ИЗБОРИ В САЩ ДНЕС – ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ УТРЕ?

избори в сащ
Време за четене: 6 минути

Българи, които живеят в САЩ излязоха с призив за разумни изборни правила. Поводът за това писмо, което те са изпратили до български медии, са изборите в САЩ. Според тях, „гласуването по пощата се е превърнало във фарс, в метод, при който резултати могат да се променят в последния момент и даже няколко дни след изборите“. Обръщението им е към всички в България – „когато следващия път се обсъждат идеите за гласуване по пощите и за машинно/електронно гласуване, да си спомните тези събития и да не допускате подобни решения в изборния процес“. А ето и текста на самото писмо:

Уважаеми сънародници,

Ние, българи по сърце и произход, макар и жители на САЩ, сме преки участници в изборите от 3 ноември 2020 г. Тези избори се оказаха най-оспорваните в новата американска история. Борбата за това кой ще бъде нов президент след 21 януари 2021 г. достигна взривоопасно ниво с неизвестен край.

Гласуването по пощата се превърна във фарс, в метод, при който резултати могат да се променят в последния момент и даже няколко дни след изборите. 8 от 9 щата, в които бе въведено пък автоматично изпращане на бюлетини, имат един и същи победител. А без доверие в избирателната система, правителствата и институциите губят легитимност в очите на гражданите.

Ето защо ние се обръщаме към всички в България с призив – когато следващия път се обсъждат идеите за гласуване по пощите и за машинно/електронно гласуване, да си спомните тези събития и да не допускате подобни решения в изборния процес. В страна, в която пощите не са на нивото на американските, които доскоро се смятаха за национална институция и гордост, не бива и да се помисля за подобни експерименти.

С уважение,

Долуподписаните: Орлин Бориславов (Тексас), Петър Стаматов (Илинойс), Андрей Ненов (Колорадо), Николая Кръстева (Илинойс), Павлина Иванова (Ню Йорк)

Какво ни остава, освен да им благодарим за зрялото отношение към избора на начините на гласуване в България. Но и да им кажем, че просветените български граждани сме наясно какви са рисковете в български условия да се прилага гласуване по пощата, машинно или електронно. Нясно сме също Кои са тези, които настояват за такова гласуване и защо го правят. Защото това е единствения начин да превърнат гласуването във фарс и да провалят самите изборни резултати. Те още отсега се готвят за това. Предизборните им внушения звучат и от парламентарната трибуна, и в медийните им изяви. За тях единственият начин да се опитат да делегитимират народния вот, за да влязат във властта, е като подхранват недоверие към изборните резултати или като посегнат на тайната на вота и неговото обективно отчитане. Да не забравяме, че в основата на тактиката на опозицията – парламентарна и извънпарламентарна, е фалшивата заплаха, че изборите ще са нечестни. Цялото кълбо от спекулации и фалшиви новини е опит за умишлено пресъздаване на усещане за “предпоставки”, подкопаващи доверието в изборните резултати. Защото даже и при машинното гласуване се окаже, че ГЕРБ отново е победилата партия, те още отсега трябва да подработват “основания” за “нечестността” на изборите. Затова аз одобрявам и подкрепям паралелното използване на хартиените бюлетини. А и така много български граждани няма да бъдат лишени от избирателно право, защото не биха се справили с машините.

Опитът в държави от ЕС, които вече веднъж са се опитали да внедрят машинно гласуване, а после са се отказали, е добра “обеца” за нас. Белгия го въведе през 2012 година и го отмени през 2014 година, тъй като софтуерът се срива и доста време става невъзможно отчитането на изборните резултати. През 2009 -та Германският върховен съд постановява, че машинното гласуване е неприемливо, след като експерти доказват, че машините могат да бъдат манипулирани. По същите причини през 2016 година Холандия го забранява. От машинно гласуване са се отказали също Холандия и Ирландия. В Ирландия то е въведено през 2006 година и са изразходвани 51 млн евро и още 27 млн евро допълнително. Отчитайки големия разход и недоверието на гражданите към самото машинно гласуване, те се отказват.

Що се касае до гласуването по пощата, щом в САЩ – държавата с най-прецизно изработената уредба, която да не позволява на тълпата да взема решения за държавното управление, успя да се провали по този начин….Какво остава за България? А и у нас има върху какво да се поработи, за да бъде предотвратен или поне редуциран и минимизиран негативния ефект от различните нелоялни и незаконни практики върху крайния резултат. Имам предвид изборния туризъм и проследяването на уседналостта, корпоративния вот и прословутото “купуване на гласове”. Споменът ми от публикувани доклади на ПАСЕ и ОССЕ е, че техни наблюдатели са наблягали най-вече на сигналите за търговия с вота. Мисля, че тук е особена ролята на партиите и строгостта на закона при преследване на нарушенията. Казвам го това предвид факта, че избирателната система у нас е пропорционална и изборът е преди всичко партиен.

В момента България може да се похвали с добра уредба на изборните отношения – правилата, формулите, по които избирателните гласове се превръщат в мандати и т.н. Конституцията ни ясно казва, че вотът е таен. Проучих и разбрах, че КС е имал възможност не веднъж да се произнесе по отделни разпоредби и практики, свързани с избирателния процес. Установих, че конституционните съдии са изразявали становища и по отношение на машинно/електронно гласуване, а водещ принцип при формулиране на решения, свързани с тях, е “само ако те гарантират тайната на вота. За целта е наложителна стриктна и прецизно синхронизирана правна уредба, чрез която адекватно на конституционните принципи да се реализират избирателните права на гражданите и така изборите да легитимират държавното управление, основаващо се върху вота на избирателите, даден в честно и плуралистично състезание.”

Случващото се в САЩ на тези президентски избори ме разколебава доста в мнението ми за “зрялата демокрация”, както сме свикнали да се изразяваме. Съобщения за принудителна подмяна на клеймото на пощенския плик, изхвърляне и изгаряне на бюлетини, ограничаване на възможността едната партия да контролира отчитането на вота…доказват едно – разделението е голямо, a т.н демократи са стигнали до крайност в поведението, но да са победители в тези избори. Това е добър повод да се замислим върху онова, заради което тези наши сънародници се обръщат към нас с въпросното писмо. Изборният процес в България се усъвършенства законодателно непракъснато, но дали само това е достатъчно? Мисля, че е време да се замислим като граждани защо е толкова важно всички да отидем до изборните урни и защо законите трябва да са по-строги към нарушенията и нерегламентираните изборни практики. Иначе мисля, че въпросителното изречение в заглавието “Избори в САЩ днес – избори у нас утре?” звучи много актуално…

error: Свържете се с автора за разрешение!!