КАЛИНИНГРАДСКИ ПРЕЦЕДЕНТ*

Време за четене: 7 минути

Коя е основната грешка на западните пацифистки интелектуалци

Любко Петренко, Zahid.net

В края на юни авторитетният германски седмичник Die Zeit публикува поредното послание на група германски интелектуалци в стил „мир за мир“. Авторите на писмото твърдят, че много обичат Украйна и украинците, че са възмутени от бруталната руска агресия. Но „тъй като Русия превъзхожда във военно отношение и има възможностите за по-нататъшна военна ескалация“, може би не си струва да губите време и усилия и да прекратите съпротивата. Защото „продължаването на войната с цел пълна победа на Украйна над Русия означава още хиляди загинали във войната за цел, която не изглежда реалистична“.

Подписалите писмото, разбира се, не са го адресирали до украинците. Очевидно те осъзнават, че това е безперспективно, разбират, че ние се борим не защото много искаме, а за да запазим държавата, нацията и народа. След Бучи, Ирпен, Волноваха и Мариупол целият свят разбра, че капитулацията пред руснаците, ако може да донесе нещо, то ще е само срам, обида и репресии. И определено няма да донесе спасение.

Така че писмото е адресирано предимно до западните политици. „Затова западните страни, които подкрепят Украйна във военната сфера, трябва да се запитат какво точно търсят и дали (и за колко време) доставката на оръжие е правилният път“, казват те. Разбира се, че е „погрешно“, ако се вслушате в тезите на подписалите се. И в писмото следва следната заплаха: „Нещо повече, последствията от войната вече не се ограничават само до Украйна. Неговото продължаване причинява мащабни хуманитарни, икономически и екологични бедствия по целия свят. В Африка се задава глад, който може да струва живота на милиони. Покачващите се цени, недостигът на енергия и храна вече доведоха до безредици в много страни. Ако войната продължи и след есента, недостигът на торове също ще има глобално въздействие. Очакват се голям брой жертви и дестабилизиране на световната обстановка“.

Това е такова плашило. И може би авторите му са прави за последствията от войната. Защото колкото по-скоро свърши, толкова по-добре за Украйна и света. И това може да стане само по един начин: чрез снабдяване на украинската армия с необходимото количество най-нови оръжия, така че да е възможно да се счупи гръбнакът на руския милитаризъм, както и чрез въвеждане на възможно най-строги санкции срещу Русия, така че да не може да възстанови военния си потенциал. И прекратяването на военната помощ всъщност би означавало продължаване на войната, увеличаване на жертвите, унищожаване на украински градове и села, избиване на украинци и негативни последици за целия свят.

Но не, авторите на писмото са категорично против военното укрепване на Украйна. Само дипломация и преговори. В писмото четем следните оплаквания: „Към днешна дата международната общност, особено големите западни играчи, не са положили съгласувани усилия за започване на преговори. Докато това не е така, не може да се приеме, че споразумение е невъзможно и че Путин по-специално не иска да преговаря.“ Наистина, Путин е готов да сключи споразумение, но само такова, при което украинците признават пълната капитулация. Всичко останало не го интересува. И той, и неговите последователи многократно са заявявали това.

Що се отнася до оплакванията за недостатъчност на дипломатическите усилия, тук авторите на писмото или показват пълната си некомпетентност, или брутално лъжат. В седмиците преди началото на пълномащабната инвазия почти всички висши западни политици посетиха Москва: френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън, германският канцлер Олаф Шолц и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. За първи път в историята на Ватикана самият папа отиде в руското посолство, за да предупреди руснаците срещу война. Самият американски президент Джо Байдън не дойде, но няколко пъти се обади на Путин и изпрати при него своя държавен секретар Антъни Блинкен. След това имаше активни опити от същите политици за вразумяане на Кремъл веднага след началото на войната. И всичко без резултат.

Какви повече преговори ти трябват?! Вие, скъпи пацифисти, не знаехте ли за това? Много съмнително, като се има предвид самоличността на подписалите. Например, първи в списъка е известният журналист, публицист, писател, съсобственик на издателство Spiegel-Verlag Якоб Аугщайн (от същата фамилия Аугщайн). А също и политолози, бивши военни съветници, бивши дипломати и др. Никога няма да повярвам, че не са следили развоя на събитията около Украйна или че не са били информирани. Значи, цинично лъжат. Така че цялото им послание не струва нито грош.

С това можеше да приключа темата, ако не беше един интересен момент. В писмото се споменава конфликтът около железопътния транзит до руския анклав Калининград. Ще ви припомним за какво става дума. Литовските власти ограничиха железопътния транспорт на своя територия от Беларус до Калининградска област. Става дума само за забрана на транспортирането на тези стоки, които са попаднали под санкциите, въведени от Европейския съюз срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Тоест всичко останало, което е разрешено, вкл. продукти и хора, може да се превозва. Дори санкционирани стоки могат да бъдат транспортирани например по море или по въздух.

Москва обаче надигна неистов вик, че има блокада, искат да удушат Калининградска област, да уморят хората от глад и т.н. Много руски политици вече отправиха заплахи към Литва, някои почти директно се обявиха за военно решение на проблема. Въпреки че тук всъщност става въпрос за въвеждане на ограниченията на ЕС. Но ръководството на ЕС планира да отстъпи малко. Европейската комисия, под натиска на Германия, подготвя промени в санкциите, които ще позволят всякакви транзити до Калининград.

Защо Германия се откроява по този начин? Ами, първо, Берлин винаги е бил чувствителен към исканията на Москва. Ситуацията, разбира се, се промени след 24 февруари, но не толкова радикално. Второ, както знаете, именно в Литва се намира контингентът на Бундесвера, предназначен да защитава републиката в случай на външна агресия. И тук руснаците заплашват с военна инвазия. Германците отново и отново повтарят, че ще положат всички усилия военният конфликт да не излезе извън границите на Украйна. Това обяснява и позицията им, когато избухна спорът за калининградския анклав.

Разбира се, могат да се считат за разумни аргументите, че в случая с Калининград** Русия изпраща стоки на себе си, т.e. не ги изнася никъде и не ги внася отникъде. Така че тук може да се направи изключение. От друга страна, защо? Има въведени санкции, за да се нанесе удар върху икономическия потенциал на агресивна Русия, така че е необходимо да се придържаме към твърда линия. Защото ако санкциите се въведат само формално, на лист хартия, тогава няма да има голяма полза от тях. А и определено войните няма да спрат.

Да, през последните няколко месеца настъпиха значителни промени в съзнанието на западните общества, но все още не толкова радикални, че да станат необратими. Все още за тях съществува надежда да се “мине между капките”, и ако може – дконфликтът да се разреши с минимални усилия. Мнозина все още смятат, че ще бъде достатъчно да пожертват Украйна на Арес, за да останат в безопасност. Напразно. Споменатият Калининградски прецедент, както и заплахите на Кремъл към Финландия и Швеция за намерението им да се присъединят към НАТО или в крайна сметка – към всички западни държави, заради помощта на Украйна, ясно показва, че войната отдавна е излязла извън границите на Украйна. Поне все още не в нейния боен компонент. И този, който се надява, че със завладяването на Украйнa Путин ще спре, че всички проблеми, описани във въпросното писмо ще изчезнат, е фатална грешка. Загубата на Украйна и още повече – ако Русия не бъде победена, това напълно ще разруши цялата, и без това крехка система за европейска сигурно

Прев. от укр.

*Калінінградський прецедент. У чому головна помилка західних інтелектуалів-пацифістів, Любко Петренко, Zahid.net

**След Втората светона война тази част от Прусия преминава към територията на СССР. Градът е административен център на Калининградска област и е полуексклав, т.е няма обща граница с Русия и е разположен между Литва, Полша и Балтийско море.

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!