ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА!

консултации радев
Време за четене: 5 минути

Fiat lux, т.е да бъде светлина! Вие спомняте ли си как преди време Радев призоваваше да бъдат включени прожекторите, за да има прозрачност. Тогава той цитира Гьоте: ”Светлина, повече светлина!” Щом ще е така, нека да бъде светлина и да насочим прожекторите към “новото” старо статукво, което ни представят за “алтернатива” – Манолова, Слави, Бабикян, Мамикян, Костадинов и сие… Те са “почтените хора”, които днес са поканени да съветват българския президент за датата на парламентарните избори. Впрочем, един добър повод българите да се попитат за пореден път каква партия е „Има такъв народ“? Никой не знае. Партия ли e сдружението на Манолова? Кого представляват “Отровното трио” и Бабикян, чието име се спряга като собственик на сайтове за фалшиви новини и за дезинформация. Крайно националистическата “Възраждане” пък e в процедура на закриване. “Изправи се.бг” и “Отровното трио” не са партии. Колкото до рейтинговането им в социологията, българите отдавна нe се доверяват на нея…И основанията за това са, че няма как нещо, което не присъства обичайно в актуалната политическа среда, да бъде измерено с критериите на политически избор.

Подходът на Радев е подход на самодеец в държавността и в политиката, защото той няма хабер от легитимност на политическия процес. Днешните срещи само затвърждават съмненията за протестърските му забежки. Целта е Радев да угоди на тези, които последваха юмрука му. По този повод днес прочетох, че демократите в Камарата на представителите на САЩ щели да внесат в понеделник искане за импийчмънт срещу действащия президент Доналд Тръмп заради подстрекаване към метеж и нахлуване в Капитолия на поддръжниците му, подтикнати от него, а метежниците щели да отговарят пред закона. Не знам дали Тръмп ги е подтиквал, защото и тамошните медии се провалиха в отразяване на истината, но това че българският президент насъскваше към метеж и призоваваше за насилствено сваляне на законната власт, беше явно и е доказуемо. Това че същите тези хора разнасяха ковчези, провесваха бесилки, поддържниците им проникнаха в българската Капитолия, висяха по прозорците или во главе с Манолова се търкаляха по пода в сградата на парламента.

Обявяването на консултации за определяне дата на изборите, след като категорично това бе заявено точно преди месец, е всъщност излишно и закъсняло. Истината е, че целта е друга. Както писах рано тази сутрин в моя профил – това е единствената легитимна възможност Радев да демонстрира публично политическата си оценка към тези протестърски джуджета. По-точно казах, че така той ги официализиpа като субекти в политическия живот. “Пъпната връв” е хвърлена и той се надява в бъдеще на тяхната подкрепа. Няма как да бъдат скрити политическите му игрички с използване на пандемията по некоректен начин заради конкретен политически интерес, обвързвайки го с предизборната президентска кампания за втори мандат.

По конституция датата на изборите е лично решение на президента. В хода на вземане на решение в пандемична ситуация всеки компетентен президент прави консултации много преди да се изстъпанчи пред ТВ камери и самонадеяно да изрецитира първата дата, която по-скоро трябваше да прозвучи заплашително към правителството. Що се отнася до протокола за здравословното обезпечаване на изборите и съобразяването с конституционното право на всеки гражданин да гласува, зависи от датата, определена с указ. Няма такова нещо – дайте ми протокола, за да реша! В този смисъл, гафовете на Радев нямат край. В този контекст се сещам за наскоро отправената от него реплика към премиера Борисов, че бил ортак с Ердоган. Или публично подхвърленото предизвикателство, че Борисов трябва да мисли как ще отговаря за високата смъртност от коронавируса, а не да се занимава с датата на изборите. И веднага ми щракна един кадър, в който си представям как германският президент Щайнмайер обвинява публично канцлера Меркел, че са ортаци с Путин. Или как заплашително й казва да не се занимава с изборите, а да мисли как ще отговаря за високата смъртност от коронавируса. Вие представяте ли си го това? А наясно ли сте какъв ефект ще предизвика подобна публична комуникация за държавността, за самия президент и как биха реагирали германските граждани?

С тези закъснели консултации Радев се опитва да смени вече обявената дата вероятно под нечий натиск. Но има нещо, което не всички коментират. При все че подготовката и организирането на изборите се осъществяват от органите на изпълнителната власт и другите институции в съответствие с правомощията им по Изборния кодекс, Радев има претенции да лидира този процес. А всички знаем, че Министерският съвет е този, който координира дейността на органите на изпълнителната власт. Предвид обстоятелството, че по конститутция българският президент не е субект на изпълнителнат власт а и на всяка от останалите две власти, мераците му да продължи с опозиционната си роля и в предизборната кампания за парламентарни избори не e конституционна. По всичко личи, че той иска да се впише като лидер в отстояване честността на изборите. Трябва да си го кажем ясно – това ще е новия “вдигнат юмрук” за подронване доверието в изборния процес и единствената възможност да се оспорва неоснователно евентуалната победа на ГЕРБ.

Радев и този път стъпи накриво. Затова избирам да завърша с репликата на министъра на здравеопазването професор Ангелов:”Опититте да се прави политика в тази безпрецедентна световна криза са нелепи. Ситуацията изисква от всички нас да действаме отговорно и да приведем успешно българския народ през това, което се случва, а след това, когато премине всичко, всеки да следва своите цели и амбиции.”

error: Свържете се с автора за разрешение!!