КОЙ Е КИЪР СТАРМЪР?

Време за четене: 5 минути

След изборите във Великобритания

Лейбъристката партия, ръководена през последните четири години от Киър Стармър, спечели убедителна победа на изборите на 4 юли във Великобритания. На 5 юли крал Чарлз III възложи на лидера на лейбъристите да състави ново правителство. Но кой е Киър Стармър?

Въпреки убедителната победа, пише Politico , Стармър не е много известен във Великобритания. Изданието го нарича „твърде предпазлив и твърде плах“ политик, противопоставяйки го на предишния лейбъристки премиер Тони Блеър, майстор оратор и шоумен. Стармър, от друга страна, не обича митингите и изглежда ги избягва, като предпочита личните срещи с избирателите. Един лейбъристки стратег каза, че Стармър е по-скоро като „нерешителен избирател“, който не вярва на никоя партия, отколкото като политик.

Киър Стармър е на 61 години. Той е роден в малкото градче Окстед в графство Съри. Учи право в университета в Лийдс, а по-късно в Оксфорд. От 1987 година работи като адвокат и специализира права на човека. Като такъв той защитава осъдените на смърт затворници в Карибите и Африка. Стармър е участвал в трибунала за бивша Югославия, представлявайки интересите на жертвите на сръбската армия.

През 2008 година става директор на Public Prosecution Service – главната служба за наказателно преследване в Англия и Уелс. След седем години, през 2015 година, Стармър е избран за първи път в Камарата на общините. В парламента той е член на кабинета в сянка (опозиция) на предишния лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, където е министър в сянка за Брекзит. Тогава той по-специално се изказваше в полза на провеждането на втори референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Oчаква се след неговото избиране отношенията между кралството и Европейския съюз да се стоплят.

През 2019 година лейбъристите на Корбин претърпяха съкрушително изборно поражение с най-лошия си резултат от 1935 –та година насам. Една от причините за поражението е двусмислената репутация на самия Корбин – избирателите го смятаха за „заплаха за националната сигурност“, с което се съгласиха и някои членове на фракцията в Камарата на общините. Корбин, по-специално, се застъпи за ядреното разоръжаване на Великобритания и разпускането на НАТО, изрази симпатии към режима на венецуелския авторитарен лидер Уго Чавес и беше против западната помощ за Украйна след руското пълномащабно нахлуване. На този фон Стармър спечели партийните избори и стана лидер на лейбъристите през 2020 година.

Както пише Politico , новият лидер на партията прекара четири години в опити да докаже на избирателите, че е пълната противоположност на Корбин по въпросите на националната сигурност. В продължение на четири години, вкл. двете години след руската инвазия в Украйна, Лейбъристката партия подкрепя всички инициативи на управляващата Консервативна партия за укрепване на отбранителните способности и за подкрепа на Украйна в борбата срещу руската агресия.

Малко след като Великобритания обяви намерението си да прехвърли танкове Challenger на Украйна, Стармър каза: „Ние всички подкрепяме ролята на Обединеното кралство в предоставянето на Украйна на всички оръжия и технологии, от които се нуждае, за да се защитава. Това е единственият начин да се уверим, че „нелегитимният президент на страната-агресор на Руската федерация Владимир Путин ще бъде победен“. А за след края на войната, той каза: „Путин и всичките му съучастници трябва да бъдат изправени пред правосъдието в Хага“.

През май 2024 година министрите на външните работи и отбраната в сянка на лейбъристите – Дейвид Лами и Джон Хийли, пътуваха до Киев, за да уверят Украйна, че в случай на смяна на правителството, „решимостта на Великобритания да подкрепи Украйна, да се противопостави на руската агресия и да преследва Путин за военните му престъпления, няма да се промени“.

И въпреки че след победата на изборите Стармър обеща на поддръжниците си, че промените във всички области ще започнат незабавно, подкрепата за Украйна и сътрудничеството в областта на сигурността със съюзниците от НАТО най-вероятно няма да бъдат засегнати, отбелязва RFE . В края на юни лидерът на лейбъристите потвърди в интервю за The Guardian, че новото правителство възнамерява да изпълни споразумението за сигурност с Украйна, като харчи не по-малко от £3 милиарда годишно за военна помощ на Киев, както и на предстоящата среща на върха на Алианса във Вашингтон ще поиска от съюзниците да увеличат помощта за отбрана на Украйна, която се защитава срещу руската агресия.

В първата си реч след встъпването в длъжност Стармър се обърна към сънародниците си с обещанието да върне страната в по-спокойните води:“Със сигурност за всички е ясно, че страната ни се нуждае от по-голямо пренастройване, от преоткриване на това кои сме ние, защото независимо от това колко силни са били бурите в историята, една от най-големите сили на тази нация винаги е била способността ни да намираме път към по-спокойни води“. Това зависи от политиците, особено от тези, които се застъпват за стабилност и умереност, както правя аз“. И добави:“Моето правителство ще се бори всеки ден, докато не повярвате отново. Отсега нататък имате правителство, необременено от доктрини, водено единствено от решимостта да служи на вашите интереси. За да се противопоставим мълчаливо на онези, които са отписали страната ни“.

error: Свържете се с автора за разрешение!!