СЪМНА СЕ…

кснс за корупцията
Време за четене: 3 минути

След едногодишно мързелуване и пренебрегвайки българската конституция, президентът най-после свика КСНС. Свикал го бил по нареждане на Корнелия Нинова. И тъй като БСП вече два месеца са извънпарламентарна опозиция, тяхната трибунка е или на “Позитано” или в президентството. А днес българският президент окончателно легитимира публичната си роля на говорител на социалистическата партия. На какви времена станахме свидетели, българи! По повод случващото се бих възкликнала с Ботевите редове: ”О! Ти си българин и патриотин! Запей песента „Гъби, мои гъби”, пък легни и сънувай, че си предводител на гъските, цар на кокошките и защитник на българския народ. Но преди сичко, попитай жена си или своят мозъчни ревматизъм, изминала ли се е зимата, превалила ли се е нощта? Ако ти каже, че не е, то ти спи, както спиш и сега, завивай се в своята мрежа…”

Представителят на президентската институция е наистина един посредствен “герой” в един измислен сценарий. Човекът е решил, че е власт и може да се меси и да контролира независими власти. Амбициите му да гради имиджа на властник, докато е само с представителни функции, го поставя в постоянно състояние на обърканост или на дълго продължаващо бездействие. Да не свикаш една година КСНС, но постоянно да намериш време, за да атакуваш държавността, управлението и ГЕРБ, да обслужваш предизборните акции на най-безотговорната парламентарна партия, но да не ти мине през ума, че тя режисира политическите си “акции” единствено с фалшиви новини и спекулации, подкопавайки умишлено основите на парламентарната република.

Непрофесионалното изпълнение на Нинова и Радев в този сценарий се родее единствено с жанра на скеча, от който обаче ти става не само весело, но и тъжно. Тъжна българска действителност, в която позволяваме на “черни лебеди” и на крадливи приватизаторки, на обвиняеми за “пране” на пари, на подплашени олигарси и на купувачи на гласове …да ни казват как държавността била заплашена. Да, заплашена е, но от кого? Днес, когато антикорупционният орган има нужда от подкрепа и от национален консенсус за доверие към него, се опитват да ни пробутат внушението за делегетимираната държава. А истината е, че хищниците искат да посегнат и на държавата, и на независимите власти. Чух днес Нинова да казва, че иска “промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата”. Доколкото си спомням това са опорните точки на познатите ляволиберални джуджета, които продължават да манипулират, че са единствените “десни”. На въпрос на водещата на “Още от деня”, а защо искат точно това, тя отговори, че е “заради власт, власт възпира”. Уважаема, няма такова демократична възможност – властите са независими, и никоя от тях не може да си позволи да контролира друга независима власт. Контролът се упражнява единствено от суверена. Няма такова нещо – “власт, власт възпира”. С тази спекулация може да бъде оправдан единствено президентския мерак – антикорупционният орган да е към президента.

Днес имаме един държавен глава, който продължава да се прави на сляп за гредата в окото на БСП. Да говориш за корупцията и нито веднъж да не назовеш фактите, които се отнасят до социалистическата партия… В парламентарната група на партията, която го издигна за президент, вече има трима депутати със свален имунитет заради корупционни практики. Държавният глава мълчи и за съмнителната сделка около приватизацията на „Техноимпекс”, но той въобще избягва подозрително разговора за приватизацията. Защо ли? Ами защото забогателите чрез нея са в челните редици на БСП. Бактън от такива “борци” срещу корупцията”! Бактън от социалистически простотии! Мислех да пиша за КСНС по-сериозно, но изпитвам само насмешка, което обяснява и отклонението от обичайната стилистика на моите публикации. Но ми омръзнаха всички тези фарсове с участието на БСП и на президентството!

error: Свържете се с автора за разрешение!!