БЪЛГАРИЯ ТОЧНО СЕГА ИМА НУЖДА ОТ ИЗРИЧАНЕ НА ИСТИНАТА

истината
Време за четене: 5 минути

След вчерашния ден не мисля, че е време за компромиси. Време е за изричане на истината за онова, до което ни докара т.н. Промяна. Замазването й „в името на България” с нищо няма да помогне на същата България. Шансът вибрациите на тази фраза да стигнат до онези, които мислят, че принадлежат към политическата класа, се е минимизирал до такава степен, че надежда почти не остана. През последните две години „бракониери” нахлуха в политиката със задачата да унищожават българската държавност. Малкото, което успяхме да постигнем с членството ни в Европейския съюз – стрктурирането на системите и всичко онова, което направи възможно членството ни в двата съюза – ЕС и НАТО. Усещането е за изчерана политика, тъй като малко са политиците с политическа култура и малко са партиите – освен ГЕРБ, които говорят за политики(правете разлика между политики и мерки ). Пълен дефицит на словесен, интелектуален и политически капацитет. Срамно е като констатация – след повече от тридесет години демокрация, качеството на българските политици да достигне най-ниското си ниво. Шокиращо е присъствието в публичната среда на депутати като тези от ПП. Уточнявам – депутати, защото извън този тематичен кръг засега, други лица остават публично неизвестни.

Днес за истината „корупционен модел Промяната” трябва да се говори ежеминутно, защото това, което тяхното управление направи срещу България и държавността, срещу българските граждани, продължава да изглежда все така непоправимо. Проруската коалиция ДБ-ПП-БСП-Възраждане работят против интересите на България и на българските граждани. А България е в изолация, която се задълбочава. Освен кризите и невъзможността да започне тяхното решаване, страната ни днес не разполага с дипломацията, която да я представлява и да я върне на коловозите, където управлението на Борисов и лично той я бяха извели. България изгуби стратегическите си позиции не само на Балканите, но ние загубихме и доверието на евроатлантическите ни партньори. А дипломацията винаги е била и днес остава правилният инструмент за разрешаването на сложни международни отношения, вкл. и за преодоляване на напрежението в междусъседските отношения на Балканите. Българската дипломация по време на правителствата на ГЕРБ винаги първа е задавала тона на добросъседството между балканските държави. Днес това вече не може да се случи, защото българската дипломация изгуби авторитет, но и в персоналната си представителност очевидно не притежава необходимия потенциал, eкспертиза и капацитет.

Заради състоянието, до което бе докарана България през последните две години, България има нужда днес не от политически компромиси, а от публично изричане на истината за всичко, което се случи през времето на осеммесечното управление на „Промяната”. Обществото очаква отговорите на много въпроси и най-важният е свързан с това кой и кои са авторите на този капан, в който бе вкарана българската държавност и българския политически живот. Кой вкара случайниците, хора като Петков – без публични биографии и никому неизвестни, да разоряват България и да работят срещу нейния външнополитически имидж. Аз отговори имам. Тези, които очакват отговорите са българските граждани, които с всеки ден ще стават все по-аполитични, а в очите им, политиците – все по-непотребни. Точно заради това, сега не е време за компромиси. Политическият боклук ПП-ДБ-БСП-Възраждане наистина трябва да бъде изринат до минималните граници и повече никога да не се докосват до властта. Време е в политиката да се завърнат и да влязат личности с политическа култура, които знаят как функционират демокрацията и правовата държава, притежават необходимата експертиза, наясно са с технологията на управлението и с функционирането на демокрацията и на правовата държава.

Има партии, които с появявянето си са осъдени да губят. Пораженията ще съпътстват пътя им и няма никакво значение дали мадуровките – тези компютри с глас, са ги подредили на първо или на второ място. Абсолютното политическо тегло се измерва с автентично присъствие, а засега действителната електорална подкрепа за ДБ и ПП се оказва една мистерия. Фактът, че ДБ тактически се е прилепила към „шуробаджинашкия кръг”, може да е само знак за страха и на двата субекта след още едни предсрочни избори да не влязат в Парламента. Колкото и да не им харесва, но това е признание за собствения им провал. Развяваната като байряк, т.н. съдебна реформа, обвързана с тях, претърпя несъстоятелност, предвид начина, по който те си я представят. Що се отнася до ПП, самото им присъстие в българската политика е изцяло несъстоятелно. И аргументът не е само във вероятната невъзможност да изградят местни структури, което е знак за липсата на действителна електорална подкрепа.

И двете въпросни партии имат един проблем и той е дефицита на политически авторитет, което те не осъзнават и не си признават. Затова виждат спасение за политическото си оцеляване, като не спират да прехвърлят собствената си вина върху управлението на ГЕРБ и на Борисов. Работата е там, че тази мантра вече не им върши работа. От две години ГЕРБ не са в управлението на държавата, a статуквото се нарича ПП, ДБ,БСП. А състоянието, в което се намира в момента България е тяхно дело. И въпреки опитите за изчегъртване на ГЕРБ като фактор в българската политика, партията на Борисов продължава да получава най-голяма електорална подкрепа и то след десет години управление. Факт, който опровергава налагането на негативната конотация на модела ГЕРБЕ”. В същото време ентусиазмът на ДБ за съдебна реформа продължава да не се ползва с публичен авторитет, която се оказа едно кухо съдържание, в което единственото реално е името на Иван Гешев. Що се отнася до провала на ПП, то е в неспособността им да идентифицират минимум политически нагласи и управленски умения, потъвайки в краен ляв популизъм и в утехата да обещават, да обещават….светло бъдеще. Общо взето говорим за гедна патология, която намира хранителна среда, заради отдръпването от политиката на личностите със зряла политическа култура и познание за държавността и за демокрацията. Време е да се даде отпор на случайниците и шарлатаните в политиката. Това може да го направят само гражданите с вота си по време на избори.

error: Свържете се с автора за разрешение!!