“… И МОЛЕТЕ СЕ ЗА НЕЙНИЯ ГОСПОД”

Украйна
Време за четене: 4 минути

Обичайте своята Украйна.

Обичайте я…във време на ярост,

в последния труден момент

молете се за нейния Господ.

Тези четири реда на Тарас Шевченко – духовният водач на украинската нация, събират всичко, което е днес Украйна и от което тя има нужда. Eдин диктатор реши да я унижи, убивайки чедата й и рушейки всичко онова, което наричаме родина и дом. Украинците като един се изправиха срещу смъртта, рискувайки своя, за да спасят другите. Също като Виталий Владимирович Скакун – инженер от военен батальон. Младият човек сам предлага да изпълни задачата по минирането и взривяването на Геническият пътен мост, за да бъде спряна танковата колона на руския агресор. Мостът е миниран, но Виталий няма време да се изтегли и загива. А в живота го очакваше още толкова много време, в което можеше да обича, да създава деца и да строи…Ами онези четиринадесет войници на остров Змейний в Черно море? Изслушах аудиозаписа, разпространен в социалните мрежи и не можех да повярвам, че това се случва на 24 февруари 2022 година! Агресорите крещяха и заплашвайки ги, искаха от тях да изберат – да продължават да не се предават и да умрат или да се предадат, но ще се завърнат живи при близките си. Те избраха да умрат…В кое време живеем? Какви са тези хора, изпратени да убиват? Кой ги е превърнал в толкова безчувствени същества и оръдие на чужда воля?

Това, което се случва днес в Украйна е чудовищно. Чудовищно е, че се случва в началото на третото десетилетие на XXI век. Случва се, защото западът се провали и продължава да се проваля. Какво каза днес украинският президент Володимир Зеленский в едно разпространено видео:“Ние сами се защитаваме, а най-мощните по сила ни наблюдават отдалечe”. Ако не сте го разбрали – този човек в момента е най-самотният човек, а върху плещите му лежи съдбата на 40-милионна Украйна. И точно сега от него се иска да е най-силният. Представяте ли си, че той трябва да се крие, защото целта на агресора била да го намери и да го….убие. Така окупаторът щял да постигне целта си – да унижи цяла една нация и да я накара да признае, че е победена. А пътят към това явно е да бъдат убивани невинни хора, а военните им цели да са мирните селища. Ударите по тях са жестоки, а кадрите, разпространявани от световните агнеции, ни показват как една държава се срива пред очите ни. И това се случва в сърцето на Европа! Ако все още не сте разбрали, тази пълномащабна античовешка война е не само срещу Украйна, но тя е акция и срещу Европа, и срещу целия демократичен свят.

А “мощните по сила” наистина проспаха времето. Позволиха на Русия да окупира Крим, оставиха я да превърнe полуострова в база за военен арсенал, затвориха си очите за Донецк и Луганск…. Европа и светът се оказаха безпомощни да кажат “стоп” и на сегашния геноцид. Геноцид над една суверенна държава и нейния народ. Един луд убива и иска да заличи Украйна от картата на Европа! И това е най-потресаващото, което може да ни се случи след Втората световна война. Eдна европейска държава – европейска държава, а не остров Тамбукту, е наказана от един от малкото диктаторски режими в света, защото е избрала да е част от демократичния свят. А това никак не се харесва на диктаторa. Жестоко е! Подсъдно е! И ни връща към отдавна отминали времена, когато всичко се решаваше със сила, а териториите се прекрояваха с войни и много кръв.

И днес, ако някои трябва най-много да се срамува, това са онези, които претендират да са световни лидери. Казвала съм го, и ще го повторя и сега – вече не съм сигурна, че такива има! Щом един демократично избран президент като Зеленский, казва на всеслушание, че сред броени часове може да не е между живите, защото това е целта на агресора – да превземат столицата, a светът го слуша, степенувайки санкциите….Какво да ви кажа, освен че е дошъл края на нормалността. А тероризмът така е окупирал душите ни, че дори и след чутото оставаме безразлични и в някакъв космически тупик. Изход не се вижда. XXI век ли? Векът на четвъртата технологична революция ли? Оставете! Днес мирни хора се крият в бомбоубежища, защото някой си ги е избрал за военна цел…Затова се молете за Украйна и за нейния Господ, защото в този труден момент те имат нужда от вас.

Р.Р. А аз написах тези редове, защото войната е и в моя дом…

error: Свържете се с автора за разрешение!!