КОЙ ГОВОРИ ЧРЕЗ БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ

българския президент
Време за четене: 4 минути

Написах много статии за българския президент. Как иначе! Такова чудо в кратката история на българската президентска институция не се е случвало! За обица да е на българските избиратели, когато следващия път решат да изберат за държавна позиция човек, който няма един ден опит на държавник или на политик. Като добавим към това и недостатъците на характера… Но затова пък, според червения социолог Кънчо Стойчев, той „е един истински мъж, силен и здрав, направил се от А до Я. Това е човек обсолютно неуправляем. Той не е достатъчно опитен, но честен човек и не може да бъде кукла на конци и обхванат в някаква мрежа.” Засега не обръщайте внимание на синтактичните пукнатини в цитата, а само на защитната теза на този придворен, който не смее да каже, че “Царят е гол.”

След вчерашната позиция на президента Радев, относно положението във Венецуела и начина, по който той за пореден път се подигра с българската конституция, няма съмнение, че този човек е негоден да заема тази висока държавна позиция. Очевидно е роб на своите комплекси и е избрал най-неподходящата роля за себе си – да нарушава конституцията и да се противопоставя на националните ни интереси. А те са свързани със самочувствието на българските граждани да са част от демократичната общност на ЕС и на света. Ние най-добре знаем какво е да се живее в условията на комунистическа диктатура. Ние най-добре знаем какво може да сполети народа на всяка държава – рано или късно, когато на власт са комунисти и социалисти от калибъра на Мадуро. Особено, ако те са решили докрай да останат във властта.

Днес все повече български граждани се срамуват от избора, който са направили. Шокирани са от пълната неадекватност на държавния глава, който не се съобразява с конституционните текстове. Изправил се е срещу всички власти и не е в състояние да изпълни едно от най-важните си конституционни задължения – да е медиатор между тях. Агресивното му поведение, което поражда разединение и противопоставя, не кореспондира с очакванията за обединител на нацията. А и да представляваш единството на нацията не е като да спекулираш за важните неща, които отразяват истината за българската социално-икономическа действителност, ролята на страната ни като фактор на Балканите и член на ЕС, съблюдавайки принципите на солидарност и със свой глас в европейската политика. В този контекст, няма никакво съмнение, че външната политика е не само балансирана, но и устойчива в следването на евроатлантическите ориентири.

Опитите на президента да представя някаква друга външна политика и да не зачита конституцията, която ясно казва, че външната политика е отговорност и ангажимент на Министерския съвет, може да бъде квалифицирано единствено като поредно незачитане на основния закон. По този начин той застана на страната на държави като Русия. Ние сме от другата страна на Русия, при евроатлантическите ни партньори. С този случай Радев открито се изправи срещу евроатлантическата ни принадлежност с постоянното демонстриране на конюктюра, която не се нрави на преобладаваща част от българските граждани. Така президентът застана срещу народа и срещу правителството, но на страната на диктатора Мадуро, довел държавата до глад, мизерия и инфлация над един милион. Аргументът за върховенството на международното право щеше да звучи искрено, ако по същия начин бе изразил позиция и за Крим. Това за съхраняването на диалога между управляващи и опозиция в името на политическия процес, е също много важно, но той самият отдавна е загърбил подобен подход и се е вторачил в обостряне на отношенията между президентството от една страна, и от друга – управляващите, трите независими власти, парламента, гражданите…

Моите въпроси остават: “Кой говори чрез българския президент? А български президент ли е той?” И бъдете нащрек, защото опасно и почти по Мадуровски звучи подтекста на едно изречение от злополучния му отчет: „Ако и следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция, или пък формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система“. Та той постави себе си над конституцията и правото ви на личен политически избор! Народе…

error: Свържете се с автора за разрешение!!