ИЗ РЕЧТА НА БАЙДЪН ВЪВ ВАРШАВА

Байдън
Време за четене: 4 минути

Едно силно и важно послание

Атаката срещу една от страните от НАТО е атака срещу целия Алианс

„Догодина ви приветствам на срещата на върха на НАТО в Америка, когато ще отпразнуваме 75-ата годишнина от създаването на най-силния съюз в с-вета. Всеки член на НАТО знае, и руснаците го знаят, че атака срещу една страна от НАТО е атака срещу всички страни от алианса, това е атака срещу всички наши територии. През последната година САЩ създадохме коалиция за противопоставяне на Русия. Говорим за борба за това, което искаме да създадем – да изградим мир. Това е наша отговорност“.

Борбата на Украйна може да продължи дълго и ще сме свидетели на много трагедии

„Можем да се гордеем с много неща, които направихме през изминалата година, но трябва да бъдем честни. Защитата на свободата не е нещо, което можем да направим за ден или седмица. Това е много дълъг процес. И Украйна се бори срещу тази агресия, която може да продължи дълго време и ще сме свидетели на още много трагедии. Съединените щати и нашите партньори ще подкрепят Украйна в нейната борба за независимост“.

Русия я чакат нови санкции

„Русия трябва да плати цената за своите престъпления. Заедно с нашите партньори ще бъдат обявени нови санкции. Всички отговорни за тази война ще бъдат наказани за извършените престъпления“.

Украйна се бори за всеки метър от земята си

„От Херсон до Харков Украйна се бори за всеки метър от земята си. На 50% от територията, която беше завзета от Русия преди година, украинският флаг вече се вее, а президентът Зеленски все още управлява демократична страна. Задачата е да спре агресията на Русия и да се застъпи за мира“.

Призив към руснаците: Западът не се стреми да унищожи Русия и да атакува нейния народ

„Днес отново се обръщам към руснаците. САЩ и европейските страни не се стремят да унищожат Русия, а Западът няма да атакува руския народ. Милиони руснаци биха искали да живеят в мир, те не са наши врагове. Трагедия е, че Путин направи този избор. Той може да прекрати войната с една дума. Ако Русия спре агресията, войната ще спре. Ако Украйна спре да се защитава, това ще бъде краят на Украйна. Ето защо ние помагаме на Украйна – за да се защити“.

Молдова иска да бъде свободна

„Гражданите на Молдова изразяват решителност. В тази страна хората искат да бъдат свободни. Те спечелиха тази свобода, за да вървят към демокрация и присъединяване към братството на европейските страни. Президентът Мая Санду* води тази битка“.

Президентът на Украйна показа силата си

„Виждаме човек, който се бори за всичко, който показва силата си – това е президентът Зеленски. Цялата демокрация в света стана по-силна, защото в моменти на несигурност ние разбираме зад какво стоим и кой ви подкрепя. И това има голямо значение. И хората в Полша знаят по-добре от другите за какво се застъпваме, защото знаят повече от другите какво е солидарност“.

Путин мислеше, че НАТО ще се разпадне, но се оказа друго

„Но сега НАТО ще бъде във Финландия и Швеция. Путин мислеше, че НАТО ще се разпадне, но НАТО стана още по-силен. Той мислеше, че Европа няма да си сътрудничи, но ето сега ние нямаме нужда от руски петрол. И демокрацията продължава да се държи и развива.“ .

Силата на украинците принуди Путин да отстъпи, оставяйки след себе си изгорели танкове

„Когато президентът Путин заповяда на танковете си да нахлуят в Украйна, той сгреши. Народът на Украйна се оказа много по-силен и целият свят – от Атлантическия до Тихия океан, се обедини. И вместо лесната победа, която очакваше, той си тръгва с изгорени танкове и разбита армия”.

Путин започна голяма война, но Киев не отстъпва

„Въпреки стабилността, която продължава повече от 70 години, отново има риск тази стабилност да се срине. Преди около година всички мислеха, че Киев ще падне бързо. Току-що бях в Киев и мога да кажа, че стои там и стои гордо. Когато руснаците нападнаха Украйна, те искаха да тестват целия свят. Тестваха Европа и НАТО, за да видят дали демокрацията работи“.

Прев. от укр.

Източник: РБК-Украйна

*Трябва да се отбележи, че Санду присъства на площада пред Кралския замък във Варшава, където президентът на САЩ произнесе речта си.

error: Свържете се с автора за разрешение!!