ТРИСТРАННАТА СРЕЩА ЗЕЛЕНСКИ-ЕРДОГАН-ГУТЕРИШ

Време за четене: 3 минути

Вчера, 18 август, в Лвов се проведоха тристранни преговори между президентите на Украйна и Турция – Владимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган, както и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Преди да се срещне с Ердоган и Гутериш, Володимир Зеленски посети военна болница, където се лекуват ранени украински защитници. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Лвов на 17 август. Той успя да посети Лвовския национален университет „Иван Франко“. Последен на тристранните преговори пристигна турският президент, който преди това проведе среща с губернатора на полския регион Радослав Виатра, в която взе участие и турския посланик във Варшава Дженгиз Камил Фират.

Според украинските медии тристранната среща на върха, която се проведе в двореца “Потоцки” в центъра на Лвов, е започнала след двучасови разговори на четири очи между лидерите на Турция и Украйна. Според информация на CNN Turk, са обсъждани всички аспекти на турско-украинските отношения на ниво стратегическо партньорство. Зеленски се срещна и с Гутериш. B Telegram той съобщи, че по време на разговора Украйна и ООН са уточнили въпроси на координацията при изпълнението на зърнената инициатива.

След тези двустранни разговори се проведе и тристранната среща на Зеленски, Ердоган и Гутериш. Тя е продължила точно четиредесет минути. След приключването се проведе съвместна пресконференция. Както стана ясно от изявлението на украинския президент, преговори с Русия са възможни само при едно условие – изтегляне на всички окупационни войски от територията на Украйна. На тристранната среща е обсъдено развитието на „зърненото споразумение“. И тримата учатници са единодушни, че Русия трябва незабавно да изтегли войските си от Запорожката атомна електроцентрала и да спре провокациите и обстрела на централата. Украйна и ООН се споразумяха за параметрите на евентуално делегиране на Международната агенция за атомна енергия в Запороката АЕЦ.

Какво каза президентът на Турция? Турция подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Анкара не иска светът да преживее втори Чернобил, така че ще положи всички усилия да прекрати войната чрез дипломация. Турция е готова да предостави на Украйна помощ за възстановяване на инфраструктурата след войната. Анкара се надява, че „зърненото споразумение“ ще помогне за постигането на мир между Украйна и Русия. Позицията на Турция е, че войната трябва да приключи на масата на преговорите и сега основната задача е да се намери най-краткият път към това. А според Генералният секретар на ООН, положителната тенденция в решаването на проблемите с изхранването е успех за дипломацията. Той смята, че трябва да се увеличи износът на храни и торове от Украйна и Русия. Русия трябва да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ, тъй като всяко увреждане на централата е равно на самоубийство.

Какво още беше казано:

O възможни насоки за развитие на споразумението за „зърнени коридори”;

O въпросът за незаконното и насилствено депортиране на украинци от територии, окупирани от Русия;

O освобождаване на украински военнослужещи и лекари от руски плен;

O ядреният тероризъм от страна на Русия в контекста на Запорожката АЕЦ;

Прев. от укр.

Източник:UKR.NET

error: Свържете се с автора за разрешение!!