ИЗБЕРИ ТВОЕТО БЪДЕЩЕ

избери твоето бъдеще
Време за четене: 7 минути

На 26 май т.г. всеки българин, имащ право на глас, ще може да избере своето бъдеще. Защото бъдещето на Европейския съюз е бъдеще и за България, особено ако си избрал през следващите пет години да останеш да живееш в нея. И когато днес всички говорят за промяна и реформиране на ЕС, ми се ще да се обърна към всички онези, които без упованието на партийните книжки, не се уморихме да работим и да търсим промяната. И не само това, но и да не спираме да я искаме и от другите. Защото, както казва малкото момиче, което говори във видеото от рекламната кампания на ЕП: ”Всеки от нас може да остави следа, но само заедно можем да постигнем промяна.”

Да повдигнете туловището на днешната политическа и медийна “синджир марка”, е като непрекъснато да превключвате от “вярно” към “невярно”. А напоследък – все повече към “невярно”. Искам да ви кажа, че според професор Едурд де Боно – гуруто на когнитивната психология, “истината и фактите не са така тясно свързани, както повечето хора си мислят. Истината е свързана с една система за жонглиране с думите, известна като философия. Фактите са свързани с нещо преживяно, което подлежи на проверка.” Избирам точно тук да използвам този цитат, за да мога по-лесно да направя прехода към онова, което по-бързо искат да разберат хората с практичен ум, т.е. какво искам да им кажа с тази публикация.

Напоследък в главата ми не спира да се върти един въпрос, свързан с причините българите така лесно да губат паметта за всичко, което им се е случило по време на социалистическите управления. Имам много отговори, но всъщност “кучето е заровено” в това кой какво иска да види. Оттам-нататък се върви към едни думи, принадлежащи към определения за “черно” и “бяло”. Тогава всеки решава върху кое от тях да изгради своите съждения, които са в основата на неговия избор. А когато става дума за политика, тогава съвсем по-български тя се свежда единствено до вярно поднесена ни информация или до фалшива новина. Сега сме във времето на фалшивите новини, на спекулациите и на манипулирането с тях. Днес несвободните и зависимите от различни задкулисни интереси не се двоумят от какъв принцип да се ръководят, ако и те като нас виждат колко много са белите лебеди, но когато изведнъж отнякъде долетят един или няколко черни, започват да твърдят, че всички лебеди са черни. Това на езика на народа се нарича омаскаряване и се използва като подход в българската мръсна политическа практика. Правят го партиите, в чиято политическа биография няма с какво положително да се похвалят и да спечелят обществена подкрепа и доверие.

Тези дни чухме “безценния бисер” на Станишев – председателят на ПЕС, който е изпаднал в очевидна безтегловност, но да спечели благоволението на лидерката Нинова: „На 26-и май хората трябва да излязат и да гласуват с … (пропускам номера на бюлетината), защото се намираме в преломен момент за нашата родина и за Европа. Днес ЕС е заплашен от разруха и разпад и виждаме, че България е съсипан. (не е грешка – каза съсипан, а не съсипана).” И продължи: ”На 26-и май трябва да гласуваме против статуквото и безобразията на тези, които със зъби и нокти ще се борят за власт. В ръцете на всеки един от нас е, дали ще оставим всичко непроменено или ще продължим напред.“ Веднага реших, че тези му опорни точки са му ги връчили директно от предизборния щаб на БСП. Разбира се, дори в полунелегалност, социалистите продължават да не осъзнават, че всичко, което казват и адресират към ГЕРБ и управлението, e едно истинско откровение за самите тях. И затова не можем да не признаем този добавен плюс в полза на предизборната кампания на ГЕРБ. Как мислите – за кого важи фразата, че “със зъби и нокти ще се борят за власт”, ако не за БСП?

БСП е предприела тактиката да хвърли евроизборите изцяло в пипалата на фалшивите новини и спекулациите, като в това определено се е включил и президентът. Между другото, последните дни те са го активирали до такава степен, че той продължава да добавя към рейтинга си негативна “добавена стойност”. Но няма как! Нали навремето, след предупреждението на Йотова какво може да му се случи, ако не слуша Партията, той им обеща:”Ще съм вашият боец!”. И когато днес тази партия, напускайки парламента, публично призна, че е неспособна да изпълнява ролята на опозиция и не може да е алтернатива на сегашното управление, тя не спира да дърпа конците му. Питам ви, колко работещо може да е едно такова признание за несправяне с ролята на парламентарна опозиция и затова ще хулим ГЕРБ и българското правителство с фалшиви новини и режисирани от нас скандали и измислени гейтове?

Кампанията при ГЕРБ е миролюбива и насочена към европейската тематика – ролята на ЕС за развитието на България. Така и трябва да бъде. Един процес, който е успореден с нагласите на техните кандидати за евродепутати да работят за реформирането му, но придържайки се към принципа на солидарността и единството на страните-членки, предвид общите предизвикателства в европейски и световен план. За разлика от ГЕРБ, БСП са си поставили за задача да предизвикат предсрочни избори, което е само и единствено българска практика – да се използва всеки избор, извън парламентарните, за да се свали законно избрано правителство. А и няма никаква логика евроизборите да се свързват с подобни нагласи. Не ми е известно в други европейски държави през европейски избори да се търсят и решения на вътрешнопартийни проблеми, които очевидно в БСП ги има. Проблеми, които са и под натиска на партийния й елит, принадлежащ към олигархията.

Да се атакуват слабите страни на политическия опонент е нормално, но не е нормално това да се случва с фалшиви новини с измислено съдържание, със сайтове, които са анонимни и с групи в социалните мрежи без реални хора зад тях, със целенасочени кампании, унижаващи човешкото достойнство. Много ползуватели на социалните мрежи не могат да идентифицират фалшивите новини и техният избор се формира под тяхно влияние. Усещането е, че днес некоректните практики са тези, които тласкат обикновения гражданин към лунатични състояния, които го лишават от паметност за всичко случило се в нашия обществен живот през последните тридесет години, а и преди това по време на комунистическото управление. Мое мнение е, че лоялните партии не могат да разчитат на този типаж избиратели. Но партии като ГЕРБ трябва да знаят, че видимото, което са свършили или са пропоуснали да свършат по време на тяхното управление, както и онова, което данните от статистическата оценка могат да потвърдят, си остава най-ефективната двустепенна система за печелене на подкрепа. Партия като БСП, която се цели единствено в това как да унищожи обществената памет за всички щети, които е нанесла на обществето и на държавата, и която отново ни обещава единствено хляб, ще ни лиши не само от хляб, но и от демокрация.

Днес предизвикателствата са глобални, но Европейският съюз може да запази мира, човешките ни права и демокрацията. И припомняйки отново думите на малкото момиче от клипа на ЕС за евроизборите:”Всеки от нас може да остави следа, но само заедно можем да постигнем промяна”, ще напомня, че на 26 май ни предстои да изберем Европа, в която искаме да продължим да живеем – мирна и без граници, най-прекрасното място, където да отглеждаме нашите деца и внуци. Предстои да изберем нашето бъдеще! В годините на управлението на ГЕРБ партията успя да стартира един истински процес на икономическо структуриране на държавата ни, да формира условия за много добър бизнес климат, да надгражда международен авторитет и да се ползва с доверие не само от страна на европейските институции. И умната! В Европарламента няма място за антиевропейски и популистки партии, както и за кандидат-евродепутати с антиевропейско говорене.

error: Свържете се с автора за разрешение!!