраструктура и магистрали, за които до ден днешен не знаем къде са.

• Държавата прибра от българската енергетика близо 1.2 млрд. лв., предоставен кредит на НЕК ЕАД, с мотива, че с тези средства ще бъде закупено зърно. Закупено зърно чрез държавата не видяхме, а средствата потънаха в неясна посока.

• Държавата гласува прибирането от търговските дружества свръх дивидент, чрез който по мои сметки бюджетът може би събра още 200-500 млн. лв. непредвиден приход. Тук не включвам дори изтеглените средства за компенсации на бизнеса само от държавната енергетика, за цената на електроенергията. Не коментирам също, че мярката беше забавена и направена не при равни и европейски условия, а ощетяваше само държавната енергетика.

• Държавата изтегли поне 1.5 млрд. лв. държавен дълг от вътрешния пазар през 2021 г..

• Само преди няколко дни държавата изтегли 2.25 млрд. евро държавен дълг от международните пазари и вече са в ход следващите действия с още 2 емисии на вътрешния пазар.

• Министерството на финанси обяви емисионен календар за още 1.65 млрд. лв. дълг.

С оглед на гореизложеното се питам и нямам отговори, къде изчезнаха и къде отиват над 13 млрд. лв., собственост на българския данъкоплатец. Кой ги похарчи? Единственото, което ми остава е да задавам въпроси, но въпросите и отговорите оставям на Вас….

*Министър на икономиката в третото правителство на Бойко Борисов

error: Свържете се с автора за разрешение!!