ДРЪН, ДРЪН ЯРИНА

комуникационна стратегия
Време за четене: 4 минути

БСП продължава да провежда една сбъркана комуникационна стратегия. Ръководството й разбира опозиционната роля единствено в това да й се привиждат проблеми, свързани с ГЕРБ или с управлението. Върху това е изградено и публичното говорене на нейните представители. Така те се отнесоха към дебата за “левчето”, така и към по-актуалната тема за машинното гласуване. Цялото им участие в дебата по тези теми премина и преминава като отражение на експертен дефицит и некомпетентна аргументация. Стигнаха до там, че в стремежа да ни убедят колко е важен размера на държавната партийна субсидия, “забравиха”, че партиите са доброволни сдружения на гражданите. Те не са на бюджет към държавата, а получават от нея само част от финансирането във формата на субсидия. В същото време законът за партиите предвижда и други източници, защото практиката е на смесеното финансиране. В тази връзка, ще ви припомня само едно от изказванията по темата – това на Свиленски, че „партийната субсидия трябва да бъде намалена така, че партиите да могат да функционират. Партиите не са търговски дружества. На партиите се дава финансиране, за да работят с хората, да правят политика. Това, което правят ГЕРБ, е удар срещу демокрацията, държавата и политическите партии. Управляващите не искат да имат опозиция“. На това повечето български граждани отдавна казват, че е ”дрън, дрън ярина”, защото е празни приказки и глупости.

Запитвали ли сте се, защо БСП определено избягва реалните коментари, т.е. те да са свързани със сегашните обстоятелства или проявления на избирателния процес. Ето ви другата, по-актуалната тема – машинното гласуване! Ами и тук, при наличието на експертен дефицит и умения за компетентна аргументация, най им е лесно да спекулират. Спекулация е, че хората имали повече доверие на машините, премълчавайки данните от доклада на ЦИК. Спекулация е също, че машините правили процеса по-прозрачен, като умишлено елиминират оповестените от експертите технологични проблеми, които са се проявили по време на евроизборите и как това се отразява на обективната крайна картина. Не е вярна и опорната им точка, че нямало дебат по темата. Ама от колко време не друго управление, а това на ГЕРБ внедрява машинното гласуване и го поставя на обществен фокус. Пак според БСП – само машините можели да осигурят честен вот! Питам ги аз, те кого правят будали? Всеки български гражданин знае, че партиите имат представители в избирателните комисии, а избирателните секции са пълни с наблюдатели – и по време на гласуването, и при броенето.

Най-голямата им спекулация, която те повтарят по няколко път ина ден е, че “премахването на машинното гласуване е антидемократично и показва подготовка за манипулиране на вота.“ Това побърза да каже и лидерката им Нинова, когато в петък БСП и ДПС умишлено не се регистрираха и провалиха кворума, защото били против отменянето на машинното гласуване за предстоящите избори. Ако ви трябват примери за кухо и манипулативно говорене, това е! То е същото като да кажеш, че в Европа няма демокрация, защото там няма машинно гласуване. Или – във Венецуела има демокрация, защото там има машинно гласуване и е без значение факта, че по време на последните избори там е допусната манипулация на вота на милион и повече гласоподаватели. Между другото, те много разчитат на евентуален хаос по време на изборите и гледат на това, като на последна възможност за оставка на правителството. Колкото до “подготовка за манипулиране на вота”, то си е стара песен на социалистите. Но те са си такива – компенсират политическата си слабост да са алтернативна опозиция, разчитайки на спекулативното говорене за привличане на електорална подкрепа. В това отношение те все повече заприличват на хейтъри – всичко мразят и нищо не обичат. Освен може би, че обичат да говорят в стил “дрън, дрън ярина” и както е актуално напоследък да се говори за тях – обичат и чуждите пари…

error: Свържете се с автора за разрешение!!