КРАЙ НА ОПРОСТЕНИЯ ВИЗОВ РЕЖИМ С РУСИЯ

Време за четене: 2 минути

За руснаците цената на визите ще се увеличи, подаването на документи ще стане по-трудно и времето за обработка ще се увеличи

Съветът на ЕС прие решение за прекратяване на споразумението за опростен визов режим с Руската федерация. Следователно, за да получат виза, гражданите на Русия ще трябва да платят 80 евро, вместо 35 евро, както беше досега. Освен това ще се усложни подаването на документи и сроковете за издаване на визи. Според пресслужбата на Съвета на ЕС решението ще влезе в сила на 12 септември 2022 година.

„Със своята непредизвикана и неоправдана агресивна война, включително безразборни атаки срещу цивилни, Русия наруши доверието и пренебрегна основните ценности на международната общност. Днешното решение е пряка последица от действията на Русия и още едно доказателство за нашия непоколебим ангажимент към Украйна и нейния народ“, –каза министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан.

В допълнение към увеличаването на цената на визата, това решение ще доведе до необходимост от предоставяне на допълнителни документи, удължаване на времето за обработка на визите и по-строги правила за издаване на многократни визи.„Разбира се, това все още не е пълна визова забрана, която е необходима в бъдеще. Но също така е добре. Руснаци, усещате ли го? Това е миризмата на нафталин, в която умирате да попаднете. Цялата ви страна скоро ще бъде там“, написа в петък, 9 септември, Андрий Ермак – ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Ще припомня, че на 31 август Европейският съюз реши да спре споразумението с Руската федерация за облекчен визов режим. Единодушно решение за пълната забрана на туристическите визи за руснаци обаче, което беше поискано от редица страни като Естония, Латвия, Литва, Полша и Чехия, обаче не можа да бъде постигнато. На 6 септември Европейската комисия официално предложи преустановяване на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия. След това предложението за спиране на споразумението трябваше да бъде разгледано и прието от Съвета на ЕС. ЕС обаче няма да въведе пълна забрана за издаване на визи, тъй като не беше възможно да се постигне общо мнение по този въпрос.

error: Свържете се с автора за разрешение!!