ЗЕЛЕНСКИ ГОВОРИ В КОНГРЕСА НА САЩ: КАКВО КАЗА ПРЕЗИДЕНТЪТ*

Зеленски
Време за четене: 5 минути

Анна Березiна, РБК-Украiна

По време на посещението си в САЩ на 21 декември, президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към Конгреса. Речта му беше в подкрепа на демокрацията и се състоя на специална съвместна среща на членовете на Камарата на представителите и Сената.

КАКВО КАЗА ЗЕЛЕНСКИ

АКЦЕНТИ ОТ РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА НА УКРАЙНА:

* В хода на руско-украинската война се решава не само съдбата и бъдещето на Украйна, но и съдбата на целия цивилизован свят. „Това е битка не само за живота, свободата и сигурността на хората – украинци или всеки друг народ, който Русия иска да завладее. Това е битка за това в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци и техните деца и внуци. Това е битка за това кой ще победи в умовете на следващите поколения от свободния свят“, каза президентът.

*За да обърне хода на военните действия в своя полза, а не само за да се защити, Украйна критично се нуждае от американско оръжие, включително пушки, снаряди, РСЗО, бронирани превозни средства и авиация. „Нуждаем се от повече ваши „патриоти“, за да можем да спрем руския терор срещу нашите градове и украинските патриоти да работят с пълна сила за нашата победа“, каза Зеленски.

*Русия намери съюзник в терористичните действия срещу Украйна – Иран, който й доставя стотици дронове камикадзе. Така че в интерес на САЩ е да спрат тези страни, преди да ударят съюзниците на Америка.

*„Украйна никога не е искала и не иска американски войници да се бият на нашата земя вместо нас. Но украинските войници могат да управляват съвременните американски танкове и самолети“, подчерта Зеленски.

*Президентът на САЩ Джо Байдън по време на преговорите подкрепи инициативата на Зеленски за провеждане на международна мирна среща на върха още тази зима. В основата на срещата трябва да бъде предложената от Зеленски „Формула на мира“, състояща се от десет точки.

*Въпреки всички атаки от Русия, украинският народ ще продължи да се бори за победа. „Ако има руски ракети, ще направим всичко възможно, за да се защитим. Ако има ирански дронове и нашите хора трябва да отидат в бомбоубежище вечерта преди Коледа, и там украинците ще седнат на празничната трапеза и ще се подкрепяме един друг“, каза Зеленски.

*Президентът на Украйна подари на членовете на Конгреса знамето на Украйна, което му беше предадено от защитниците на Бахмут, преди отпътуването. От ръководителя на демократичното мнозинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси, Зеленски получи флага на САЩ, който се вее над сградата на Конгреса. Общо речта на Зеленски в Конгреса на САЩ продължи повече от двадесет минути.

КАКВО СЕ ЗНАЕ ОЩЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО

С обръщението на Зеленски към Конгреса завърши програмата на посещението му в Съединените щати, по време на което той се срещна с Джо Байдън и членове на неговата администрация.

Заслужава да се отбележи, че Володимир Зеленски провежда срещи извън страната за първи път от началото на пълномащабната руска инвазия. Това заяви наскоро прессекретарят на държавния глава Сергей Никифоров. Говорителят каза, че президентът на Украйна може да пътува в чужбина, но тази възможност е запазена за специален повод, тъй като всяка визита трябва да се използва с максимална ефективност.

ОФИЦИАЛНА ПОКАНА ОТ КОНГРЕСА

Официалната покана към украинския президент за обръщение дойде от Нанси Пелоси – председател на Камарата на представителите, от името на лидерите на републиканците и на демократите. „В лицето на ужасяващите зверства на Путин, украинските борци за свобода вдъхновиха света с желязна воля и несломим дух, отблъсквайки бруталната и неоправдана инвазия на Русия. В това мрачно време вашето смело, патриотично и неуморно ръководство обедини не само вашия народ, но и цeлия свят да застане на предната линия на борбата за свобода“, се казва в писмото, с което Владимир Зеленски бе поканен да говори в Конгреса. Пелоси добавя, че борбата за свобода в Украйна е борба за демокрация и че Конгресът очаква с нетърпение „вдъхновяващо послание за единство, устойчивост и решителност“

ЦЕЛТА НА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ЗЕЛЕНСКИ

Володимир Зеленски замина за САЩ, за да укрепи отбранителните способности на страната и да обсъди по-нататъшното сътрудничество между страните. Самият президент написа за това на страницата си в Twitter. Посещението е от изключителна важност, тъй като то ще опровергае руската дезинформация, че отношенията между Америка и Украйна са „охладнели“. Това е и възможност да се обясни директно реалната ситуация в Украйна и да се каже от какво оръжие се нуждае нашата армия, за да продължи да се бори с руската агресия и в бъдеще. А според Михайло Подоляк – съветник на ръководителя на Кабинета на президента, посещението на Володимир Зеленски в Съединените щати ще активира и оптимизира ключови области на военното сътрудничество. Това ще мобилизира двупартийна политическа подкрепа в Конгреса и ще очертае по-ясна картина на бъдещето, ако войната не приключи скоро.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО

Джо Байдън покани ръководителя на Украйна да посети САЩ по време на телефонен разговор на 11 декември. От съображения за сигурност пътуването не бе обявено предварително. Владимир Зеленски пристигна в Полша с влак, а оттам отлетя за Щатите с американски военен самолет. Ден преди заминаването си Зеленски посети Бахмут, където награди военните и получи от тях знаме с молба да го предаде на президента и Конгреса на САЩ като благодарност за военната помощ. Във Вашингтон е предвидено лидерът на Украйна да проведе двучасови разговори с американския си колега Байдън, споменатата реч пред конгресмени и редица още двустранни срещи.

Преди пристигането на Зеленски Белият дом обяви нов голям пакет от военна помощ, който ще включва системи за противовъздушна отбрана Patriot и други оръжия. САЩ също планират да обявят Русия за държава-агресор, но първо искаха да знаят дали президентът на Украйна ще подкрепи съответния законопроект. Законодателите очакват да чуят одобрението на Володимир Зеленски, когато той лично се обръща към Конгреса. Освен това посещението на Зеленски съвпадна с разглеждането в Конгреса на законопроекта за държавното финансиране за 2023 година, който предвижда отпускането на 44,9 милиарда долара помощ за Украйна и нейните съюзници в НАТО.

*Оригинално заглавие – Зеленський виступив у Конгресі США: про що говорив президент, Анна Березiна, РБК-Украiна

Прев. от укр.

error: Свържете се с автора за разрешение!!