ОТКРИХА СВЕТОВНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ В ДАВОС

Време за четене: 4 минути

Днес, 23 май, официално бе открит Световния икономически форум (WEF), който за първи път от 35 години е без участието на Русия. Заради войната срещу Украйна, организаторите и участниците решиха да се разграничат от държавата-агресор и тя се провежда без нейни представители на официалните събития. Както съобщих в предишна моя публикация (“Световният икономически форум в Давос“), срещата, която е ежегодна, се провежда след две години отлагане заради пандемичната ситуация с коронавируса. Тази година централната тема е „Повратна точка в историята: публична политика и бизнес стратегии“. Като цяло участниците ще засегнат редица въпроси, вкл. нахлуването на Русия в Украйна, възстановяването на украинската инфраструктура, пандемията от COVID-19 и изменението на климата. Участие в събитията ще вземат около 2000 гости и почти 50 световни лидери. Сред тях са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на МКЧК Петер Маурер, ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева, президентът на Полша Анджей Дуда, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германският канцлер Олаф Шолц, пратеникът на САЩ за климата Джон Кери.

Днес е официалното откриване на форума и в събитието чрез видеовръзка взе участие президентът на Украйна Володимир Зеленски. В Давос Украйна е представена и лично от Михаил Федоров – министър на цифровизацията, Юлия Свириденко – министър на икономическото развитие и търговията, Дмитрий Кулеба – министър на външните работи, Кирил Шевченко – управител на НБУ и Виталий Кличко – кмет на Киев. С бурни аплодисменти участниците посрещнаха и изслушаха посланието на президента Зеленски. Както винаги, когато говори за ситуацията в Украйна, и този път той впечатли с умението си да намира точните думи, да комулира обществена енергия и международна подкрепа върху основата на човешките ценности. Кои са основните моменти от неговото слово? Eто някои от акцентите:

*Грубата сила не търси нищо друго освен да подчинява. Тя не обсъжда и не търси другото мнение, а убива, както прави Руската федерация в Украйна. Русия се превърна в държава на военните престъпления.

*Историята помни много моменти, когато нейният ход се е променял драстично. Имаше исторически обрати, които бяха забележими и такива – не особено забележими, но винаги трябваше да се реагира. Днес са много тези, които не останаха безучастни и реагират – ООН, ОССЕ, МААЕ, СТО, но достатъчни ли е? Необходимо е да се промени подходът, да се създадат нови инструменти.

*Ние спряхме руската армия и постепенно изтласкваме окупаторите от нашата земя, но щеше ли да се случи тази агресия, ако миналата година имаше кой да ни послуша и да наложи санкции срещу Руската федерация? Не очаквайте фатални изстрели, защитете свободата си незабавно и максимално. Ето какви трябва да бъдат санкциите – максимални. А все още няма такива санкции срещу Русия. Необходимо е пълно изтегляне на бизнеса от руския пазар. Ценностите трябва да имат значение. Предлагаме на всяка компания, напускаща Руската федерация, да продължи дейността си в Украйна. Предлагаме и безпрецедентно възстановяване на страната ни след войната, като ви каня да вземете участие в това.

*Човечеството трябва да се застрахова срещу глада, а Украйна е готова да предостави платформа за дейността на такава организация.

*Ние имаме нужда от оръжия, финанси, политическа подкрепа, санкции срещу Руската федерация, и ако получим 100% от нашите нужди, тогава резултатът от това ще бъде десетки хиляди спасени животи. Ето защо Украйна се нуждае от оръжията, които искаме, а не само от тези, които ни се предоставят. Предвид пълномащабната инвазия на Руската федерация, ние се стремим да укрепим собствената си отбрана и искаме да създадем такива условия, при които хората и бизнеса да не се страхуват да се развиват в Украйна.

*За да осигурим мир и спокойствие, трябва да действаме бързо и да не се страхуваме да създаваме нови прецеденти. Войната може да се повтори, сигурен съм в това. Нашата задача е да направим най-модерната система за противовъздушна отбрана, най-модерната мултисистема за сигурност, да имаме споразумение за сигурност с държави, на които вярваме и се доверяваме. Желателно е то да бъде ратифицирано от парламентите на страните – стратегически партньори, така че всякакви планове на агресора за нахлуване в Украйна да бъдат предотвратени и той да няма шансове да нахлуе отново в бъдеще на нашата земя.

„Под знака на темата „Повратна точка в историята: публична политика и бизнес стратегии“, годишната среща на Световния икономически форум в Давос тази година ще бъде най-навременната и последователна годишна среща от създаването на форума преди повече от 50 години“, каза основателят на форума Клаус Шваб. Срещата ще продължи до 26 май.

error: Свържете се с автора за разрешение!!