POST FACTUM

Инициатива "Три морета"
Време за четене: 4 минути

След събитието

Радев продължава да не разбира случилото се в Естония и следва неотклонно типичното за него поведение. Няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов категорично отрече да има общо с COVID скандала, свързан с провала на визитата му в тази балтийска република, от прессекретариата на държавния глава излязоха с подробна справка за случилото се около международната инициатива „Три морета“ с “доказателства” как с “действията си управляващите са искали да осуетят домакинството на България”. В отговор на внушенията реагираха публично и премиерът Борисов, и Външното министерство.

Началото на Инициатива „Три морета“ беше поставено в Дубровник през август 2016, като в нея участват 12 централно- и източноевропейски държави, разположени в пространството между Балтийско, Адриатическо и Черно море, откъдето идва и името на самата инициатива. Освен Полша и Хърватска, членове на Инициативата са Естония, Латвия, Литва, Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, България, Румъния и Словения. На втората среща на върха на Инициативата, провела се във Вършава през юли 2017 присъства и американският президент Доналд Тръмп, който изрази ясно подкрепата си за нея. Въпросът е, какви политически или икономически причини стоят в основата на тази инициатива? На първи прочит най-ясен е нейния фокус върху енергийните проблеми, но и в области като транспорт, енергетика и комуникации. Към този момент на мен ми е известно, че България търси партньорство по три проекта – тунелът под Петрохан, рехабилитация на железопътната връзка Русе-Варна и разширяване капацитета на газохранилището в Чирен. Страната ни е активен участник във всички прояви в рамките на ИТМ и e една от държавите, която задели 20 млн лева за инвестиционния фонд на Инициативата.

Що се касае до поемането на българското председателство на ИТМ, от месеци правителството оценява възможностите то да бъде реализирано не през 2021, а през 2022-година. Така че старателно подреденото и публикувано “доказателство” на президентската институция как правителството се противопоставяло, постигна обратния ефект. Става ясно, че Министерството на външните работи взема предвид един такъв важен факт като провеждането през 2021 година на два важни избора – парламентарни и президентски. Нормално е да се очаква, че тя ще премине под този знак. Няма как това да не се отрази на политическата обстановка в България. Така че правителството е изразявало по-скоро определени добре аргументирани резерви по отношение времето на провеждане. Естествено е да се прогнозира покачване на политическия градус в обществото, както и напрежението около реализирането на мандат за сформиране на правителство след парламентарните избори през март. Да не забравяме, че България е парламентарна република и решенията за вътрешната и външната политика се вземат от правителството. По конституция отговорностите са на правителството и то е в правото и в задължението да преценява обективните обстоятелства и фактори, свързани вкл. и с организирането и провеждането на такъв отговорен форум. Но и в този случай Радев неглижира конституционните текстове и водещ при него отново е личния интерес и Его-то му.

А какъв може да е интереса на Радев? Но преди това, между другото, да вметна, че цялата работа по подготовката, организирането и провеждането на българското председателство на инициативата “Три морета“ ще трябва да я свърши правителстовто. И всичко това Радев очаква да се случи на фона на заявеното от него сваляне на доверието от правителството, на оглавявания от него незаконен опит за метеж срещу правителството и на призива му към членовете на законното правителство “Мутри вън”. Показателен е факта, че той е разрушил всички мостове за комуникациия и диалог с трите власти и демократичните институции. Ще ми отговорите, че това не касае Радев. Нали той има само представителна представителна роля и ще се включи като фигурант в заключителната фаза. Важно е да се ознаменува с поредната фотография, като тази в Талин да поеме домакинството на България от естонския президент.

Питате се защо Радев е толкова настоятелен държавата ни да поеме следващото председателството точно през 2021 година? Ами аз вече ви го казах. Той вижда в това възможност да си направи предизборен пиар. Да не забравяме, че става дума за последната година от мандата му и за навечерието на кандидатирането му за втори президентски мандат. Изглежда вероятно, тъй като всички факти говорят, че той е може би единственият, който продължава да не осъзнава в какво блато замъкна президентската институция. Това е мандатът, който е повод да си направим заключението какво никога повече не бива да се допуска – човекът на този пост трябва по конституция да забрави Его-то си, да осъзнава необходимостта и задължението да притежава оптимален политически и държавнически опит, да обича народа и България. Този човек няма нищо от така изброеното, и най-важното – той няма какво да даде на нацията. Затова ще се присъединя към преобладаващото мнение – след естонския случай за Радев реално не съществуват повече шансове за политическа кариера въобще, а да не говорим – за втори президентски мандат.

error: Свържете се с автора за разрешение!!