ИНИЦИАТИВАТА Е В ОТБРАНИТЕЛНИТЕ СИЛИ НА УКРАЙНА*

Време за четене: 3 минути

A руснаците искат да видят “слона“

Станіслав Безушко, Zahid.net

Украинските медии упорито пишат за контранастъплението в района на Херсон. Въпреки че многократно съм отбелязвал в предишните си публикации, че досега говорим за контраофанзива, а не за контранастъпление. Обществото очаква бързи победи и това може да се разбере. По-трудно е да се разберат личности, които гордо се наричат ​​военни експерти, но не могат да обяснят разликата между контранастъпление и контранастъпателни действия. И няма разлика дали е 2022 или 1944 година.

В момента вниманието ни е насочено основно към десния бряг на Днепър. Чакаме освобождаването на Херсон и изпращането на шлепове с херсонски дини по Днепър. Въпреки че в края на миналата седмица, с печелившите доклади, превключихме малко към Донецка и Луганска област. Във всеки случай сега има игра на нерви, тест за издръжливостта на страните, способността за бърза оценка на ситуацията на бойното поле. И това не касае нас с вас, а само военното командване. Всички видяха активните действия на Силите за отбрана на десния бряг на Днепър, там има славни постижения. Всичко благодарение на това, че имаме стратегическа инициатива в тази насока от поне месец и половина.

Силите за отбрана обаче са активни и в посока Мелитопол/Бердянск. И въпреки малко по-малкото внимание, защитата на това направление в момента е основната задача за руснаците. Както отбелязва известният военен експерт Константин Машовец, за да задържат сухопътния коридор от Русия към Крим, руснаците трябва напълно да окупират Запорожка и Донецка области. В противен случай този коридор ще бъде много уязвим. Също така в посока Изюм силите за отбрана нанасят точкови удари, което създава осезаеми проблеми за окупационните войски.

Така че украинските сили за отбрана действат активно в три основни направления и руснаците в момента трябва да гадаят къде ще бъде основният удар, за да изпратят там резерв. Нещо повече, поставената от Кремъл задача до 15 септември да влезе в административната граница на Донецка и Луганска област остава нерешена. Съответно те имат значително разпиляване на сили и средства.

Наскоро нашите отбранителни сили затрудниха още повече руснаците. Те форсират река Сиверски Донец и навлизат в село Озерне. Съдейки по видеото, пуснато от защитниците, никой не е имал намерение да остава там. Това беше по-скоро демонстрация на това, което можем. Че не е нужно да правим понтонни преходи за бързи и болезнени удари. Че дори и пехотата от ТрО и стрелковия батальон НГУ могат да нанесат осезаем удар.

Сега руснаците ще трябва да укрепят защитата на целия бряг на реката, да променят логистиката, да увеличат броя на хората на позиции, да разтегнат резервите. В същото време, поради активните действия на украинските войници в района на Луганск, те са принудени частично да спрат активните настъпателни действия там и да започнат да подобряват защитата.

Следователно задачата да се определи къде ще бъде нанесен следващият голям удар на украинските сили, стана още по-трудна. Защото навсякъде трябва да си готов за това, а на фронт с дължина над 1300 км не е толкова лесно. Особено когато прецизните удари на HIMARS по руските складове с боеприпаси създадоха неимоверни проблеми с логистиката. Намирането на потенциален „голям проблем (слон)“ е ключово за руснаците в момента.

Ние постепенно увеличаваме натиска, принуждавайки противника да привлече всички налични резерви и да реагира прецизно на нашите действия. Наша е стратегическата инициатива. Това далеч все още не е победа, a прихващане на инициативата в повечето участъци на фронта.

Прев. от укр.

* Оригиналното заглавие е „Сили оборони перехоплюють ініціативу. А росіяни хочуть побачити «слона», Станіслав Безушко, Zahid.net

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!